Από τα βασικά σημεία αυτής της παρουσίασης, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε μόνο αυτό που είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της MRB κ. Μαύρος ότι υπάρχει κινητικότητα στους αναποφάσιστους και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς από όσους κινούνται σε αυτήν την ομάδα ψηφοφόρων.
Υπήρχαν όμως και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία, που εξηγούν και την αρνητική εικόνα που μεταφέρθηκε. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε πρόβλεψη για καθαρή διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αν δεν αλλάξουν σημαντικά τα σημερινά δεδομένα. Αναφέρθηκαν επίσης χαμηλά ποσοστά όσων επιθυμούν να ξαναδούν τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, όπως παρουσιάστηκε πολύ αναλυτικά η μικρή επιρροή που έχει στην κοινή γνώμη η υπόθεση των υποκλοπών. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «ενοχλεί πολλούς αλλά δεν τους επηρεάζει σοβαρά».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκε επίσης για χαώδεις διαφορές υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαχείριση της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, των εθνικών κρίσεων, της διεθνούς θέσης της χώρας. Όπως επίσης πληροφορήθηκε την αδυναμία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσει τους πολύ νέους ψηφοφόρους (18-24) υπέρ του, αλλά και το ενδεχόμενο να καταγραφεί μεγάλη αποχή. Ιδιαίτερα στην πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε μία συζήτηση που κατέληξε στο προφανές. Ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα για να δώσουν την εκλογική μάχη με αξιώσεις και να έχουν πιθανότητες να τη μετατρέψουν σε αμφίρροπο ντέρμπι.
Τελευταίο χαρτί
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της αποχώρησης από τις ψηφοφορίες της Βουλής (σ.σ.: αρχικά διακινήθηκε ότι ήταν ιδέα του Θανάση Καρτερού, αλλά δεν ισχύει), η οποία είχε πέσει στο τραπέζι πριν από την πρόταση δυσπιστίας, η οποία και επιλέχθηκε τελικά ως πρώτο βήμα. Έτσι αποφασίστηκε το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» να αντικαταστήσει το δίλημμα «Δημοκρατία ή Εκτροπή». Έτσι αποφασίστηκε η αιφνίδια αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως και δόθηκε η εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα να του προετοιμάσουν παρεμβάσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που να παραπέμπουν στον «Ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου ή ακόμα και στη δράση γνωστών Ελλήνων της πολιτικής ή του πολιτισμού στο εξωτερικό, κατά την επταετία της χούντας.
Οι αντιρρήσεις ότι η γενική ατμόσφαιρα στη χώρα δεν παραπέμπει στο αυταρχικό καθεστώς που θέλει ο κ. Τσίπρας να παρουσιάζει και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν ομαλότητα και βελτίωση των οικονομικών της χώρας και των ιδίων, ότι η «επαναστατική γυμναστική» θα μεταφέρει την κριτική για τις τακτικές του 2015 και θα απομακρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το σκεπτόμενο Κέντρο δίνοντας χώρο στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, καταγράφηκαν αλλά τελικά δεν ελήφθησαν υπόψη.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Υπερίσχυσαν εκείνοι που είπαν καθαρά ότι σε συνθήκες κανονικότητας ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει με δεύτερη μεγάλη εκλογική ήττα μετά το 2019 και γι΄ αυτό πρέπει η κατάσταση αυτή να ανατραπεί. Υπερίσχυσαν εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει περισσότερα να κερδίσει, ακόμα και αν έτσι ενισχύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν αφήσει πίσω τα περί «κυβέρνησης ηττημένων» και την τακτική προσέγγισης προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25 και συγκρουστεί και με τη Ν.Δ. και με τα κόμματα με τα οποία δήθεν θα συγκροτούσε κυβέρνηση, εάν και εφόσον το επέτρεπαν οι αριθμοί της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Υπερίσχυσαν εκείνοι που έπεισαν τελικά και τον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να πάει σε πόλεμο με όλους, να είναι ξεκάθαρα μόνος του ο εναλλακτικός πόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ό,τι ακόμα και αν χάσει τις εκλογές, το σκηνικό της επόμενης ημέρας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε μία κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ή απέναντι σε μία κυβέρνηση Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο. Τον έχουν πείσει μάλιστα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επόμενη κυβέρνηση, είτε η Ν.Δ. είναι αυτόνομη είτε είναι προϊόν συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ., θα είναι «κυβέρνηση που δεν θα κλείσει ούτε χρόνο».
Υπήρξαν εισηγήσεις για ομαδική παραίτηση
Η ιδέα να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προκαλέσουν άμεσα εκλογές αλλά και μεγάλο θόρυβο στο εξωτερικό δεν προχώρησε, διότι επισημάνθηκε ότι μία τέτοια κίνηση εντυπωσιασμού δεν θα είχε πρακτικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν θα οδηγούσε σε άμεσες εκλογές. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η συζήτηση για το αν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύουν να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ηττημένος της πρώτης Κυριακής των εκλογών, δεν ξεκίνησε από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Τσίπρα. Υπάρχουν θιασώτες αυτής της κίνησης μέσα στη στενή ομάδα των συνεργατών του κ. Τσίπρα, αλλά συγχρόνως μεταφέρεται ότι «ο ίδιος δεν το συζητά». Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τα κομματικά στελέχη ουδείς έφερε σοβαρή αντίρρηση ή διαφώνησε με τις σχετικές αποφάσεις.
Επιχειρούν να συνθλίψουν το ΠΑΣΟΚ
Στην ερώτηση αν φοβάται ότι με αυτήν τη στρατηγική, εκτός από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί να ενισχυθεί και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η απάντηση είναι πως στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι εφόσον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως ο μόνος εναλλακτικός πόλος εξουσίας έναντι του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσει. Στην ερώτηση αν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα φοβούνται ότι με μία νέα ήττα θα αμφισβητηθεί ο αρχηγός, η απάντηση είναι ότι «δεν υπάρχουν ούτε τα πρόσωπα ούτε οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αναδρομικά και επικουρικές με διαδικασίες εξπρές
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πανέτοιμα τα εκχιονιστικά της χώρας – Πέφτουν πρόστιμα για τις αλυσίδες
Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας