Τις κατευθυντήριες οδηγίες των δύο ηγετών καλούνται να υλοποιήσουν και να «καναλοποιήσουν» οι έμπιστοί τους ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι αναμένεται να έχουν προσεχώς συνάντηση (μέσα στο επόμενο δίμηνο).
Επίσης, ανάλογα με το πότε θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, ενδέχεται να υπάρξει άλλη μία συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται από τον Σεπτέμβριο και μετά μία νέα συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν (χωρίς να αποκλείεται και πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο).
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για τα ελληνοτουρκικά. Ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και σχεδόν 20 μήνες έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή στις προβληματικές (κατά διαστήματα) εξωτερικές σχέσεις της Αγκυρας με αρκετά κράτη, όπως με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Αρμενία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυρίως για λόγους πολιτικοοικονομικούς. Η Ελλάδα είναι η τελευταία στον κατάλογο της στροφής του Ερντογάν σε μια βελτιωμένη σχέση, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται σημαντική βελτίωση στις σχέσεις με τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ηγεσία της Ε.Ε., αλλά και ενδυνάμωση της σχέσης της Τουρκίας με την Ουκρανία.
Εκεί που δεν έχουμε δει «σημάδια κινητικότητας» και «ανοιγμάτων» είναι η Κύπρος, με την εμμονή των Ερντογάν και Τατάρ σε δύο κράτη. Επίσης, δεν φάνηκε κάτι ενθαρρυντικό στο προσκήνιο από την πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στα Ηνωμένα Εθνη. Προφανώς στο ΝΑΤΟ δεν συζητείται το Κυπριακό, αλλά η στροφή του Τούρκου ηγέτη προς την Ε.Ε. για επιστροφή στο διάλογο σχετικά με την Τελωνειακή Ενωση και απελευθέρωση βίζας, αφήνοντας (αν και δύσκολο) κάποια χαραμάδα ελπίδας για ορισμένες επαφές σχετικά με το Κυπριακό.
Πάντως θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν κάποια βήματα προς σταδιακή ουσιαστικοποίηση της βελτίωσης των σχέσεων, γιατί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, απόστρατοι στρατιωτικοί (εμμονικοί σε πολλά ζητήματα διαβλέπουν νέα δεινά για τον Ελληνισμό κ.λπ.), σκληροπυρηνικοί Ελληνοφάγοι και Τουρκοφάγοι, ως και οι γνωστές συνωμοσιολογικές ομάδες και αρθρογράφοι αναμένουν μια νέα υποτροπή στις διμερείς σχέσεις για να υποστηρίξουν τις δικές τους θέσεις και συνεχή αρνητισμό.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα όσα παραπληροφοριακά, παραπλανητικά και ανεξέλεγκτα πλασάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανεδαφικές αναφορές, ανυπόστατες θεωρήσεις και εμπρηστικές ακρότητες.
Ελληνοτουρκικά: 3 σημαντικά ζητήματα και ζητούμενα
Ελληνοτουρκικά: Βάσει των αναφορών σε οδικό χάρτη, λογικά θα έχουμε τρία στάδια στη διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο κρατών:
1 Ο διάλογος για τα γεωπολιτικά ζητήματα με την Αθήνα να θέτει το γνωστό θέμα περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Εδώ θα κριθούν πολλά, ειδικά από το τι θα περιέχει «ο φάκελος της Αγκυρας» τον οποίο ανάλογα εμπλουτίζουν. Σε αυτή τη φάση πολύ σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, που είναι πολύ εξειδικευμένος σε θέματα του Δικαίου της Θάλασσας. Ας μη λησμονούμε ότι εμείς εμμένουμε πάντα σε νομικές και νομικίστικες πτυχές των θεμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει με τους Τούρκους.
2 Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό momentum των τελευταίων μηνών (μη αεροναυτικές παραβιάσεις, όχι μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις κ.ά.). Ορισμένα ΜΟΕ του παρελθόντος (που είχαν προταθεί) πιθανότατα θα επανέλθουν.
3 Η λεγόμενη θετική ατζέντα με ζητήματα οικονομικής, ενεργειακής, εμπορικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κ.ά.
Ελληνοτουρκικά: «Yeni Safak»: Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά
Θετικά αποτίμησαν χθες τα τουρκικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ενα βήμα έχει γίνει στο Αιγαίο», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Hurriyet», κάνοντας λόγο για «μια νέα αρχή με την Αθήνα». Στέκεται επίσης στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού: «Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν είχε την εντύπωση ότι η Τουρκία στρέφεται προς τη Δύση», αλλά και σε εκείνες του Τούρκου προέδρου, που ανέφερε: «Στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους… Θα ενισχύσουμε περισσότερο αυτή τη φιλία. Η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση κατά την οποία μπήκαν ξανά οι βάσεις».
Στο «καλό κλίμα» στο οποίο έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στέκεται η σκληροπυρηνική και ακραιφνώς ερντογανική «Yeni Safak».«Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά. Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, “δεν θα επιλυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα”, αλλά…», γράφει η τουρκική εφημερίδα, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η συνέχεια και η συνέπεια του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες είναι προς όφελος και των δύο χωρών και ότι θα ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους».
Η «Milliyet» κάνει λόγο για «θερμή συνάντηση με Μητσοτάκη», ως και για την προσεχή συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ «στόχος είναι η επιτάχυνση των θετικών σχέσεων με τους γείτονες», σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της η «Sabah».
Ειδήσεις σήμερα
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Εκπτώσεις έως 50% με πολλούς αστερίσκους – Οι προσφορές και τα παραδείγματα
Θάνος Αξαρλιάν: 31 χρόνια από τη δολοφονία του
Καύσωνας Κλέων: «Δείχνει» τα δόντια του – Που αναμένονται 40αρια