Φυσικά και πρέπει να διανυθούν πολλά χιλιόμετρα και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης παραμένουν οι διαφορές, αλλά το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και όλοι ελπίζουν ότι η Τουρκία όντως επιθυμεί την καλυτέρευση των σχέσεων και δεν πρόκειται για μία πρόσχερη διπλωματική κωλοτούμπα.
«Θέλουμε να χτίσουμε στο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυνατηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», είπε ο Κυριάκος Μητστοάκης μετά από τη συνάντηση.
Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομαι γα καλή συνεργασία,έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγομενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».
Αναφορικά με τη συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν και τα εξοπλιστικά, είπε: «Ισχυρότερες παρά ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. Επαναεπιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας. Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού Αεξανδρούπολης για την τροφοδοσία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε θετικές ειδήσεις την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μας αφορά μόνο έμμεσα η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, η στάση του Κογκρέσου φαίνεται να είναι γνωστή. Είναι κοινός τόπος πως οι εξοπλισμοί που δίνονται σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον τους. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ερντογάν: «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας»
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα της προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας.
Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: «Πιστεύω ότι όταν ανοίξει το Κοινοβούλιο, αυτή θα είναι η σύμβαση που θα τονίσει ο Πρόεδρος της Βουλής μας στις διεθνείς συμβάσεις» είπε.
Παράλληλα επισήμανε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε εμποδίσει αυθαίρετα καμία χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία» είπε.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Όσον αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «Ο κ. Ζελένσκι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πρωτοβουλίας και ο κ. Πούτιν έχει κάνει κάποιες προτάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προτάσεις, εργαζόμαστε με τρόπο ώστε να βρεθεί λύση» και συνέχισε:
«Εάν οι δύο πλευρές (Ρωσία-Ουκρανία) μας προτείνουν ή μας δεχτούν να ενεργήσουμε ως χώρα- μεσολαβητή, θα δεχθούμε ευχαρίστως μια τέτοια μεσολάβηση».
Ανάρτηση Ερντογάν για τη συνάντηση: Είθε να είναι επωφελής για τις χώρες μας
Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας».
NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun. pic.twitter.com/lbIX20Oks9
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 12, 2023
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Αυτά συμφώνησαν οι δύο ηγέτες – Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού γραφείου
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».
Συνάντηση Μητστοτάκη-Ερντογάν: Για πρώτη φορά σε ζωντανή μετάδοση ο διάλογος
Η καλή πορεία της συνάντησης φάνηκε με το… καλημέρα, πριν ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος με τους συνεργάτες τους κλείσουν τις πόρτες και αρχίσουν τη συνάντηση. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά σε τετ α τετ των δύο ανδρών υπήρξε και φυσικός-ζωντανός ήχος. Ενδεικτικός ήταν ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:
Ερντογάν: Εχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.
Μητσοτάκης: Οπως κι εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.
Παρών μάλιστα στην αρχή της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν και ο νέος επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνεχάρη για την επανεκλογή του τον Ελληνα πρωθυπουργό, που ανταπέδωσε με τα δικά του συγχαρητήρια προς τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου.
Απόσπασμα από τον διάλογο των δύο ανδρών προβλήθηκε καταγράφηκε μάλιστα, για πρώτη φορά, και σε ζωντανή μετάδοση.
Παρόντες στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών), η Αριστοτελία Πελώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τι έγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ
Η «συμφωνία περί ενεργοποίησης πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας» έγινε τίτλος στην ανταπόκριση του κρατικού πρακτορείου Anadolu, με συνέπεια να το αναπαραγάγουν οι ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων. Μία εξ αυτών ήταν η φιλοϊσλαμική «Yeni Safak», που τόνισε τα εξής: «Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των τουρκο-ελληνικών σχέσεων».
Σύμφωνα με το δίκτυο A Haber, η ατζέντα των Ερντογάν-Μητσοτάκη αφορούσε διμερείς διαφορές, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Τόσο το A Haber όσο και η «Milliyet» επεσήμαναν εξάλλου ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη ύστερα από 16 μήνες.
«Μητσοτάκης και Ερντογάν αναζητούν μια καινούργια αρχή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ», τονίζει στον τίτλο της η «Daily Sabah», που αναφέρεται στο ιστορικό των τουρκικών διεκδικήσεων, βαφτίζοντας τις διμερείς διαφορές και διαστρεβλώνοντας το Διεθνές Δίκαιο, κατά τις πάγιες τουρκικές αιτιάσεις.
Μεταξύ άλλων η «Daily Sabah» κατηγορεί την Ελλάδα ότι μετά το 1960 στρατιωτικοποίησε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των Συνθηκών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947, ενώ αυτά είχαν δοθεί στην Ελλάδα με τον όρο (!!) να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στο χρονικό των εντάσεων Μητσοτάκη-Ερντογάν τα τρία τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η «διπλωματία των σεισμών» βοήθησε στην αποκλιμάκωση. Μνεία δεν γίνεται μόνο στην ελληνική βοήθεια στους πρόσφατους σεισμούς στη Νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και στην αμοιβαία αποστολή συνεργείων στους σεισμούς του 1999, που συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης που παραλίγο να είχε οδηγήσει τις δύο χώρες σε πόλεμο τρία χρόνια νωρίτερα, με αφορμή «μια νησίδα του Αιγαίου» (σ.σ.: τα Ιμια). Κατά την αγγλόφωνη έκδοση της «Hürriyet», το μέρος που αναζητά επανεκκίνηση στις σχέσεις με την Τουρκία είναι η Ελλάδα, με τη βοήθεια της συνάντησης των ηγετών τους.
Ενδιαφέρον έχει και το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters με τίτλο: «Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας υπόσχονται να επιδιορθώσουν τις σχέσεις ύστερα από χρόνια έντασης».
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της παράταξης