Παράλληλα, επιταχύνεται και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (πιθανώς τον Απρίλιο) με στόχο την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων, ώστε μαζί με τους εντεινόμενους ελέγχους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Με τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τους αγρότες (επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως των Σεπτέμβριο, μαζί με την επιτάχυνση των αποζημιώσεων -έως 10.000 ευρώ- στους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας), κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας της κυβέρνησης με τους αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες στην Ε.Ε., προκειμένου να αλλάξει η ΚΑΠ, η οποία εγκρίθηκε το 2020, δηλαδή πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πολιτική υπεροχή
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην πατήσει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, καθώς η εξέλιξη σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα (καταλήψεις στα ΑΕΙ, αντιδράσεις για τον γάμο των ομοφύλων, αγροτικά μπλόκα, προμήθεια των F-35) καταδεικνύει την πολιτική υπεροχή της και υπογραμμίζει την απουσία συγκροτημένων αντιπροτάσεων από την αντιπολίτευση. Σε αυτό συνηγορεί και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Το θέμα του γάμου των ομοφύλων οδεύει στη λήξη του, με τη Ν.Δ. να αφήνει μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα σε ένα υπαρκτό θέμα δικαιωμάτων, χωρίς να υιοθετεί την ακραία ατζέντα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μεγάλη συζήτηση που έγινε για τον πολιτικό γάμο να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στη Ν.Δ., η οποία είχε το αρχικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, δεν θα είναι περισσότεροι από 10-12 οι γαλάζιοι βουλευτές που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ οι απέχοντες θα είναι 30-40. Επομένως, πάνω από 100-110 βουλευτές της Ν.Δ. θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Η ψηφιακή «μάχη» κατά καταλήψεων
Στο μέτωπο των καταλήψεων η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει τη μάχη, ώστε να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος και είναι έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα αφορά περισσότερο την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Από τα 200 άρθρα του νομοσχεδίου τα 170 αφορούν την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και τα 30 την ίδρυση μη κρατικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κριτήρια για όσα ξένα πανεπιστήμια θελήσουν να ανοίξουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά αυστηρά -«τα αυστηρότερα στην Ευρώπη», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά- ώστε να καταρρίπτονται οι όποιοι φόβοι για πανεπιστήμια β’ διαλογής. Ενώ η εφαρμογή του νόμου για τις παράνομες καταλήψεις μάλλον ικανοποιεί την πλειοψηφία των φοιτητών και της κοινωνίας και εκθέτει όσους επενδύουν πολιτικά στην αναταραχή, χωρίς καν να γνωρίζουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Οι καταλήψεις εκφυλίζονται ήδη τη στιγμή που μέρος του καθηγητικού κατεστημένου δίνει μάχη οπισθοφυλακής, αρνούμενο τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα -όπως και η αρχική διστακτική στάση των πρυτανικών Αρχών να αντιδράσουν στις καταλήψεις- το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να το αντιμετωπίσει.