Οι σημερινές εξελίξεις βρίσκουν δικαιωμένους όσους έλεγαν ότι πραγματική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, ως ηττημένου της πρώτης Κυριακής των εκλογών, να πάει σε δεύτερη Κυριακή, ώστε με την πόλωση μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει το ποσοστό του, να σώσει τα προσχήματα και να μην αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα μέσα στο κόμμα του. Και ότι τα περί κυβέρνησης συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ήταν άλλος ένας αντιπερισπασμός του Αλέξη Τσίπρα.
Στο ναδίρ
Η υπόθεση των υποκλοπών έφερε τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στο ναδίρ, αλλά ο «εκβιαζόμενος Ανδρουλάκης» ήταν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε και τον τελευταίο θιασώτη της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τους πραγματικούς σκοπούς του Αλέξη Τσίπρα.
Η απόφαση της Κουμουνδούρου να απέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε «ανιστόρητο διμέτωπο» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ήταν η αφορμή για να αλλάξει το ΠΑΟΚ ΚΙΝΑΛ στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται πλέον από τα κορυφαία και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ως ο «μέγας ευεργέτης» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. «Ερχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και λέει “αφού δεν μου βγήκε η πρόταση μομφής και σου πέταξα ένα σωσίβιο, παίρνω τα κουβαδάκια μου και πάω σε άλλη παραλία”. Είναι μια ακατανόητη κοινοβουλευτική πρακτική. Ο κ. Τσίπρας εξελίσσεται όχι απλώς σε χορηγό αλλά σε μεγάλο ευεργέτη της κυβέρνησης», είπε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος. «Η αντιπολίτευση σε όλες τις δημοκρατίες φεύγει τελευταία από τη Βουλή, όχι πρώτη», κατέληξε.
Επιστρέφοντας στη στρατηγική του «διμέτωπου» και της αυτόνομης πορείας, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί ανοιχτά πλέον όσους «κυβέρνησαν με διχαστικά διλήμματα και επιδίωξαν τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας», δηλαδή τον κ. Τσίπρα, όπως και εκείνους που «κυβερνούν με έναν στενό κύκλο κολλητών, συγκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα», όπως τον κ. Μητσοτάκη.
Με την ειδοποιό διαφορά ότι για να εκμεταλλευθούν την «πεζοδρομιακή δημοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο 2015, σχεδιάζουν να γίνουν εκείνη η δύναμη της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», ξεκινώντας από τα βασικά: Τη θεσμική στάση εντός Βουλής (σ.σ.: για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές), αλλά και εκτός Βουλής. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει το επόμενο διάστημα (σ.σ.: αναμένονται σχετικές αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης να πάρει αποφάσεις) να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να δείξει τον δικό του δρόμο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με απαραίτητη τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, ώστε να ακολουθηθεί ουσιαστικά και συμβολικά η βούληση του εκλογικού σώματος.
Και η αλλαγή του Νίκου Ανδρουλάκη σε αυτό το θέμα είναι επίσης μια κίνηση που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα από τις επιθέσεις φιλίας στις μπηχτές και τις καταγγελίες.
Το γεύμα Ανδρουλάκη– Βενιζέλου
Στη Χαριλάου Τρικούπη κυριάρχησε η άποψη ότι χάνουν και δεν κερδίζουν συμμετέχοντας σε προεκλογικό παιχνίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί να μην έχουν πειστεί για αυτό στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Δημήτρης Ρέππας ή ο Φίλιππος Σαχινίδης (σ.σ.: ο οποίος ζήτησε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την πολιτική των συνεργασιών) και άλλα στελέχη, αλλά δείχνει να έχει πειστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λέγεται ότι αποφάσεις πήρε μετά το γεύμα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να του εξήγησε ότι αφενός ο ίδιος παραμένει αντι-ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου υπάρχουν τρόποι να χτυπά τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να κατηγορείται για «φιλοΣΥΡΙΖΑ» στάση.
Η πρώτη κίνηση ήταν η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα αναλάβει πρωτοβουλία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά την πρώτη Κυριακή με σαφή πρόταση προς το πρώτο κόμμα. Θα ακολουθήσουν και άλλες, με στόχο, ακόμα και αν φτάσει στη δεύτερη Κυριακή και κινδυνεύσει ανάμεσα στις… μυλόπετρες του δικομματισμού, να έχει πείσει τους ψηφοφόρους του ότι η χώρα πηγαίνει σε δεύτερη Κυριακή επειδή αυτός ήταν ο σχεδιασμός της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεσοδιάστημα, βεβαίως, η ηγεσία του κόμματος οφείλει να ανακόψει τις αποχωρήσεις και τις παραιτήσεις, που αποτέλεσαν το πραγματικό πολιτικό θέμα, μετά την ανακοίνωση του 82% των ψηφοδελτίων και να προσπαθήσει να ανατρέψει τη σημερινή εικόνα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αναδρομικά και επικουρικές με διαδικασίες εξπρές
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πανέτοιμα τα εκχιονιστικά της χώρας – Πέφτουν πρόστιμα για τις αλυσίδες
Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλας