Η εικόνα της αντιπολίτευσης, η οποία θυμίζει πλέον ένα απέραντο λούνα παρκ με «συγκρουόμενα». Και η ταχεία αποδόμηση βασικών μύθων, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών.
Πολιτική ατζέντα
Ο συνδυασμός αυτών των εξελίξεων αλλάζει την πολιτική ατζέντα, με την πραγματική πολιτική να κερδίζει χώρο, γεγονός που -κατά τις εκτιμήσεις του Μ. Μαξίμου- ευνοεί την κυβέρνηση, η οποία ούτε στις χειρότερες στιγμές (το προηγούμενο δίμηνο) δεν έχασε την πολιτική ηγεμονία, αλλά και άντεξε σε ποσοστά τα οποία δεν θέτουν σε αμφιβολία την πρωτιά της.
Στην εικόνα Βαβέλ που παρουσιάζει το σύνολο της αντιπολίτευσης, όπου όλα τα κόμματα τσακώνονται με όλα τα άλλα, ξεχωρίζει η σκληρή αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανακοινώσεις και των δυο πλευρών, αλλά και οι έντονες εσωκομματικές τριβές που υπάρχουν και στη Χ. Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου -υπό τη βαριά σκιά και της συμπόρευσης με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου- δείχνουν, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, και τον «ενταφιασμό» όλων των ούτως ή άλλως έωλων σεναρίων για τον σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης». Τελετή που σημαίνει ότι το μεν ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στο καθόλου πειστικό αφήγημα «να κερδίσουμε τις εκλογές», τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει μάχη κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα και την Πλεύση Ελευθερίας να ψάχνεται πώς μπορεί να αντέξει χωρίς τη μονοθεματική ατζέντα της τραγωδίας των Τεμπών και καλούμενη να απαντήσει σε ερωτήματα μείζονος σημασίας, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η Υγεία, η ανάπτυξη και η Παιδεία, για τα οποία δεν έχει πρόγραμμα. Η ενδεχόμενη εμπλοκή του Α. Τσίπρα στην ενεργό πολιτική, μετά την επιστροφή του από το Χάρβαρντ, όπου δίνει διαλέξεις, όπως εκτιμάται, θα περιπλέξει το ήδη άναρχο τοπίο της αντιπολίτευσης, παρά θα δώσει λύση με ένα νέο κόμμα χωρίς ακροατήριο.
Εξελίξεις
Ειδικά οι δυο προχθεσινές εξελίξεις για την τραγωδία των Τεμπών αλλάζουν τα δεδομένα. Τόσο η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ., που αποφαίνεται πως τα τρία βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας μέσα από τις σήραγγες, λίγη ώρα πριν από τη σύγκρουση, είναι γνήσια, καταρρίπτοντας τους «τόνους ξυλολίου» κι άλλα προπαγανδιστικά ευτράπελα. Οσο και η πραγματογνωμοσύνη της διεθνούς εγκυρότητας εταιρίας Burgoynes, την οποία δεν παρήγγειλαν οι αρχές, αλλά η οικογένεια Πλακιά (που θρηνεί δυο παιδιά), και τονίζει ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τη μεταφορά παράνομου εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της έρευνας Paul Jowett γράφει: «Δεν έχω διαπιστώσει κανένα πειστικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η πύρινη βολίδα και οι πυρκαγιές που ακολούθησαν προέκυψαν από τη μεταφορά αδήλωτων εμπορευμάτων. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο, αν και απίθανο κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς». Οι εξελίξεις αυτές εξαϋλώνουν τις θεωρίες από το «μπάζωμα» για να συγκαλυφθεί το «παράνομο φορτίο» έως τη «δολοφονία» του Β. Καλογήρου (γιου της εποπτεύουσας εισαγγελέως Λάρισας), καθώς οι ιστολογικές εξετάσεις δείχνουν ως απίθανη την εγκληματική ενέργεια.
Ξεκαθάρισμα
Το θολό τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει και σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκαθαρίσει εντελώς, όταν μιλήσουν πραγματογνώμονες, ειδικοί και συνήγοροι, οι οποίοι δεν έχουν μιλήσει έως τώρα. Η σχετική συζήτηση θα φύγει αναγκαστικά από τις ανυπόστατες θεωρίες που υπηρετούν αμαθείς πρόθυμοι πραγματογνώμονες κι ένα πολιτικό κέντρο που τις τροφοδοτεί και θα επιστρέψει στα πραγματικά γεγονότα, για τα οποία υπάρχουν ομολογίες ενοχής φυσικού προσώπου, αλλά και η αποκάλυψη ενός μπάχαλου στον ΟΣΕ και τις υποδομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, θα είναι το νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών και Υποδομών για τη ριζική αναμόρφωση του ΟΣΕ, τη λειτουργία του με το επιτυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ, την αξιολόγηση των υπαλλήλων του και την πρόσληψη αναγνωρισμένα ικανών και έμπειρων στελεχών από το εξωτερικό.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εντείνει τη μάχη της καθημερινότητας και των «παραδοτέων». Σε πρώτη φάση αναμένεται να κινηθεί στο τρίπτυχο οικονομία-Υγεία-μεταφορές.
Η CHEVRON, Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Τριπλή διπλωματική αναβάθμιση
Τρία σημαντικά γεγονότα δείχνουν την ενίσχυση της χώρας σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και διαψεύδουν τις Κασσάνδρες, που βλέπουν «απομόνωση» της Ελλάδας.
Η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού Chevron να κάνει έρευνες σε οικόπεδα νοτίως της Κρήτης αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «ένα ισχυρό και πολυσήμαντο μήνυμα αναβάθμισης της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα». Στο «πεδίο» των ερευνών για υδρογονάνθρακες βρίσκεται ήδη και ο έτερος αμερικανικός κολοσσός, η Exxon Mobil. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, επενδύσεις τόσο μεγάλες και με τέτοιο ειδικό βάρος δεν γίνονται ποτέ αν δεν υπάρχει πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η έλευση της Chevron, εκτός της αυξημένης πιθανότητας να βρεθούν υδρογονάνθρακες σε ελληνικά οικόπεδα, δημιουργεί κι ένα de facto νέο δεδομένο: Σε συνδυασμό και με τη χάραξη ΑΟΖ από τη Λιβύη στη «μέση γραμμή» εξουδετερώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και δείχνει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα. Κάτι που φάνηκε και στη μεγάλη γιορτή που έγινε στον Λ. Οίκο, όπου ο Ντ. Τραμπ εμφανίστηκε δυο «κλικ» πιο θερμός απ’ όσο αναμενόταν. Κι αυτό είναι το δεύτερο γεγονός μιας «καλής εβδομάδας» για τη διεθνή παρουσία της χώρας.
Το τρίτο σημαντικό γεγονός είναι η τετραμερής συνάντηση που έγινε προχθές στο Παρίσι και στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, τον πρόεδρο του Λιβάνου Joseph Aoun και τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Ahmed al Sharaa, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συνάντηση, εκτός από την παρουσία της Γαλλίας που έχει ιδιαίτερη σημασία, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και ενεργειακής διασυνδεσιμότητας. Εκτός της προστασίας των χριστιανών που ζουν στη Συρία, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε η στρατιωτική βοήθεια που προσφέρθηκε να δοθεί στον Λίβανο, ο οποίος έχει γίνει η νέα μεγάλη πηγή κυμάτων παράνομης μετανάστευσης, ενώ φαίνεται πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα ο ενεργειακός αγωγός διασύνδεσης Αφρικής και Ευρώπης μέσω Κύπρου και Ελλάδας.