Όπως επεσήμανε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «όπως μπορεί κάποιος να φανταστεί αν έχει βιώσει μια τέτοιου τύπου τραυματική εμπειρία η οικογένειά του, ειδικά αν κάποιος μετέχει στον δημόσιο διάλογο, όταν μιλάς για αυτό το θέμα το επαναφέρεις στις μνήμες τους και νομίζω ότι οφείλεις να τους προστατέψεις. Και από σεβασμό όμως διότι εκείνη την ημέρα χάθηκαν 104 άνθρωποι και στο τέλος της ημέρας η δική μου οικογένεια σώθηκε, αλλά οι δικοί τους άνθρωποι δεν σώθηκαν, οπότε από έναν δημόσιο λειτουργό δεν έχουν ανάγκη να ακούνε τέτοιου τύπου ιστορίες και να επαναφέρουν το δικό τους τραύμα και την δική τους τραγωδία στην μνήμη, έχουν ανάγκη να δούνε πράξεις. Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την ομάδα μου με ήσυχο και γρήγορο τρόπο ήταν να κάνουμε το 112 όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε και τώρα που γίνεται γνωστή αυτή η ιστορία ίσως επεξηγεί και γιατί είχαμε τέτοια εμμονή και τέτοια επιμονή στο να το τελειώσουμε γρήγορα. Μέχρι το τέλος του 2019 ήταν ένα σύστημα που λειτουργούσε καθ’ ολοκληρίαν. Διότι αν υπήρχει στο Μάτι 112 έστω και μια ζωή να είχε σωθεί από αυτό νομίζω ότι θα ήταν ό,τι πιο σπουδαίο θα μπορούσε να γίνει. Είναι σπουδαίο να μιλάμε με τις πράξεις μας και όχι με πολλά λόγια».
Για την εμπλοκή του predator στη διάσωση της οικογένειας του υπουργού, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «αν δεν αφορούσε την οικογένειά μου και εμένα προσωπικά το θέμα θα το διακωμωδούσα, νομίζω ότι και κακώς το χαρακτήρισα επιστημονική φαντασία διότι η επιστημονική φαντασία έχει συνήθως αν την μελετήσει κανείς κάποιου τύπου επιστημονική επίφαση. Εδώ δεν υπάρχει καν αυτό. Ηθικά δεν σχολιάζω το θέμα».
Όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών «αφενός υπήρξε μια συζήτηση περί εξαγωγικών αδειών, αλλά σε καμία χώρα του κόσμου τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής δεν εκδίδουν εξαγωγικές άδειες, οι οποίες δεν είναι δικιά μας δουλειά. Από κει και πέρα υπήρχε μια συζήτηση περί αυτών των εταιρειών, καμία από αυτές τις εταιρείες δεν εμπλέκεται άμεσα είτε έμμεσα με το υπουργείο, είτε με τους διαγωνισμούς του, είτε με την πολιτική του».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο που έχει να κάνει με την δουλειά που έχουμε κάνει. Είχαν ξοδευτεί δισεκατομμύρια για την πληροφορική στην Ελλάδα και το 2018 όλα αυτά είχαν καταλήξει, με εξαίρεση το φορολογικό σύστημα που ήταν πλήρως ψηφιοποιημένο, στο να έχουμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Φέτος θα πιάσουμε το 1 δισεκατομμύριο, 100 ουρές που γλιτώνει ο κάθε πολίτης. Νομίζω ότι αυτή είναι μια εκκωφαντική έκρηξη δουλειάς η οποία αγκαλιάζεται από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από αυτό που ψηφίζουν. Αυτό ενόψει της προεκλογικής περιόδου στον πυρήνα του δεν μπορεί να χτυπηθεί, οπότε επιδιώκεται μέσα από ένα ευρύτερο κλίμα τοξικότητας να απονομιμοποιηθεί ηθικά. Είτε να χτυπηθούν τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν γύρω από αυτό είτε να μπούνε διάφορες θεωρίες συνομωσίας και να συσχετιστεί μια σοβαρή ιστορία, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση από την δικαιοσύνη με μια άλλη ιστορία, η οποία έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες».
Όπως μάλιστα τόνισε ότι «εν μέρει είναι αναμενόμενο λόγω του κλίματος και λόγω της εποχής, αλλά νομίζω ότι είναι τελείως άδικο απέναντι στους ανθρώπους που έχουν εργαστεί 3 χρόνια για να υλοποιήσουν όλα αυτά τα πράγματα. Στο τέλος όλα αυτά είναι κεκτημένα της χώρας, οφείλουμε να χτίζουμε όχι να γκρεμίζουμε, να εστιάζουμε στο έργο και όχι στην λάσπη».
Πιέζει την Κομισιόν ο Γιώργος Αυτιάς: «Επισπεύστε τα μέτρα για φθηνό ρεύμα»
Σχολιάζοντας αν το θέμα των παρακολουθήσεων μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν το έργο της κυβέρνησης, εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, από κι και πέρα συνολικότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση ρυθμίζει κάποια πράγματα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έρχεται στη Βουλή πολύ σύντομα που αντιμετωπίζει το ζήτημα στον πυρήνα του».
Αναφερόμενος στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους «με δεδομένες τις ιστορικές περιόδους, τα χρόνια του μνημονίων, την πόλωση την τοξικότητα πρέπει να μην γυρίσουμε πίσω, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αντιπαραθέσεις ιδεών, πραγμάτων που προτείνουμε για το μέλλον και όχι να μπαίνουμε σε μια τοξική αντιπαράθεση η οποία θυμίζει τις πιο σκοτεινές σελίδες της χώρας».
Για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα προστεθούν και οι εξετάσεις των δημοσίων νοσοκομείων «πάνω από 70 νοσοκομεία διότι δεν έχουν όλα συστήματα έτοιμα για να ενταχθούν στο σύστημα, ενώ θα μπούνε και πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Και έτσι βήμα βήμα οικοδομούμε έναν ιατρικό φάκελο με όλα τα δεδομένα μας».
Για την ψηφιακή κάρτα Αναπηρίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είναι το τρίτο έγγραφο που μπαίνει στο wallet του κινητού τηλεφώνου», ενώ κάποιοι μπορούν να τυπώσουν και την κάρτα, ενώ τόνισε ότι «κάναμε ψηφιακά τα ΚΕΠΑ, φτιάχνουμε το μητρώο και τώρα την ψηφιακή κάρτα, ενώ στην πορεία θα υπάρχει και το μητρώο παροχών μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς με αυτήν την κάρτα να εξυπηρετηθεί». Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι σε μια τριετία «θα μιλάμε για μια άλλη χώρα».
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου – Νέα καταγγελία: Ο πατέρας Αντώνιος ζήτησε από έγκυο να προχωρήσει σε έκτρωση
Επιχείρηση στα Προσφυγικά: Συνελήφθη ο δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στη Real News
Μαθήτρια κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση τον διευθυντή του σχολείου