Αυτή η στόχευση εξυπηρετεί την κεντρική πολιτική επιδίωξή μας για ενεργειακή ασφάλεια που θα συμβαδίζει με την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι μονόδρομος που τον επιτάσσει η λογική και τον επιβάλλει η δέσμευσή μας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου (Φ.Α.) στην Ελλάδα στο 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2022 μειώθηκε στα 4,45 bcm, ή ποσοστό 19,3%, έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, πέρυσι. Αιτία ήταν η μείωση κατά 69,3% της κατανάλωσης Φ.Α. από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (-13,6%), κυρίως λόγω της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο μίγμα.
Παράλληλα, έχει συγκρατηθεί και η κατανάλωση ηλεκτρισμού, που εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,8% στο 10μηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Αντιθέτως, αυξήθηκαν οι όγκοι Φ.Α. που διήλθαν από το Σύστημα Μεταφοράς κατά 11,1%, λόγω αύξησης των εξαγωγών, κυρίως προς τη Βουλγαρία (2,33 bcm στο 11μηνο, από 0,6 bcm το ίδιο διάστημα το 2021).
Επίσης, μειώθηκε στο 11μηνο και το μερίδιο του ρωσικού Φ.Α. στο 35% από 46,4% το 2021, με τη διαφορά να καλύπτουν οι εισαγωγές LNG προέλευσης ΗΠΑ (43,5%) Αζερμπαϊτζάν, (μέσω ΤΑΡ σε ποσοστό 18,7%), αλλά και μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού (2,8%).
Εκ βάθρων
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Είναι φανερό από τα στοιχεία πως το σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο αλλάζει εκ βάθρων. Η πολιτική διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού, που απετέλεσε εξαρχής το κύριο μέλημά μας, έχει πετύχει και ενισχύεται περαιτέρω.
Στόχος μας είναι η πλήρης ανεξαρτησία της τροφοδοσίας και αυτό θα επιτευχθεί όταν το σύνολο των αναγκών μας θα καλύπτεται με LNG. Αλλωστε, στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα και, επομένως, ούτε και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και εργαλειοποιήσεις αγαθών.
Για τους λόγους που προανέφερα, στηρίζουμε την υλοποίηση νέων τερματικών σταθμών LNG, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, που ήδη κατασκευάζεται και θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024, και το FSRU, στους Αγ. Θεοδώρους, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2025. Με αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να πετύχουμε την πλήρη απεξάρτηση των δύο χωρών μας από τη ρωσική οδό διοχέτευσης αερίου.
Με σχέδιο και μεθοδικότητα, η Ελλάδα καθίσταται σταθεροποιητικός παράγοντας στη ΝΑ Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας και προσδοκά να εξασφαλίσει ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή και οι άλλοι 3 ευρωβουλευτές που είναι στο στόχαστρο
Εκλογές: Κάλπες την Κυριακή των Βαΐων;
Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ – Που θα γίνουν διορθώσεις το 2023