Ο υπουργός Επικρατείας, υποστήριξε ότι όλα τα θέματα που αναφέρονται υπήρχαν ήδη στον δημόσιο διάλογο, και το μόνο που προστέθηκε ήταν το δημοσίευμα του Βήματος. Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «εντολοδόχο οικονομικών συμφερόντων» και ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα.
«Δημιουργεί μια εντύπωση η συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα ζητήματα των Τεμπών τα συζητήσαμε στην Εξεταστική. Η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος. Τα άλλα ζητήματα είναι υπαρκτά, ο καθένας έχει τις προσεγγίσεις του, αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει. Το σύνολο της Ολομέλειας. Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο που αλλάζει και σας οδηγεί στην συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας. Γιατί δεν την καταθέσατε το προηγούμενο διάστημα; Το δημοσίευμα του Βήματος, που αναφέρεται σε μια υπόθεση για την οποία όχι απλώς δόθηκαν αμέσως εξηγήσεις αλλά και δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενό της. Υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή, που έχει παιχτεί στην κρατική τηλεόραση, εσείς κρίνετε ότι αυτό μόνο φτάνει για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση.» είπε αρχικά ο υπουργός και συμπλήρωσε
«Όταν λέμε ότι είστε εντολοδόχος, εννοούμε ακριβώς αυτό το δημοσίευμα. Καλοδεχούμενη η πρόταση και δημιουργείται μια ακόμα εντύπωση. Έχω δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει «σόου» και «κοκορομαχία» θα είναι η συζήτηση. Αυτό προσυπογράψατε; Να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα; Βεβαίως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογές. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας».
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Βουλή: Άμεσα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και να μην αξιοποιήσει την δυνατότητα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, για ένα διήμερο διακοπής των εργασιών, η πρόταση που υποβλήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, θα μπει στην ημερησία διάταξη στις επτά σήμερα το απόγευμα.
«Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
«Μετά την απάντηση της κυβέρνησης και την επιλογή της άμεσης συνέχειας στο θέμα και όχι μετά διήμερο, η έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα. Κατόπιν αυτού οφείλουμε να διακόψουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου-όταν ξαναρχίσουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ομιλητής θα είναι ο κ. Τσακαλώτος-και να ορίσω ως έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, την εβδόμη απογευματινή, ώστε να προετοιμαστούν και οι ανακλήσεις συνεδριάσεων, σε αυτό το τριήμερο, διαφόρων οργάνων της Βουλής, αλλά και να στοιχειώδης προεργασία, για το ξεκίνημα της τριήμερης διαδικασίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία: «Συνεπώς, η δεύτερη συνεδρίαση, θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου, ενάτη πρωινή, και η τρίτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επίσης ενάτη πρωινή, ώστε η συζήτηση να τελειώσει το αργότερο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, την 12 νυχτερινή της τρίτης ημέρας, με ονομαστική ψηφοφορία και με μια προσπάθεια θα μιλήσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι, εκ των συναδέλφων οι οποίοι θα εγγραφούν».
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στην έναρξη της συζήτησης που θα γίνει στις επτά το απόγευμα, θα καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης. Ως βάση, ο κ. Τασούλας περιέγραψε την διαδικασία που είχε ακολουθηθεί επί της προτάσεως δυσπιστίας που συζητήθηκε τέλη Ιανουαρίου 2023. Είπε επίσης ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Πρόταση δυσπιστίας: Η διαδικασία στη Βουλή
- H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
- H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΔΟΕ: Σωρεία παραβάσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024 – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Τέμπη: «Δεν υπάρχει έγκλημα, αλλά δυστύχημα» – Χαρακτήρισε Τραμπ τον Κασσελάκη ο Γεωργιάδης