Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος επέλεξαν την μετονομασία του με 95%. Tο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και μαζί του ο πράσινος ήλιος που ανατέλλει.
Ήταν Αύγουστος του 1974! Στο ξενοδοχείο «Καστρί» μια ομάδα νέων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Τσούρας, συζητεί για το σήμα του νέου κόμματος. Τότε δεν χρειάστηκε να προβληματιστούν ιδιαίτερα, αφού ο ιδρυτής τού ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, είχε αποφασίσει μαζί με τους Αντώνη Λιβάνη και Γιώργο Κίσσωνα, στην Ιταλία, για το έμβλημα, το σύμβολο που επανήλθε πανηγυρικά. Θα ήταν ο ήλιος που ανατέλλει. Και σε πράσινο χρώμα, που είναι το χρώμα της ελπίδας.
Στην πορεία διατυπώθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως, για παράδειγμα, το σπαθί ή η φλόγα.
«Ως σκέψεις κρίθηκαν καλές, αλλά, αφού “το είπε ο πρόεδρος”, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια διαφοροποίησης. Έτσι οι συζητήσεις περιορίστηκαν στο αν ο ήλιος θα είχε εννέα ή οκτώ ή λιγότερες ακτίνες. Τελικά, για λόγους συμμετρίας περισσότερο, παρά για κάποιον ειδικό συμβολισμό, οι ακτίνες έγιναν εννέα με φόντο το πράσινο της ελπίδας» αναφέρουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους τα «Νέα» το 2001.
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήξερε πολύ καλά την αξία του συμβόλου. Αγνόησε το «στάχυ» και το «κλαδί ελιάς», που ήταν το σήμα της Ένωσης Κέντρου πριν από τη δικτατορία. Το σήμα αυτό απέφυγε να το χρησιμοποιήσει στη μεταπολίτευση και ο Γεώργιος Μαύρος, ο οποίος προτίμησε τον «φρυγικό σκούφο». Δεν στάθηκε καν στο «τιμόνι» της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα. Ενώ και η «άγκυρα», το έμβλημα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, δεν απασχόλησε τον μεγάλο πολιτικό.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των πιθήκων: Επιλεκτικό και όχι γενικό εμβολιασμό μελετά η Ελλάδα
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τα 10 μυστικά για πιο… «ελαφριά» εκκαθαριστικά
Αυτοκτονία 14χρονου: Θα «μιλήσουν» κινητό και υπολογιστές;