Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Repubblica», η βελγική Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να ζητήσει την άρση ασυλίας κι άλλων ευρωβουλευτών που φέρονται να αναμιγνύονται στην υπόθεση δωροδοκιών από το Κατάρ, ενώ οι ιταλικές αρχές δέσμευσαν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και αυτοί του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βισεντίνι.
Η Εύα Καιλή έχει δώσει πολλά στοιχεία και ονόματα στους Βέλγους ανακριτές, ωστόσο δεν κατάφερε να τους πείσει να τη αποφυλακίσουν με περιοριστικούς όρους και θα περάσει άλλον ένα μήνα στις φυλακές του Χάρεν, στα περίχωρα των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αντίστοιχα με τον Παντσέρι, αλλά πολύ πιο άμεσα, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να επωμιστεί όλες τις ευθύνες και να γλιτώσει την Εύα Καϊλή από την προφυλάκιση που την απομακρύνει από τη δίχρονη κόρη τους. Ο Τζόρτζι έχει ομολογήσει σε μακρές καταθέσεις τις διαδρομές του χρήματος μεταξύ Κατάρ, Μαρόκου, Βελγίου και Μαυριτανίας. Ωστόσο, δεν έχει παραδεχτεί πως του ανήκαν οι 750.000 ευρώ που ανακάλυψαν οι βελγικές Αρχές στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Από τις καταθέσεις του ζεύγους Καϊλή και Τζόρτζι, οι βελγικές και ιταλικές Αρχές έχουν οδηγηθεί σε άλλους υπόπτους, όπως τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, τη Μαρία Αρένα και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα – όλοι έχουν σχέσεις με τον Παντσέρι και τη ΜΚΟ του. Ενδέχεται εντός των ημερών να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας τους. Η Εύα Καιλή είχε καταθέσει πως ο σύζυγός της «κρατούσε τα χρήματα, πιθανότατα για το αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο» (ο Τζορτζι είναι βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή). Ο Κοτσολίνο, από την πλευρά του, αρνείται κάθε ανάμιξη στο διαβόητο σκάνδαλο «Κατάρ-γκέιτ», αν και η βελγική αστυνομία έχει βρει στοιχεία στους υπολογιστές και στα τηλέφωνα που κατέσχεσε ύστερα από τις εφόδους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι βελγικές Αρχές έχουν καταγράψει αρκετά στοιχεία σε βάρος του Αντόνιο Παντσέρι, της συζύγου του και των συνεργατών του από τις παρακολουθήσεις. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής με βοηθό τη σύζυγό του Μαρία Κολεόνι φαίνεται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα δωροδοκιών, που αποσκοπούσαν στον επηρεασμό ευρωβουλευτών υπέρ του Κατάρ ή του Μαρόκου – ο σύνδεσμος του Παντσέρι στο Μαρόκο ήταν ο διπλωμάτης Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτής στην Πολωνία. Οι λογαριασμοί του Παντσέρι, της συζύγου και της κόρης του έχουν παγώσει στην Ιταλία. Ο ίδιος φέρεται να συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές, προσπαθώντας να απαλλάξει τη σύζυγο και την κόρη του.
Αφότου ο Παντσέρι έπαψε να είναι ευρωβουλευτής -δεν επανεξελέγη το 2019- ίδρυσε την «αμαρτωλή» ΜΚΟ για την προώθηση της διεθνούς δικαιοσύνης και θεωρούσε πως μπορούσε εύκολα να καθοδηγήσει την Καϊλή μέσω του συζύγου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αφού εκείνος θα την έπειθε για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να χειριστεί τα ζητήματα τα σχετικά με το Κατάρ.
Μια άλλη ΜΚΟ, επίσης για την προώθηση της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη «No freedom without justice» («Οχι ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη»), είχε ιδρύσει ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, γνωστός λομπίστας στις Βρυξέλλες. Ο Φίγκα-Ταλαμάνκα ερευνάται για τις δωροληψίες από το Κατάρ και το Μαρόκο, αν και δηλώνει αθώος. Στην αρχή είχε συλληφθεί μαζί με τους Παντσέρι και Τζόρτζι στο Βέλγιο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.