Η Πρόεδρος τόνισε ότι «η ολοκλήρωση αυτή παραμένει πάγια στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας που, από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης του 2003 ως και σήμερα, συμμετέχει ενεργά και έμπρακτα και διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το μέλλον ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου βρίσκεται σε μια ασφαλή και ενωμένη Ευρώπη, όπως καταδεικνύεται και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Υποστήριξε, επίσης, ότι «σε αυτή την ασταθή περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία αμφισβητούνται τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης, καθίσταται πλέον πιο σημαντική από ποτέ η διατήρηση μια ενιαίας και συνεπούς στάσης όσον αφορά τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ειδικότερα, σημείωσε ότι «με την εισβολή στην Ουκρανία έχει τραβηχτεί μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ εκείνων που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, επιζητώντας να επιβάλουν την αναθεωρητική πολιτική στους γείτονές τους με τη βία, και εκείνων που την υπερασπίζονται. Πρόκειται για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την Ευρώπη και τους εταίρους μας». Όπως υποστήριξε: «Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Είναι αναγκαίο να σταλεί σαφές μήνυμα κυρίως από εμάς, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ότι η συνέχιση παράνομων ενεργειών και η επακόλουθη απειλή αποσταθεροποίησης της περιοχής δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην Σόφια επισήμανε ότι επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και επανέλαβε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι εξαιρετικές, έχουν σταθερές βάσεις και εδράζονται, μεταξύ άλλων, στο κοινό μας όραμα για ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για τις χώρες μας, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή. «Είμαστε γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και με τη συμμετοχή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε υποστηρικτική στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη του ευρώ, στο σύστημα Schengen και στον ΟΟΣΑ» σημείωσε.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η πρόσφατη συμπλήρωση των 140 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας καταδεικνύει το βάθος και ταυτόχρονα υπαγορεύει τη δυναμική τους. Οι σχέσεις αυτές αντανακλούν τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς μας δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας. «Μας φέρνουν κοντά τα κοινά στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, σε μια ιστορική περίοδο που ανάγεται ως τα βυζαντινά χρόνια: το άρωμα της ορθόδοξης παράδοσης που αποπνέουν οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του τόπου σας, το ενδιαφέρον για τη νεοελληνική λογοτεχνία, όπως προκύπτει από την απόδοση στα βουλγαρικά πολλών έργων ποιητών και πεζογράφων μας από διακεκριμένους μεταφραστές, σαν τον Στέφαν Γκέτσεφ, τον Γκεόργκι Κούφοβ, τον Μαρίν Ζέτσεφ, τη Ζντράβκα Μιχαήλοβα και τη Καλίνα Γκαρέλοβα, η μεγάλη ανταπόκριση που έχουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό νεότεροι Βούλγαροι συγγραφείς, όπως ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, ένας από τους πιο τολμηρούς λογοτέχνες της Ευρώπης, ο Μίροσλαβ Πένκοφ που μεταπλάθει δημιουργικά την αφηγηματική παράδοση της πατρίδας του, η Κάπκα Κασαμπόβα που κατέγραψε ήθη, έθιμα, λαογραφία των Βουλγάρων και των γειτόνων τους, θέλοντας να τονίσει πόσο ίδιοι είμαστε όλοι στη χαρά και στον πόνο» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η συνέχιση της προσπάθειας εμβάθυνσης και διεύρυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης αποτελεί κοινή μας επιδίωξη και χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας τον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, όπου η Βουλγαρία αποτελεί, τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντικότατο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και ελκυστικό και προσοδοφόρο επενδυτικό προορισμό εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων.