Ακραιφνείς υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι «του έστησαν μηχανή» και ότι «βρέθηκε απέναντι σε μπαράζ πιέσεων» για να αλλάξει την απόφασή του και να δεχθεί τελικά τη συμμετοχή Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος, παρά το ότι είχε δημοσιοποιήσει την απόφασή του.
Ο καλά ενημερωμένος για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και ένθερμος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, Γ. Λακόπουλος, έγραψε στο anoixtoparthyro.gr: «Περιέργως τάχθηκαν όλες οι τάσεις και ορισμένοι μάλιστα φανατικά, σε αντίθεση με όσα έλεγαν στο παρελθόν υπέρ της επιστροφής Πολάκη στα ψηφοδέλτια. Από την “Ομπρέλα” Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης, οι “προεδρικοί” Παππάς, Δούρου, Σπίρτζης κ.λπ., η “σημιτική συνιστώσα” – Μπίστης που είχε επικρίνει τον Πολάκη στο παρελθόν, δεν έφεραν καμία αντίρρηση και υπερψήφισαν. Προ-συνεννόηση με τον πρόεδρο αποκλείεται καθώς το άλλο σκέλος των “προεδρικών” η ΡΕΝΕ με Σκορίνη, Ρήγα, Τεμπονέρα κινήθηκαν σε άλλη γραμμή, καθώς ζητούσαν -σχεδόν παρακαλούσαν- τον Πολάκη να διευκολύνει την κατάσταση αποσυρόμενος».
Πολλοί λένε τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, ότι παραπληροφορήθηκε ο Τσίπρας όταν κάποιοι του είπαν ότι λόγω της απουσίας του Πολάκη ανεβαίνει το ΜέΡΑ25 στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι προχωρούν ένα βήμα περισσότερο λέγοντας ότι το αρχηγικό προφίλ του Τσίπρα καταστράφηκε με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους. Αλλοι προχωρούν ένα βήμα περισσότερο, λέγοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν το κόμμα σίγουρα δεύτερο για να επέλθει αλλαγή ηγεσίας, μετεκλογικά.
Η βασική και μετριοπαθής εκτίμηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, είναι ότι η επιστροφή του «πολακισμού», δηλαδή του ρεβανσισμού και του «αυριανισμού», στο κέντρο της προεκλογικής εικόνας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στη ρήξη με το πολυπληθές πολιτικό και κοινωνικό κέντρο και την εκλογική ήττα.
Βορίδης: Η περιφερειακή ανάπτυξη βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Το χειρότερο για τον κ. Τσίπρα, ωστόσο, είναι αυτό που υπαινίσσεται ο Λακόπουλος. «Tο ερώτημα της επιστροφής του (σ.σ. εννοεί τον Πολάκη) είναι δραματικό: Γιατί; Τι ήταν αυτό που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να διεκδικήσει την εκλογική νίκη χωρίς τον μεταμεληθέντα εκπρόσωπο της ασυδοσίας στα ψηφοδέλτιά του; Ή αλλιώς, γιατί χύθηκε η καρδάρα με το γάλα και μπήκε σε κίνδυνο η νίκη της παράταξης για χάρη του; Τι δεν ξέρουμε στη υπόθεση Πολάκη;» γράφει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λόγοι της επιστροφής του Παύλου Πολάκη ίσως και να μην είναι πολιτικοί…
Η συζήτηση όμως και ο προβληματισμός δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζονται, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης πανηγύρισε την επιστροφή του στα ψηφοδέλτια, με την επιστροφή του στο πληκτρολόγιο.
«Ηταν τεράστιο λάθος η χρήση των φωτογραφιών των δημοσιογράφων. Ο Παύλος δεν έπρεπε να συνεχίσει στην αντιπαράθεση με τον κ. Χατζηνικολάου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στα Parapolitika FM ο Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας πάντως ότι ο Παύλος Πολάκης «είναι χρήσιμος γιατί είναι παθιασμένος με το κοινωνικό συμφέρον».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βίτσας, κόντρα στη γραμμή της απαξίωσης και της δήθεν αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, είπε πως οι δημοσκοπήσεις προβληματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και υπαινίχθηκε έλλειμμα προγραμματικών θέσεων, αναφέροντας: «Ποια είναι η θέση μας για το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να μπει μια τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο; Πρέπει να υπάρξει καθολικό πρόγραμμα βελτίωσης του σιδηροδρόμου; Πώς θα έχουμε ένα σύγχρονο κράτος;».
Ο κ. Βίτσας είναι εκείνος που με χαμηλούς τόνους μίλησε δημοσίως για τον προβληματισμό του σε σχέση με την επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι όμως ο μόνος που θεωρεί την κίνηση Τσίπρα, κίνηση μεγάλου ρίσκου.
Ακόμα και αυτοί που τάχθηκαν υπέρ τα επιστροφής Πολάκη στα ψηφοδέλτια, μετά την επανεκκίνηση των καβγάδων του «αψύ Σφακιανού» στα social media, λένε τώρα ότι στέκονται αμήχανα και απογοητευμένοι με ό,τι συμβαίνει, καθώς ναι μεν ο κ. Πολάκης φέρεται να δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ότι θα αλλάξει συμπεριφορά, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να πειθαρχήσει.