Κοινωνία των πολιτών που δεν θα αναμένει τις αποφάσεις, αλλά θα τις καθορίζει, θα τις υλοποιεί και θα εργάζεται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η Ε.Ε. Δεν αρκεί να καλέσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Αποστολή μας είναι να τους ανοίγουμε το δρόμο της συμμετοχής κάθε μέρα, σε κάθε απόφαση, σε κάθε ανάγκη, σε κάθε υποχρέωση που έχουν τα κράτη-μέλη απέναντί τους, διότι Ευρώπη χωρίς ενεργούς πολίτες είναι ένα λαμπερό περιτύλιγμα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Τομείς όπως η εκπαίδευση, το κράτος δικαίου, η εργασία, η ασφάλιση, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα, η καινοτομία, η αντιμετώπιση κρίσεων όπως η κλιματική ή η ενεργειακή πρέπει να βρίσκουν τους Ευρωπαίους πολίτες ίσους σε δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Από αυτό το κομμάτι, φυσικά, δεν μπορεί να λείπει το πολυτιμότερο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την Υγεία. Το πανευρωπαϊκό δίχτυ αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που στήθηκε στην περίοδο της Covid-19 πρέπει να αποτελέσει μια ισχυρή βάση για το πώς θα χειριστεί η Ευρώπη ζητήματα που αφορούν τα συστήματα Υγείας σε όλα τα κράτη-μέλη. Ηχηρό παράδειγμα η σύνταξη και εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα δεσμεύσεις για την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη, με χρήση των νέων τεχνολογιών και πληροφοριών, καθώς και μια στρατηγική που θα εξαλείφει τις ανισότητες.
Μια πολιτική δέσμευση που θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια όσον αφορά την ανάληψη δράσης κατά του καρκίνου, κινητοποιώντας τη συλλογική ισχύ της Ε.Ε. με στόχο την προώθηση αλλαγών προς όφελος των πολιτών, που θα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, το σχέδιο κατά του καρκίνου περιέχει συγκεκριμένες, φιλόδοξες δράσεις που θα υποστηρίξουν, θα συντονίσουν και θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των κρατών- μελών να μειώσουν την ταλαιπωρία που προκαλεί ο καρκίνος. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην πρόληψη και την περίθαλψη, όπου οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προσυμπτωματικό έλεγχο, θεραπείες και στις τελευταίες υπερσύγχρονες τεχνολογίες αιχμής.
Στη χώρα μας, η πρωτοβουλία θέσπισης για το «Δικαίωμα στη Λήθη» αίρει τις οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος συμπολιτών μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο. Ενα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. και αποτέλεσε μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του ιατρικού ιστορικού τους, συνεχίζουν τη ζωή τους έχοντας ίσα δικαιώματα.
Η κοινωνία της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης είναι ό,τι θα μας ακολουθεί στην αποστολή που θα μας αναθέσουν οι πολίτες για την επόμενη πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο.