Για τον πρωθυπουργό, αυτή η ενίσχυση με πρόσωπα γνωστά στον κομματικό μηχανισμό είναι το στοίχημα για την επαναφορά των «εργοστασιακών ρυθμίσεων» που αφορούν τις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης και αποτελούν το δεύτερο μήνυμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., μετά από αυτό της απόσυρσης της κ. Φουντεδάκη από την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «τεστάρει» στελέχη του κομματικού μηχανισμού εντάσσοντάς τα στην κυβέρνηση είναι η πρώτη απάντηση στις γκρίνιες όχι μόνο «γαλάζιων» παραγόντων και υπουργών που τοποθέτησαν ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν, αλλά και μια κίνηση αποκέντρωσης αυτού που αποκαλείτο «επιτελικό κράτος».
Ο πρωθυπουργός δοκιμάζει ένα νέο μοντέλο που αφήνει περισσότερο χώρο στους υπουργούς στην άσκηση πολιτικής, αλλά ανεβάζει ταυτόχρονα τον πήχη των απαιτήσεων του Μαξίμου, καθώς πλέον δεν θα έχουν το… άλλοθι να δείχνουν προς την πλευρά των συνεργατών του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις τους. Στην αποκέντρωση βοηθάει και η νέα κτιριακή δομή του Μαξίμου, το οποίο μπαίνει προσεχώς σε φάση «αναδόμησης» κτιριακής, κάτι που σημαίνει τη μετακόμιση προσώπων στο κτίριο που νοικιάζει η Βουλή στο κέντρο της Αθήνας.
Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό Μέγαρο Μποδοσάκη επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 αποτελεί ιστορικό κτίριο της Αθήνας, εκτός από τις υπηρεσίες της Βουλής που θα μετακινηθούν, θα αποκτήσει και ενοίκους από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα διαθέτει γραφείο στον έκτο όροφο με θέα προς τον Λυκαβηττό, το Κοινοβούλιο, τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και την Ακρόπολη.
Εναν όροφο χαμηλότερα αναμένεται να εγκατασταθεί ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με μια ομάδα συνεργατών του. Στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα μετακινηθεί και η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, όπως και άλλες υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου που είναι εγκατεστημένες -μεταξύ άλλων- στο Μέγαρο της Βουλής.
Και επειδή κάθε… μετακόμιση αλλάζει την ψυχολογία, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει και εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς του. Βέβαια, πριν από αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον το πού θα… κάτσει η μπάλα στην ενέργεια, καθώς ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς, στέλνοντας το μήνυμα στους «παίκτες» της ενέργειας, ότι δεν θα αφήσει τους καταναλωτές απροστάτευτους σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ, καθώς θέλει να αποδείξει στους πολίτες ότι και στο «πεδίο» είναι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους.
Προτάσεις για ΔΕΘ
Ο πρώτος μεγάλος σταθμός σε αυτήν την επανεκκίνηση της κυβέρνησης είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Και επειδή αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η καρδία της κυβέρνησης να χτυπά στη Θεσσαλονίκη λόγω ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του και τους υπουργούς επιστρέφοντας από τις μίνι διακοπές τους να έχουν φακέλους με προτάσεις και θέματα τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να ανακοινωθούν από τον ίδιο στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε και ο επανασχεδιασμός των προτεραιοτήτων των υπουργείων από τον Ακη Σκέρτσο στο τελευταίο πριν από τις διακοπές Υπουργικό Συμβούλιο.
Προς νέο αφήγημα
Ο πρωθυπουργός έχει στόχο να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο που δίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι τριάντα και κάτι μέρες του Σεπτεμβρίου θα είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το «δώρο» του κακού αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Επί της ουσίας θα έχει το πολιτικό προβάδισμα να εφαρμόσει πολιτικές και να δημιουργήσει το νέο αφήγημα, την ώρα που η αντιπολίτευση θα μπαίνει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο σε εσωστρέφεια. Ο πρωθυπουργός θα έχει το χρόνο να περάσει πράγματα, καθώς γνωρίζει ότι το σκηνικό από το Φθινόπωρο θα αλλάξει και πολύ πιθανό, να έχει αυτό που έχει ζητήσει: αντιπολίτευση.