Και για το χρόνο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και για την ανακοίνωση τουλάχιστον κάποιων υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, όταν τα άλλα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει τις ανακοινώσεις.
Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίαζε και πάλι χθες για περισσότερες από τέσσερις ώρες, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει «λευκό καπνό». Εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία γραπτή ανακοίνωση, όπως συνέβαινε στο παλαιό και πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και εν όψει των πιο δύσκολων συνεδριάσεων.
Τα τρίγωνα Πανοράματος που κέρασε ο Σωκράτης Φάμελλος για την εκλογή του ως προέδρου στην Κ.Ο., στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, δεν «γλύκαναν» την ατμόσφαιρα, ενώ από τη συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έλειπε για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο στην Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι και θα μιλήσει. Ετσι τουλάχιστον λένε οι «προεδρικοί».
Ως εκ τούτου, στην Κεντρική Επιτροπή θα πάει ως πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας η διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου τον Αύγουστο και η εκλογή νέου αρχηγού από τα μέλη στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Οπως θέλει η Εφη Αχτσιόγλου, που ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά της και χθες ανακοίνωσαν ότι τη στηρίζουν η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλένα Κοππά. Οπως θέλει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανακοινώνει σήμερα τη δική του. Δεν θέλει όμως ο Νίκος Παππάς, που θα ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή, μαζί με την πρόταση για εκλογή αρχηγού στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Οπως δεν θέλει και ο Παύλος Πολάκης, που ακόμη αμφιταλαντεύεται για το αν θα καταθέσει τη δική του υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή, αν και θέλει εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές. Πρόταση με την οποία συμφωνεί ο Χρίστος Σπίρτζης αλλά και ο Διονύσης Τεμπόνερας, που οι πληροφορίες τον θέλουν να ανακοινώνει και εκείνος υποψηφιότητα, αν η Κεντρική Επιτροπή αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της εκλογή νέου προέδρου.
Αύριο, κάποιοι θα περιμένουν την έως το Συνέδριο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, να ανακοινώσει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και μαζί με αυτήν να κάνει γνωστό πως όποιος θέλει καταθέτει τη δική του πρόταση και όλες μαζί θα τεθούν σε ψηφοφορία, ώστε να αποφασίσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές
Χθες, όμως, στην Πολιτική Γραμματεία συζήτησαν και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως είχαν πει από την περασμένη Δευτέρα. Οπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, δεν υπήρξε καμία σημαντική εξέλιξη, παρά μόνο το άγχος και η αγωνία κάποιων «συντρόφων» ότι ο χρόνος πιέζει και πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατόν, που σημαίνει ότι πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε κάποιους υποψηφίους, ή «κάτσε να βρεθούν πρώτα», όπως έλεγε μετά τη συνεδρίαση, κάπως… πικρόχολα, στέλεχος του ανώτατου κομματικού οργάνου.
Φαίνεται πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει γνωστά ονόματα για υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να αντιμετωπίσει την απογοήτευση και την αδιαφορία των οπαδών και των ψηφοφόρων του.
Μία απόφαση που πήραν πάντως στην Πολιτική Γραμματεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να ζητήσει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ την εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής ώστε να συνεδριάσει σε ευρεία σύνθεση με την Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών και την επόμενη Τρίτη να αποφασίσουν και κάποια ονόματα υποψηφίων, ώστε να βγουν προς τα έξω.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, «κλειδωμένο» πρέπει να θεωρείται το όνομα του Γιώργου Ιωακειμίδη (πρώην δημάρχου Αγίου Ιωάννη Ρέντη) για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ για την Αθήνα η περίπτωση του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά -παρά το ότι ο ίδιος δήλωσε δημοσίως πως δεν τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ- παραμένει στο τραπέζι. Κάποια στελέχη των «προεδρικών», όταν «σύντροφοι» της «Ομπρέλας» τούς θύμισαν ότι αυτός γύρισε δημοσίως την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την εκλογική συντριβή, είπαν ότι θα αναλάβουν να τον μεταπείσουν.
Τριγμούς υφίσταται και η παλιά απόφαση για στήριξη του Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης. Αιτία η αντίδραση πολλών στελεχών, κυρίως της «Ομπρέλας», που φέρονται να είπαν ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και φαίνεται να έχει πάρει και το «οk» του Κυριάκου Μητσοτάκη για στήριξη και από τη Ν.Δ.
Για την Ηπειρο συζητήθηκε το όνομα του Γιάννη Στέφου, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία «παίζουν» τα ονόματα του Αγγελου Τόλκα (σ.σ.: προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχασε την έδρα στις δεύτερες εκλογές), αλλά και του Γιάννη Αμανατίδη, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στη Θεσσαλονίκη.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά – Ανάλυση: Τα επόμενα κρίσιμα βήματα