Γράφουν οι δρ. Αθ Δρούγος, Αγγελος Αγγελίδης, Αναστασία Βαμβακά
Ο Ερντογάν υποστήριξε σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ότι «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης»(!), τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ελληνα πρωθυπουργό! Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις συνδυάζονται και με τις τελευταίες ιδιαίτερα επιθετικές ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίον του ακριτικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται και σε αντιπαράθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με τα αιτήματα της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Εκνευρισμός
Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Τουρκίας να είναι πολύ εκνευρισμένος για την παρουσίαση από τον Ελληνα πρωθυπουργό του επεκτατικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Μπάιντεν, αλλά και λεπτομερειών σχετικά με τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας/FIR Αθηνών.
«Δείτε την εικόνα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε για τον αναθεωρητισμό, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την ενεργή απειλή, η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροπλάνα, τα οποία κάνουν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο», ήταν το περίγραμμα των όσων είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, όσο ήταν οι δυο τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Ενόχληση
Σχετικά με τους αεροπορικούς εξοπλισμούς της Αγκυρας, ο Ερντογάν, εμφανέστατα ενοχλημένος «περί του να μη δοθεί “πράσινο φως” από το Κογκρέσο για τις πωλήσεις αεροσκαφών και επιμέρους συστημάτων αναβάθμισης», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Ελληνα πρωθυπουργό».
Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας μετά τη θρασύτατη πρόκληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, τεντώνοντας το «σχοινί», δήλωσε: «Για μένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης».
Η Αθήνα
«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε διπλωματικό τόνο στην Αγκυρα.
«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην Ιστορία, στο διεθνές δίκαιο και στις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου -με ανακοίνωσή του- μετά τις αναφορές του Ερντογάν.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Σημειώνεται ότι ερωτηθείς χθες το μεσημέρι, πριν από τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, για τις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Οικονόμου είχε κάνει λόγο για «σπασμωδικές αντιδράσεις» που «φανερώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ενόχληση της Τουρκίας για τη γενικότερη αναβάθμιση της χώρας μας -αναβάθμιση που σταδιακά έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια στο διεθνές γίγνεσθαι-, την ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας αποτυπώματος».
Προκλήσεις
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»(!), ενώ είπε ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις απαράδεκτες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής(!) επιχείρησης στην Κύπρο».
Προφανώς, υπονόησε για πολλοστή φορά την Ελλάδα, θρασύτατα ισχυριζόμενος ότι «αρχίζοντας από τους γείτονές μας, πολλά κράτη της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της γκιουλενικής FETO».
Μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Πρόσθεσε ότι το Hizirreis θα είναι έτοιμο το 2023, ενώ το έτερο υποβρύχιο Selmanreis το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα έχει συνολικά 6 νέου τύπου υποβρύχια (τύπου «Παπανικολής»). Ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επεσήμανε ότι «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα καταστήσουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια των ναυτικών μας συμφερόντων».
Πυρά κατά πάντων
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «το πετύχαμε αυτό παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των Συμμάχων». «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής(!) επιχείρησης στην Κύπρο», προφανώς αναφερόμενος στις συνεχείς κυρώσεις και τους δυτικούς εξοπλιστικούς περιορισμούς.
Υπονοώντας την Ελλάδα, ο αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους άθλιους γκιουλενιστές της FETO, οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη Δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία του PYD/YPG έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».
Ελληνοτουρκικά: Μπλόκο σε τουρκικό σχέδιο προώθησης 600 μεταναστών
Ημέρα κρίσης στο Αιγαίο ήταν η χθεσινή, με αιχμή του δόρατος των «νεύρων» της Τουρκίας να γίνεται το μεταναστευτικό. Εννιά ιστοπλοϊκά και λέμβοι επωφελήθηκαν από τους ανέμους που κόπασαν και ξεκίνησαν συντονισμένα από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, τελικά τα σκάφη επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια, που μετέφεραν δεκάδες άτομα.
Η επιστροφή, όπως την κατέγραψε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, έγινε το μεσημέρι και τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι τέσσερις λέμβοι επέστρεψαν πίσω. Συνολικά επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 600 πρόσφυγες-μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα μεταξύ Σάμου και Χίου, με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. Ολα τα σκάφη και οι λέμβοι ήταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση πλωτών σκαφών και πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να μην εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η τουρκική Ακτοφυλακή.
Επιβαίνοντες
Στα ιστιοπλοϊκά σκάφη επέβαιναν περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες. Δύο από αυτά επέστρεψαν αυτοδύναμα στις τουρκικές ακτές ενώ τα άλλα τρία έφτασαν με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία μάλιστα σε μία περίπτωση περισυνέλεξε από το σκάφος τους επιβαίνοντες.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, αλλά αυτό δεν επετεύχθη.
Στον Εβρο
Αν και ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που οι αφίξεις σημείωσαν χαρακτηριστική αύξηση και στα νησιά του Αιγαίου, τα πρωτεία των ροών τα κατέχει το φυλάκιο του Εβρου. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Λέρο έχει να φτάσει βάρκα εδώ και 7 μήνες, ενώ στη Σάμο μόνο τον Απρίλιο έφτασαν 170 άτομα. «Εποχικές, αναμενόμενες και διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, τις ροές μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες κατά μήκος του ποταμού Εβρου.
Οι συνοροφύλακες αναφέρουν ότι κάθε χρόνο με την έναρξη της άνοιξης καταγράφεται αύξηση στις απόπειρες εισόδου. Οπως λένε, οι Τούρκοι διακινητές «σπρώχνουν» τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στοιβαχτεί σε αποθήκες και υπόγεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Η αλήθεια είναι πως η πίεση είναι μεγάλη από την Κωνσταντινούπολη έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος», υπογράμμισε ο κ. Χαρέλας.
Περάσματα
Και όσοι δεν το πράττουν από το ποτάμι, ακολουθούν την εναλλακτική διαδρομή κινούμενοι προς τον Βορρά παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια περνώντας στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα μέσω της οροσειράς της Ροδόπης. «Πλέον, τα “μάτια” μας είναι οι υπερσύγχρονες κάμερες που σκανάρουν ότι κινείται στην τουρκική πλευρά. Αλλά ο Eβρος έχει ανάγκη από προσωπικό, από επιπλέον συνοροφύλακες», υπογράμμισε ο κ. Χαρέλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν και οι εξαγγελλόμενες προσλήψεις συνοροφυλάκων σε Καβάλα, Ρόδο, Σέρρες και Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 250 ατόμων αποκλειστικά για την περιοχή του Eβρου.
Ειδήσεις σήμερα
Γλυπτά Παρθενώνα: Η Ελλάδα διαψεύδει και εκθέτει το Βρετανικό Μουσείο – Μπλοκάρονται οι συνομιλίες
Μητσοτάκης για αξιολόγηση Κομισιόν: Οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας αποδίδουν
Διπλές αυξήσεις σε 700.000 συντάξεις [αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία]
Λιμενικό: «Προσπάθεια εμβολισμού σκάφους μας» – Τι αναφέρει για την ένταση στο Αιγαίο