Ανεξαρτήτως του τι λέγεται στα τηλεπαράθυρα και στις δημόσιες δηλώσεις, ουδείς πιστεύει στ’ αλήθεια ότι υπάρχει έστω και μία πιθανότητα ενοποίησης του χώρου και ανάδειξης ενός ηγέτη, που θα οδηγήσει τα κόμματα αριστερά της Ν.Δ., ενωμένα, στις εθνικές κάλπες. Ούτε καν ο Σωκράτης Φάμελλος, που έκανε αυτήν την πρόταση στο ΠΑΣΟΚ για κοινό ψηφοδέλτιο των δύο κομμάτων και το μόνο που κατάφερε ήταν να συνασπίσει εναντίον του τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη.
Συνθήκες
Η πραγματικότητα είναι ότι αν πριν από τη δημοσκοπική εκτόξευση της Πλεύσης Ελευθερίας και την επανεμφάνιση Τσίπρα υπήρχαν κάποιες, λιγοστές πιθανότητες ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, τώρα που ήρθε στο προσκήνιο το σενάριο επιστροφής Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, οι πιθανότητες να βρουν κοινή συνισταμένη το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, με ή χωρίς την Πλεύση Ελευθερίας, εκμηδενίζονται.
Τα «προσκλητήρια» για συμπόρευση είναι προσχηματικά και στέλνονται για δύο λόγους:
- Πρώτον, επειδή όλοι -συμπεριλαμβανομένων του Αλέξη Τσίπρα και της Ζωής Κωνσταντοπούλου- αντιλαμβάνονται ότι μόνοι τους δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., ούτε καν σε περιόδους σαν και αυτήν, όπου η γαλάζια παράταξη είναι χαμηλά στις μετρήσεις.
- Δεύτερον, για να εκτεθούν, έναντι του ευρύτερου ακροατηρίου της Κεντροαριστεράς, εκείνοι που θα τα αρνηθούν, όπως π.χ. ο Σωκράτης Φάμελλος ελπίζει να γίνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Υπαρκτό και με αρκετές πιθανότητες να συμβεί σενάριο συνεργασίας είναι μόνο εκείνο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όπου τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αν και τίποτα δεν είναι γεγονός πριν συμβεί.
Συγκρούσεις
Σε αυτήν τη φάση, λήγει η όποια προσπάθεια για συμπόρευση και ενότητα του χώρου, καθώς προέχει η πολιτική επιβίωση του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Υπάρχουν δύο ανοιχτές συγκρούσεις σε εξέλιξη, με διάφορα επεισόδια. Αυτή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας. Σύντομα, θα προκύψει και εκείνη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, παρά την καλή προσωπική σχέση ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στα επιτελεία του Σωκράτη Φάμελλου, του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν ως βασικό κίνδυνο, τον οποίο οφείλουν να αποτρέψουν, όχι την επανάκαμψη της Ν.Δ. αλλά το να έχει διάρκεια η διατήρηση της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων.
Αυτό που πολλοί λένε και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας ως μονοπρόσωπο και μονοθεματικό κόμμα θα καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις όταν φύγει από το κάδρο της επικαιρότητας η τραγωδία των Τεμπών.
Δύο ρεύματα
Στην πραγματικότητα, βλέπουν ότι οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται δημιουργούν στην πολιτική σκηνή δύο ισχυρά ρεύματα, ένα συστημικό και ένα αντισυστημικό. Και φοβούνται το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχεί στο συστημικό ρεύμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στο αντισυστημικό ρεύμα.
Γνωρίζουν ότι η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν «βλέπει» κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς της Κεντροαριστεράς πάνω από εκείνη -ούτε καν τον Αλέξη Τσίπρα- και θεωρεί ότι κανείς από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Ανδρουλάκη ή Αλέξη Τσίπρα δεν έχει περισσότερες πιθανότητες από την ίδια, στην εκλογική μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποιοι εξ αυτών την έχουν ακούσει να τα λέει αυτά τα πράγματα στα διαλείμματα των τηλεοπτικών εκπομπών ή τους τα έχουν μεταφέρει, αν και γνωρίζουν με ποια έχουν να κάνουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνους που θεωρούν «λίγο» τον Σωκράτη Φάμελλο και επιθυμούν και μάχονται για την επιστροφή Τσίπρα -στην εκτός ΣΥΡΙΖΑ Κεντροαριστερά ο τέως πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου δημοφιλής και το γνωρίζει και ο ίδιος-, ψέγουν τον πρώην πρόεδρο και τέως πρωθυπουργό επειδή άφησε τον χρόνο να περάσει και δεν βγήκε μπροστά, πριν η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις. «Τώρα είναι αργά», λένε όταν τους ρωτούν για την επιστροφή Τσίπρα.
Υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι που παραδέχονται ότι σε σύγκριση με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έδινε τουλάχιστον ένα ενδιαφέρον στις αναμετρήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά, γνωρίζοντας τα μίση, τα πάθη, τις προσωπικές στρατηγικές που κατακλύζουν το κάθε κόμμα ξεχωριστά και συνολικά τον χώρο, δεν θεωρούν πιθανό σενάριο την ένωση του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για το σενάριο δημιουργίας συνασπισμού κομμάτων της Κεντροαριστεράς με νέο αρχηγό που θα προκύψει από κάλπες και πώς αυτό θα μετατραπεί αργότερα σε κόμμα, καθώς το μπόνους των εδρών πηγαίνει σε κόμμα και όχι σε συνασπισμό κομμάτων, έδωσε σκωπτική απάντηση, λέγοντας ότι και το ΠΑΣΟΚ, σήμερα που μιλάμε, συνασπισμός κομμάτων είναι ακόμα και όχι ενιαίο κόμμα…
Φλερτ Ανδρουλάκη στα στελέχη Κασσελάκη
Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτό) -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- έχει διασφαλίσει τη θέση του επικεφαλής του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό που στο επιτελείο του θεωρούν αρνητικό σενάριο -πέραν της εδραίωσης της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση των μετρήσεων- είναι να υπάρξει επιστροφή Τσίπρα σε σχήμα που θα συγκροτήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά και αυτή η εξέλιξη να πείσει κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μετακινηθούν στο νέο σχήμα. Θα συνεχίσουν, πάντως, την προσπάθεια να απορροφήσουν τα στελέχη του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν τα πηγαίνει καλά και έχει προκαλέσει τάσεις φυγής βουλευτών και στελεχών από το κόμμα του, αν και πρόκειται να πραγματοποιήσει μία προσπάθεια για comeback, με ταυτόχρονη επίθεση σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την υπόθεση των Τεμπών.
Ενοχλημένοι με τον Φάμελλο οι Παππάς και Πολάκης
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος (φωτό) αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά προβλήματα, με αφορμή το προσκλητήριο για κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί δηλώνουν ενοχλημένοι και, κυρίως, οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης, που δεν συμφωνούν με την τακτική των συνεχών αιτημάτων προς τη Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, η οποία απέτυχε παταγωδώς και πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023. Στη Νέα Αριστερά συνεννοούνται καλά με τον Σωκράτη Φάμελλο, οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν και μεγάλο ζήτημα να βρεθούν ξανά κάτω από την ίδια στέγη με τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, αλλά η προοπτική επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα τούς εξιτάρει περισσότερο.