Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο (13 και 14 Ιανουαρίου) έχει κλείσει τις πρώτες του περιοδείες, οι οποίες είναι στοχευμένες και περιλαμβάνουν περιοχές που εκτός των άλλων γίνονται συγκεκριμένα έργα, αλλά αποτελούν και περιοχές που η Ν.Δ. πρέπει να θωρακίσει ενδεχόμενο διαρροών προς τα δεξιά της. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογών, και χθες κυβερνητικές πηγές επέμεναν στη γραμμή ότι θα γίνουν προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, με ημερομηνίες εντός του Απριλίου, αυτών της 2, 9 και 30 Απριλίου.
Στο Διαδίκτυο
Παράλληλα χθες ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη πλέον ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, για άλλη μία φορά επικοινωνεί το κυβερνητικό έργο βάζοντας στο επίκεντρό του τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους νέους, τις γυναίκες και τις νέες οικογένειες μέσα στο 2023.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βία, τις συντάξεις και την επιλογή μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ να προχωρήσουν σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα.
Στην ανάρτηση που συνοδεύεται από μια φωτογραφία με τα Λευκά Ορη της Κρήτης έγραψε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ξεκινήσω με τις πρωτοβουλίες μας για τους νέους εργαζομένους. Η ανεργία στους νέους ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η δεκαετής κρίση. Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να ξεκινήσει τον εργασιακό της βίο.
Το “πρώτο ένσημο” που ψηφίσαμε το 2021 και έκανε πρεμιέρα το 2022 αφορά νέους 18-29 ετών που δεν είχαν προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας και έχει στόχο να τους βοηθήσει να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Με το “πρώτο ένσημο”, κάθε νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με 3.600 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Από αυτά, τα 1.800 ευρώ καταβάλλονται από το κράτος απευθείας στους νεοπροσλαμβανόμενους ενισχύοντας το εισόδημά τους, ενώ 1.800 ευρώ καταβάλλονται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.
Είχαμε επίσης τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπληρωθεί με τρίτη αύξηση φέτος τον Απρίλιο.
Ψηφιακή κάρτα
Ενα ακόμη “επαναστατικό αυτονόητο” που συνέβη το 2022 ήταν η εφαρμογή από το καλοκαίρι της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με σκοπό να μπει φρένο στην καταστρατήγηση των ωραρίων και στις απλήρωτες υπερωρίες.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Το 2022 ξεκίνησε και η εισαγωγή της ανταποδοτικότητας στις επικουρικές συντάξεις, η δημιουργία δηλαδή του “ατομικού κουμπαρά” για κάθε νέο ασφαλισμένο που εισέρχεται στην αγορά εργασίας από το 2022 και μετά. Πρόκειται για μία επαναστατική αλλαγή για τη χώρα μας που εξασφαλίζει υψηλότερες και εγγυημένες συντάξεις και δίνει στους ασφαλισμένους τον έλεγχο της σύνταξής τους. Ηδη έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ 150.000 νέοι που βρήκαν για πρώτη φορά δουλειά, οι οποίοι πλέον ξέρουν ότι οι δικές τους εισφορές χρηματοδοτούν τη δική τους σύνταξη.
Θα παραμείνω στο θέμα της απασχόλησης, ξεχωρίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχε η μετατροπή του πρώην ΟΑΕΔ σε έναν σύγχρονο οργανισμό απασχόλησης. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως πλέον ονομάζεται, δεν είναι πια ένας “οργανισμός επιδομάτων”, αλλά ενδυναμώνει με νέες δεξιότητες τους ανέργους, παρέχει επαγγελματική κατάρτιση μέσω συμπράξεων με εταιρίες όπως η Microsoft, η Amazon, η Cisco και η Google, επιβραβεύει όσους πραγματικά αναζητούν εργασία, ενώ το 2022 προσέφερε 95.000 ευκαιρίες απασχόλησης».
Εκκρεμείς συντάξεις
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων και στην εκκαθάρισή τους, αλλά και στο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.
Επίσης, αναφέρθηκε στη θωράκιση του ΕΣΥ και στις προσλήψεις για 6.000 επαγγελματίες Υγείας, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μισθολογικές αυξήσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους εργαζομένους σε ΜΕΘ και ΕΚΑΒ, οι οποίοι ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας στη διάρκεια της πανδημίας και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη μάχη που έδωσαν.
Τέλος, επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται ώστε να καταστεί η χώρα μας ελκυστικός προορισμός διεθνών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.
Μόνο πέρυσι είχαμε 200 παραγωγές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τηλεοπτικές και κινηματογραφικές από μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ.
Επικοινωνία με Μακρόν
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -με δεδομένη την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας- και την Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού εν όψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.