Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επικρατεί μια κατάσταση «Κασσελάκης εναντίον όλων», η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τον πρόεδρο και τη δυνατότητά του να διοικεί.
Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η προσπάθειά του να επιβάλει την υποψηφιότητα του Γιώργου Καπουτζίδη βρίσκει εμπόδια από κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιστρέψει σε υποψηφιότητες «τύπου Γεωργούλη», διότι, όπως λένε, έχει «καεί» από αυτές. Τα στελέχη αυτά πιέζουν για επιλογές που θα προκύψουν από πολιτικά και κομματικά κριτήρια και όχι με όρους επικοινωνίας.
Ο… ακτιβιστής
Εμπόδια συναντά και η πιθανή υποψηφιότητα του… ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα social media κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας για την πολιτική που ασκεί μετά το 2019 στο μεταναστευτικό. Η υποψηφιότητα του κ. Αποστολόπουλου «σπρώχνεται» από την ακτιβιστική Αριστερά που είναι ενταγμένη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει την ισχυρή στήριξη του Παύλου Πολάκη και αρέσει στον Στέφανο Κασσελάκη. Προσκρούει, ωστόσο, στους «πασοκογενείς», που προσπαθούν να στρέψουν το κόμμα προς την Κεντροαριστερά και θεωρούν ότι υποψηφιότητες όπως του Ιάσονα Αποστολόπουλου δεν υπηρετούν αυτόν τον στόχο.
Βέβαιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, καθώς τα ονόματά τους ως νυν ευρωβουλευτές δεν θα τεθούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα γίνει μέσω του iSYRIZA, είναι ο Κώστας Αρβανίτης και η Ελενα Κουντουρά. Τον κ. Αρβανίτη, όμως, ίσως λόγω και της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν φαίνεται να τον συμπαθεί ιδιαίτερα ο κ. Κασσελάκης, όπως και ο κ. Αρβανίτης έχει δείξει ότι δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον κ. Κασσελάκη (σ.σ.: αλλιώς, θα τον καλούσε και στις Σπέτσες). Για την κ. Κουντουρά δεν υπάρχει ούτε κάτι θετικό ούτε κάτι αρνητικό από την Κουμουνδούρου, θεωρείται όμως βέβαιο ότι και για τους δύο η νέα Κουμουνδούρου δεν θα στενοχωρηθεί αν δεν επανεκλεγούν.
Πολύ κοντά στο να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής είναι και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, που ήταν να είναι και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αλλά ο κ. Κασσελάκης δεν δέχθηκε την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από νέα διαδικασία ανέδειξε υποψήφιο τον Κώστα Ζαχαριάδη. Δεν είναι γνωστό τι έχει αλλάξει τώρα και γιατί να θέλουν ο κ. Κασσελάκης και το επιτελείο του να είναι υποψήφιος ο κ. Παππάς. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι από την ώρα που συζητείται ξανά το όνομά του, δέχεται επιθέσεις οι οποίες προέρχονται από «συντρόφους» του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει δει και ο ίδιος πια ότι τα αρνητικά σχόλια κάτω από τη φωτογραφία του στη συνέλευση της Νομικής της Αθήνας για την κατάληψη της σχολής, ότι δηλαδή μπήκε στη Νομική χωρίς εξετάσεις λόγω μπάσκετ και έχει ξεπεράσει πια ακόμα και τα όρια του «αιώνιου φοιτητή», προέρχονταν, κυρίως, από επώνυμους και ανώνυμους λογαριασμούς που κινούνται εντός ή πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης θα ήθελε υποψήφια για την Ευρωβουλή την επικεφαλής των think tanks και στενή του συνεργάτιδα, Διάνα Βουτυράκου, όπως και τον Νίκο Φαραντούρη, ο οποίος φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με μεγάλο επιχειρηματία του τόπου και δείχνει να λειτουργεί υπέρ του. Δεν είναι βέβαιο ότι θέλει ακόμα στην ευρωλίστα τη Δώρα Αυγέρη και τον Γ. Τσίπρα, των οποίων τα ονόματα επίσης είναι στο τραπέζι, ενώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το παρασκήνιο και η ίντριγκα θα κυριαρχήσουν μέχρι την οριστικοποίηση της ευρωλίστας και λόγω της διαδικασίας.
Στην κρίση των μελών
Ολοι, πλην Κώστα Αρβανίτη και Ελενας Κουντουρά, θα τεθούν στην κρίση των μελών μέσω του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ενώ θα υπάρξει και κρίση της Πολιτικής Γραμματείας, πριν από την τελική οριστικοποίηση στην Κεντρική Επιτροπή. Ακόμα και μετά την οριστικοποίηση της λίστας των 42 υποψηφίων, όμως, με δεδομένο ότι με το νέο σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει από 3 (αν συγκεντρώσει ποσοστό κοντά σε αυτό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις) έως 5 βουλευτές (αν επαναλάβει το 17% των εθνικών εκλογών) η «γραμμή» της Κουμουνδούρου στους ψηφοφόρους, δηλαδή ποιους θέλει ευρωβουλευτές ο Κασσελάκης και ποιους οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, θα παίξει σημαντικό ρόλο.
ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΑΚΗ, ΠΑΠΠΑ
Ο πρόεδρος εναντίον των «παλιών»
Η εβδομάδα που πέρασε επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές (σ.σ.: ο Φεβρουάριος είναι και ο μήνας του συνεδρίου, όπου πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν) σε κλίμα μεγάλης έντασης και έντονης εσωστρέφειας.
Για διάφορους λόγους, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Διονύσης Τεμπονέρας κινούνται πλέον εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ο Γιάννης Ραγκούσης «πλακώθηκε» με τον Παύλο Πολάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με αφορμή τις υποσχέσεις του Πολάκη για διπλασιασμό των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ δείχνει ότι Στέφανος Κασσελάκης και «πασοκογενείς» οδεύουν σε μια συμμαχία, με σκοπό να συγκρουστούν με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και όποιους τον εκπροσωπούν.
Οι διαψεύσεις, δε, του για άλλη μία φορά μαινόμενου κατά των δημοσιογράφων Παύλου Πολάκη για το επεισόδιο με τον πρόεδρο πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο., μικρή ή καμία σημασία έχουν. Κυρίως από τη στιγμή που κορυφαία στελέχη, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, επιβεβαίωσαν δημοσίως το επεισόδιο μέσω της υποβάθμισής του…
Ο Παύλος Πολάκης δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι απόντος του Αλέξη Τσίπρα, ένα στέλεχος που εκείνος έφερε στην Ελλάδα, επέβαλε ως υποψήφιο και τελικά πήρε το κόμμα, τώρα του γυρίζει την πλάτη.
Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετωπίζει όλα αυτά τα στελέχη -τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη, τον Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα- όπως και τους «δορυφόρους» τους, ως μέρος του προβλήματος, των οποίων η επιρροή πρέπει να μειωθεί ή και να εκλείψει για να βελτιωθεί η εικόνα του κόμματος. Εχουμε ξαναγράψει και άλλες φορές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του θα κινηθούν επιθετικά και όχι αμυντικά στον δρόμο προς το συνέδριο και τις ευρωεκλογές. Θα επιχειρήσουν να συγκρουστούν και όχι να συμβιβαστούν και στις πολιτικές και στα πρόσωπα.