Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση που κατέστη αυτό δυνατό «μετά από επτά μήνες έντονων συζητήσεων», υπενθύμισε πως ο ίδιος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε θίξει, από τον περασμένο Μάρτιο, το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και είχε ζητήσει τότε μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, και εκτίμησε πως «η επιχειρηματολογία μας, της πλειοψηφίας των κρατών που υποστήριζαν αυτή την πρόταση (που περιλαμβάνει και το πλαφόν), τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους».
Οπως είπε, η συμφωνία αυτή «δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων, προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου, μία εκ των οποίων είναι και η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF».
«Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, έχουμε όμως πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό στο επίπεδο των υπουργών», πρόσθεσε, καθιστώντας σαφές ότι το θέμα θέλουμε να το λύσουν οι υπουργοί και «αν γυρίσει σε εμάς, θα είναι κακή εξέλιξη, γιατί σημαίνει ότι θα έχει προκύψει κάποια απρόβλεπτη δυσκολία την οποία οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν».
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος πάντως ότι η συζήτηση στην Ε.Ε. για το πλαφόν επιδρά ήδη θετικά στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς «ένας από τους βασικούς λόγους που έπεσε τον τελευταίο μήνα ήταν ακριβώς διότι οι αγορές διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί ως προς την απειλή μας να επιβάλουμε -εφόσον αυτό χρειαστεί- ένα είδος πλαφόν».
Ερωτηθείς για την υπό εξέταση από την κυβέρνηση παρέμβαση στο diesel κίνησης, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις προτάσσοντας σε αυτή τη φάση την υλοποίηση σημαντικών μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, όπως το επίδομα των 250 ευρώ για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά στο τέλος του χρόνου και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει πολύ σύντομα να καταβάλλεται.
«Δεν πρόκειται να ξεφύγουμε, για το 2022, από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,7%», ανέφερε και προειδοποίησε ότι «η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη, ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις», επικαλούμενος ως προς αυτό και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας «και πώς τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας η οποία ανήκει στο Club G7, επειδή προχώρησε σε μη κοστολογημένες εξαγγελίες ως προς την πρόθεσή της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς να προσδιορίσει όμως από πού θα έβρισκε τα λεφτά».
«Η χώρα μας έχει στο παρελθόν πληρώσει πολύ ακριβά λαϊκισμούς και πλειοδοσίες, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναληφθεί αυτή η πολιτική», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάθε ευρώ είναι μετρημένο και θα αξιολογούμε συνέχεια τη δημοσιονομική κατάσταση. Αν και εφόσον είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι παραπάνω, θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα του».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα «ώστε ασχέτως του τρόπου με τον οποίο θα επιλέξει ένα νοικοκυριό να θερμανθεί, το κόστος το οποίο θα κληθεί να καταβάλει να είναι αποδεκτό».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
«Ανοιχτά παράθυρα διαλόγου, κλειστές πόρτες σε προκλήσεις»
«Τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία στον απόηχο της φραστικής αντιπαράθεσης που είχε με τον κ. Ερντογάν στην Πράγα, αλλά και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η αντιπαράθεση απόψεων στην τσεχική πρωτεύουσα «ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι υπήρξε μία πρώτη επικοινωνία των δύο υπουργών Αμυνας σημειώνοντας ότι «υπό προϋποθέσεις αυτή η επικοινωνία μπορεί να συνεχιστεί».
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία οξύνει τους τόνους, αμφισβητεί το status quo, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, και δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες των σχέσεων καλής γειτονίας» και διεμήνυσε ότι «στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μία ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος και των δύο λαών μας».
Στην ατζέντα
Τα ζητήματα της Τουρκίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα και των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 26 και 27 Οκτωβρίου.
«Η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη ως προς την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών θέσεων», δήλωσε εν όψει της επίσκεψης αυτής ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ξεκάθαρη είναι και η στάση όλων των Ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».
Η ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνει και τα ενεργειακά, το πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, τις επενδύσεις, αλλά και την οικονομία, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα η οποία άφησε για τα καλά πίσω τις εποχές των Μνημονίων και των επιτηρήσεων».
Στο μεταξύ, στο Βερολίνο βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετέχοντας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θέλει οι άλλες χώρες να έχουν κακές σχέσεις με την Τουρκία ή να μη μιλάνε με την Τουρκία, μας ενδιαφέρει όμως όταν μιλούν να λένε στην Τουρκία αυτά που πρέπει να πουν».