Στον τομέα του περιβάλλοντος οι προκλήσεις είναι πολλές, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προβάλλει ως το πιο μεγάλο στοίχημα. Την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποίησε εμβληματικές περιβαλλοντικές, που δεν είχαν γίνει ποτέ επί δεκαετίες στην Ελλάδα.
Η χώρα αποκτά, μετά από 200 χρόνια, δασικούς χάρτες! Η κύρωση των δασικών χαρτών άγγιξε το 95%. Προστατεύουμε τον δασικό πλούτο της χώρας, επιλύουμε τα προβλήματα εκατομμυρίων ιδιοκτητών εκτάσεων.
Για πρώτη φορά υλοποιήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας -το «Antinero»- σε περισσότερα από 100 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Συντηρήσαμε και διανοίξαμε 12.600 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. Καθαρίσαμε 52.000 στρέμματα σε ορεινούς όγκους, αλλά και σε περιαστικά και αστικά δάση, σε αρχαιολογικούς χώρους.
Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
Τρέχουμε την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων φυτεύοντας περισσότερα από 20 εκατομμύρια δέντρα, όλα ελληνικές ποικιλίες και μάλιστα βραδύκαυστα και πλατύφυλλα, σε καμένες εκτάσεις, περιοχές μίξης δασών-οικισμών και υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 165.000 στρεμμάτων.
Θεσμοθετήσαμε την εμβληματική και πρωτοποριακή για την Ευρώπη μεταρρύθμιση με οκτώ -έως σήμερα- Απάτητα Βουνά, τα οποία εντάχθηκαν σε καθεστώς αυστηρής προστασίας και στα οποία απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων, η δημιουργία τεχνητών επιφανειών και εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Στο ίδιο καθεστώς αυστηρής προστασίας θα ενταχθούν για αρχή και 1.000 Παρθένες Παραλίες.
Υλοποιούμε το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών. Καλούμε τους Δήμους να μας φέρουν προτάσεις για πεζοπορικές διαδρομές, τις οποίες θα χρηματοδοτήσουμε με 30.000.000 € από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της βιοποικιλότητας: Η ίδρυση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Η εκπόνηση των 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχέδια Διαχείρισης για 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000». Τα σχέδια δράσης για 12 είδη πανίδας και χλωρίδας. Η επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση του Κόκκινου Βιβλίου, σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN: 100 Ελληνες επιστήμονες: 50 βοτανολόγοι και 50 ζωολόγοι καταγράφουν 7.000 είδη φυτών και 10.000 είδη ζώων που διαβιούν στην Ελλάδα. Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τα γεωπάρκα. Δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης Αγριας Ζωής, ενώ προχωράμε στην ίδρυση του πρώτου νοσοκομείου άγριας ζωής στη Ραπεντώσα της Πεντέλης.
Οδηγούμε τα μικρά νησιά της χώρας μας σε πράσινη μετάβαση. Τα παραδείγματα της Χάλκης, της Αστυπάλαιας, των Αντικυθήρων και της Τήλου αποτελούν το μοντέλο για το μέλλον.
Ολα τα παραπάνω δεν είναι θεωρίες ή υποσχέσεις. Είναι πράξεις. Σχεδιάζουμε, μελετούμε, προγραμματίζουμε ακόμα περισσότερα. Με ρεαλισμό, με αληθινές μεταρρυθμίσεις, με αυστηρή τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Βήμα βήμα αλλάζουμε την περιβαλλοντική νοοτροπία του κράτους και των πολιτών, φτιάχνουμε «ασπίδα» στην κλιματική κρίση, χτίζουμε την Ελλάδα του 2030.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή και οι άλλοι 3 ευρωβουλευτές που είναι στο στόχαστρο
Εκλογές: Κάλπες την Κυριακή των Βαΐων;
Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ – Που θα γίνουν διορθώσεις το 2023