Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την έκθεση Ντράγκι για τις προτεραιότητες ώστε να γίνει το ευρωπαϊκό προϊόν πιο ανταγωνιστικό και η Ευρώπη αυτόνομη. Τη σημασία της κοινής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ενδιαφέροντος αλλά και το γεγονός ότι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Αθήνα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής συνοχής με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ενέργεια και άμυνα.
Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουγγαρία για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε το πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεση του, όπως είχα την ευκαιρία να πω και χθες πιστεύω ότι υπάρχει μία συμφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ευρωπαικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», είπε και στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς: «τα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την καινοτομία και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πως μπορούμε να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα με τις εταιρείες, ασχοληθήκαμε με τα θέματα της ενέργειας και τέλος συζητήσαμε και τα ζητήματα της στρατιωτικής αυτονομίας, της άμυνας, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την καλύτερη επένδυση στην ευρωπαΐκή αμυντική βιομηχανία».
Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βουδαπέστη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η «κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις όλων των γειτονικών χωρών.
Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δηλώσεις των δύο επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία, αλλά πως δεν έχε καθοριστεί ακόμη το πλαίσιο συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
«Είδα τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε αλλά δεν υπάρχει ακόμα το κοινό πλαίσιο για τη μια και μόνη διαφορά μας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από ισχυρή θέση και βεβαίως συνομιλούμε και έστω και αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο για την επίλυση της βασικής μας διαφοράς πρέπει να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για την εκλογή Τραμπ τόνισε: «Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο ο καθένας στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθετε ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, όταν δεν δαπανούσαν ούτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής και αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και φυσικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αστάθεια στον κόσμο, γενικότερα όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα», τόνισε.
Καραμανλής: Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός - Να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο με βάση τη μέση γραμμή
«Υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις όπως αν θα μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, ελπίζω πως όχι, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση ως προς την ρητορική για επιβολή δασμών ένθεν και ένθεν. Και να επαναλάβω ότι ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές με γεωστρατηγικό περιεχόμενο είναι θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει και έχει 5ετη διάρκεια. Όταν κλήθηκα να μιλήσω στο Κογκρέσο η πρόσκληση ήρθε και από Ρεπουμπλικάνους και από Δημοκρατικούς γερουσιαστές»,είπε.
«Πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ τις επόμενες ημέρες, εξάλλου όπως γνωρίζετε είμαι από τους παλαιότερους Ευρωπαίους ηγέτες και είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να συνεργαστώ μαζί του κατά την διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Βουδαπέστη: Οι «27» για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας – Στο επίκεντρο η έκθεση Ντράγκι
Η συνάντηση περισσότερων από 40 ηγετών ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ήταν μια ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων στα πολύ σημαντικά ζητήματα της τρέχουσα συγκυρία.
Στο χθεσινό δείπνο έγινε συζήτηση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και από ευρωπαϊκής πλευράς διαπιστώθηκε η ανάγκη αφενός να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφετέρου να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας σε διάφορους τομείς.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, οικοδεσπότης των συναντήσεων στη Βουδαπέστη εκτίμησε πως η νίκη του Τραμπ θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη στάση της. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο μόνη της και πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός. Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ήταν και αυτός στη Βουδαπέστη.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και άλλοι ηγέτες της Ένωσης τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές άμυνες
Στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επίκεντρο της συζήτησης ήταν εκ νέου ο προβληματισμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής Οικονομίας, με τον Μάριο Ντράγκι να εξηγεί τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικής έκθεσής του και γενικότερο προβληματισμό το πώς θα βρεθούν τα 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην πράσινη μετάβαση, στην ενίσχυση της άμυνας και στη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών.
Οι “πολλοί” επιθυμούν ένα διαρκές Ταμείο Ανθεκτικότητας, και ουσιαστικά ένα διαρκές χρέος της Ένωσης, ενώ οι “φειδωλοί” προσώρας απορρίπτουν την ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων, προκαλώντας με τη στάση τους ρωγμές στην πορεία της ολοκλήρωσης και αύξηση των εθνικών αναγκών χωρίς επαρκείς ευρωπαϊκούς πόρους.
Τέλος, στη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, επικαλούμενος μάλιστα και το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Απάντηση του Γάλλου προέδρου ότι η ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων πέρνα μέσα από το Κυπριακό.
Φον ντερ Λάιεν: Η έκθεση Ντράγκι δείχνει το δρόμο για την Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, ειδικά σε τομείς όπως το εμπόριο και η ασφάλεια, η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε, σε διάφορους τομείς με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη σημασία να συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, κάτι που αποδεικνύει τη διαρκή δέσμευση στους διεθνείς κανόνες, όπως είπε. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο κατακερματισμός στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη αν ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα, με την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης στη γηραιά ήπειρο.
Η έκθεση Ντράγκι
Η πορεία προς την ανταγωνιστικότητα είναι ξεκάθαρη και αυτό οφείλεται στο ανεκτίμητο έργο του Μάριο Ντράγκι, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. «Ας προχωρήσουμε λοιπόν και γρήγορα. Η έκθεση Ντράγκι δείχνει τον δρόμο».
Το ανακοινωθέν
Αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις, εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την κοινή μας οικονομική ευημερία, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, καθιστώντας την ΕΕ την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο και διασφαλίζοντας την κυριαρχία, ασφάλεια, ανθεκτικότητα και παγκόσμια επιρροή.
Με βάση το έργο που ξεκίνησε στις Βερσαλλίες και συνεχίστηκε περαιτέρω στη Γρανάδα, στις Βρυξέλλες και στη Στρατηγική Ατζέντα, θα καταστήσουμε την Ένωση πιο ανταγωνιστική, παραγωγική, καινοτόμα και βιώσιμη, στηρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και διασφαλίζοντας τη σύγκλιση και ένα επίπεδο ανταγωνισμού τόσο εντός της Ένωσης όσο και παγκοσμίως.
Χαιρετίζουμε τις εκθέσεις «Πολύ περισσότερα από μια αγορά» του Enrico Letta και «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» του Mario Draghi που εντοπίζουν κρίσιμες προκλήσεις και διατυπώνουν συστάσεις προσανατολισμένες στο μέλλον. Παρέχουν μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα προωθήσουμε φιλόδοξα το έργο μας. Δεχόμαστε την κλήση τους για αφύπνιση. Είναι επιτακτική ανάγκη να καλύψουμε επειγόντως το χάσμα καινοτομίας και παραγωγικότητας, τόσο με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας όσο και εντός της ΕΕ. Θα εργαστούμε με ενότητα και αλληλεγγύη προς όφελος όλων των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κρατών μελών της ΕΕ.
Για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, όλα τα μέσα και οι πολιτικές πρέπει να αξιοποιηθούν με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Το business as usual δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Σήμερα, τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και ζητούμε αποφασιστικές και συλλογικές προσπάθειες για τους ακόλουθους παράγοντες ανταγωνιστικότητας, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024:
1. Εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για τη διασφάλιση μιας πλήρως λειτουργικής ενιαίας αγοράς και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ως βασικού μοχλού για την καινοτομία, τις επενδύσεις, τη σύγκλιση, την ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα. Για το σκοπό αυτό, καλούμε την Επιτροπή να παρουσιάσει, έως τον Ιούνιο του 2025, μια νέα και συνολική οριζόντια στρατηγική για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη με σαφή χρονοδιαγράμματα και ορόσημα.
2. Λήψη αποφασιστικών βημάτων προς μια Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων έως το 2026 και επίτευξη επείγουσας προόδου στην Ένωση Κεφαλαιαγορών. Αυτό θα δημιουργήσει πραγματικά ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις. Αυτό θα επιτρέψει στις καινοτόμες εταιρείες μας να κλιμακωθούν. Επιπλέον, μεγαλύτερες επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε κρίσιμες τεχνολογίες. Απαιτείται επίσης περαιτέρω πρόοδος για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
3. Διασφάλιση της βιομηχανικής μας ανανέωσης και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να παραμείνει βιομηχανική και τεχνολογική δύναμη. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη των βασικών τεχνολογιών του αύριο, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στις παραδοσιακές βιομηχανίες σε μεταβατικό στάδιο. Καλούμε την Επιτροπή να παρουσιάσει, κατά προτεραιότητα, μια ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική για ανταγωνιστικές βιομηχανίες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
4. Ξεκινώντας μια επανάσταση «απλούστευσης», διασφαλίζουμε ένα σαφές, απλό και έξυπνο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις μειώνοντας δραστικά τον διοικητικό, ρυθμιστικό φόρτο και τον φόρτο υποβολής εκθέσεων, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανθίσουν χωρίς υπερβολικές ρυθμίσεις. Οι βασικοί στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν από την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση περιλαμβάνουν την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τη μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων κατά τουλάχιστον 25% το πρώτο εξάμηνο του 2025 και τη συμπερίληψη γραφειοκρατίας και αξιολογήσεων επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα στις προτάσεις της.
5. Αύξηση της αμυντικής μας ετοιμότητας και δυνατοτήτων, ιδίως με την ανάλογη ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής μας βάσης. Από την άποψη αυτή, η Ύπατη Εκπρόσωπος και η Επιτροπή θα παρουσιάσουν χωρίς καθυστέρηση αναλυτικές επιλογές για δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Θα αξιοποιήσουμε επίσης τις δυνατότητες της διαστημικής βιομηχανίας.
6. Τοποθέτηση της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της καινοτομίας παγκοσμίως, ιδίως στις τεχνολογίες που προκαλούν «αναστάτωση», και επίτευξη του στόχου δαπανών 3% του ΑΕΠ για Ερευνα και Ανάπτυξη έως το 2030. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την πρόταση του Enrico Letta για μια «”πέμπτη ελευθερία” για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στην ενιαία αγορά.
7. Επιδιώκουμε τον διττό στόχο της στρατηγικής ενεργειακής ανεξαρτησίας και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Για το σκοπό αυτό, θα οικοδομήσουμε μια γνήσια Ενεργειακή Ένωση που θα χαρακτηρίζεται από μια πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεδεμένη ενεργειακή αγορά ως θέμα προτεραιότητας, μέσω της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος και την παροχή προσιτής και καθαρής ενέργειας σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Θα ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προκύπτει από τις υψηλές και ασταθείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και τις αιτίες τους.
8. Οικοδόμηση μιας πιο κυκλικής και αποδοτικής από πλευράς πόρων οικονομίας και ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αγοράς για δευτερογενή υλικά, ιδιαίτερα για κρίσιμες πρώτες ύλες. Για το σκοπό αυτό, καλούμε την Επιτροπή να παρουσιάσει τον νόμο περί κυκλικής οικονομίας.
9. Ενίσχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της ΕΕ, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ των βιομηχανιών, εκμετάλλευση των ευκαιριών της οικονομίας δεδομένων διασφαλίζοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει σχετικές προτάσεις έως τον Ιούνιο του 2025.
10. Αξιοποίηση του ταλέντου της Ευρώπης και επένδυση σε δεξιότητες για την προώθηση θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την Ένωση. Θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο, να υποστηρίξουμε τις ίσες ευκαιρίες και να μειώσουμε τις ανισότητες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
11. Επιδίωξη μιας φιλόδοξης, εύρωστης, ανοιχτής και βιώσιμης εμπορικής πολιτικής, με πυρήνα τον ΠΟΕ, ο οποίος υπερασπίζεται και προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ, την οικονομική διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα. Θα ενισχύσουμε την οικονομική μας ασφάλεια ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουμε μια ανοιχτή οικονομία και θα οικοδομήσουμε διεθνείς συνεργασίες.
12. Παροχή ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα, παροχή σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για τους αγρότες, ενίσχυση της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού παγκοσμίως και στην εσωτερική αγορά.
Χρηματοδότηση κατάλληλη για το μέλλον
Οι προκλήσεις ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουμε θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, κινητοποιώντας τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική χρηματοδότηση. Δεσμευόμαστε να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας: το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ως ουσιαστικό μέσο για την επίτευξη των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων, την Ένωση Κεφαλαιαγορών, για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης· και την αυξημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα διερευνήσουμε την ανάπτυξη νέων μέσων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων.
Η ανάγκη για μια ενιαία απάντηση δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να εφαρμόσουν και να υλοποιήσουν επειγόντως αυτή τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε περαιτέρω στρατηγική καθοδήγηση και θα εξετάζουμε τακτικά την πρόοδο κατά το επόμενο έτος.
Ειδήσεις σήμερα
Αμαλιάδα: «Θεωρώ την κόρη μου δολοφόνο» λέει η μητέρα της Ειρήνης
Μύκονος: Προφυλακίστηκε ο εργολάβος που κατηγορείται για τον βιασμό της 14χρονης κόρης του
Πληθωρισμός: Στο 2,4% τον Οκτώβριο – Μείωση στα τρόφιμα, έκρηξη στο ρεύμα
Χολαργός: Ελεύθερη χωρίς όρους η οδηγός που συνελήφθη για την παράσυρση 12χρονου με πατίνι
«Μετακομίστε στη Νέα Ζηλανδία» – Σαρώνουν οι αναζητήσεις στη Google μετά την εκλογή Τραμπ