Πηγές από το Μαξίμου διευκρίνιζαν πως «δεν υπάρχει μονοπωλιακή ιδιοκτησία εννοιών σε πρόσωπο από την κεντροαριστερά». Για ενωτική επιλογή σε ό,τι αφορά τον Κώστα Τασούλα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές. «Εκλέγεται 25 χρόνια. Χειρίζεται με ευπρέπεια δύσκολες καταστάσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα ο κ. Τασούλας έχει ακόμη δύο μεγάλα όπλα στην πολιτική του φαρέτρα που είναι η οξυδέρκειά του αλλά και το χιούμορ που ορισμένες φορές τσακίζει κόκκαλα.
Οι κορυφαίες ατάκες του Τασούλα ως προέδρου της Βουλής
«Μη διακόπτετε, θα ανακοινώσει κι άλλα»
Πρόσφατα, στις 15 Δεκεμβρίου του 2024, είχε συμβεί ξανά ένα ανάλογο σκηνικό. Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης δέσμης μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τράπεζες, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής, προκλήθηκε και πάλι ένταση από την πλευρά των εδράνων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από την κυρία Κωνσταντοπούλου. Τότε ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη στη συζήτηση με μια επική ατάκα, λέγοντας: «Μη διακόπτετε, θα ανακοινώσει κι άλλα».
«Εγκαινιάζουμε το συνδικαλισμό υπέρ των βουλευτών σήμερα»
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Κ. Τασούλας είχε βρεθεί -έστω και για λίγο- στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσε την «ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Συγκεκριμένα, όταν προσπάθησε να μιλήσει επί του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φραγγίδης, ο Θεόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον άφηνε να ξεκινήσει, καθώς ήθελε να πάρει τον λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τότε ο κ. Τασούλας παρενέβη λέγοντας με χιούμορ: «Όχι, γιατί μετά θα ακολουθήσουν άλλοι κοινοβουλευτικοί. Ας μιλήσει ο κ. Φραγγίδης. Υπάρχουν και βουλευτές στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Πρέπει να κοιτάμε λίγο και τους βουλευτές. Εγκαινιάζουμε τον συνδικαλισμό υπέρ των βουλευτών σήμερα». «Αυτό είναι εκτός κανόνων και δεοντολογίας, κύριε Πρόεδρε» του απάντησε ο κ. Δρίτσας. Η επόμενη απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής πολλούς βουλευτές ικανοποίησε με αποτέλεσμα να τον αποθεώσουν καθώς ένιωσαν πως απόλυτα τους συμμερίζεται … «Πρέπει να μιλάνε και οι Βουλευτές πότε-πότε στο Κοινοβούλιο», ανταπάντησε ο κ. Τασούλας.
«Θα έχουμε και μετάφραση, μην ανησυχείτε»
Τον Ιανουάριο του 2023 ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελίχθηκε σε… σταρ της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που είχε κατατεθεί εναντίον της κυβέρνησης. Μια από τις κορυφαίες ατάκες του κ. Τασούλα ήρθε όταν ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στην κατάθεση πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, απαγγέλλοντας την εισαγωγή από τον «Λόγο περί αδυνάτου» του Λυσία («είναι μεγάλη η ευκαιρία που μου δίνετε και σας ευγνωμονούμε»). «Θα έχουμε και μετάφραση, μην ανησυχείτε», σχολίασε από μικροφώνου ο πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπελέρης για Τασούλα: Μεγάλη τιμή για τους Ηπειρώτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων
Παίζουν την αρχαία ελληνική στα δάχτυλα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό. pic.twitter.com/13pDDH0PFu
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) January 25, 2023
Σε άλλη στιγμή, και ενώ στο βήμα ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τότε, Ευκλείδης Τσακαλώτος, άρχισε να διακόπτει και να φωνάζει διαμαρτυρόμενος. «Δεν το περίμενα από εσάς κ. Τσακαλώτο. Εσείς είστε της Οξφόρδης», είπε με λεπτή ειρωνεία.
«Διολίσθηση, όχι κατολίσθηση»
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιστρατεύσει και εκείνος το χιούμορ του απέναντι στον Κώστα Τασούλα για τη διόρθωση γλωσσικού ατοπήματός του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχουν πολλοί που ευλόγως λένε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει, στον βαθμό που επισυμβεί, μια αλλοίωση του ίδιου του πολιτεύματος. Να έχουμε μια προεδρική κατολίσθηση του προεδρικού μας συστήματος».
Κ.Τ.: «Διολίσθηση, όχι κατολίσθηση…».
Α.Τ.: «Διολίσθηση, ό,τι θέλετε. Να με διορθώνετε σε αυτά, κ. Τασούλα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας έχω να με διορθώνετε, σας ευχαριστώ θερμά».
«Ο Τσόρτσιλ ήταν ο πατέρας σας;»
Τα κοινοβουλευτικά πρακτικά του 2018 κρύβουν ένα ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο του Κώστα Τασούλα, το οποίο έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο τελευταίος επιχείρησε να αναφερθεί στις κυβερνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες χρησιμοποίησαν αντιδημοκρατικές μεθόδους. Ωστόσο, το πρόβλημα προέκυψε όταν προσπάθησε να αναφέρει μια ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, την οποία προσδιόρισε ως δική του.
Παπαγγελόπουλος: «Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου, που ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, μου έλεγε ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα ο μόνος που χτυπά την πόρτα σου τα ξημερώματα είναι ο γαλατάς».
Τασούλας: «Ο Τσόρτσιλ ήταν ο πατέρας σας;».
«Μην ανησυχείτε, δεν θα πάει, έτσι το λέει»
Εκείνη την ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον κ. Τσίπρα: «Για σκεφτείτε λίγο, θα μπορούσα και εγώ να πάω στην ΑΔΑΕ με έναν κατάλογο τηλεφώνων υπουργών και στελεχών επί δικών σας ημερών και να ρωτήσω εάν εσείς παρακολουθούσατε υπουργούς». Από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες και ο κ. Τασούλας ξεστόμισε το αμίμητο: «Μην ανησυχείτε, δεν θα πάει, έτσι το λέει!».
Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκστόμισε μια υποτιμητική φράση για τον πρωθυπουργό, η οποία προκάλεσε οργή στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Τασούλας παρενέβη και εκεί και τελικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε σε αναδίπλωση.
Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Για έναν άλλο πρωθυπουργό είχε γραφτεί “ένοχος ή βλαξ;”. Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε το δεύτερο. Μπορεί η στάση σας να έχει γίνει ανέκδοτο, είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο “ένοχος ή βλαξ” και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».
Κώστας Τασούλας: «Κύριε πρόεδρε, ήθελα αυτές τις εκφράσεις να τις σκεφτείτε λίγο, είναι άλλης τάξεως»
Τσίπρας: «Να με προστατέψετε, όχι να με λογοκρίνετε. Σας παρακαλώ να με προστατέψετε από την οχλαγωγία […] Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα. Το αντίθετο, είναι εξυπνότατος, ικανότατος, καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος. Αυτό είναι και η υπόθεση των υποκλοπών, έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα. Είναι θεσμικά ανυπόφορη. Είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. «Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μειωμένη αντιληπτική ικανότητα. Το αντίθετο, είναι εξυπνότατος, ικανότατος, καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος. Αυτό είναι και η υπόθεση των υποκλοπών έχει την δική του προσωπική σφραγίδα. Είναι θεσμικά ανυπόφορη. Είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς Οργουελιανής δυστοπίας», είπε.
Η πιο επική κόντρα Τσίπρα-Τασούλα ήταν η ακόλουθη
Η άρνηση του κ. Τασούλα να του δώσει το λόγο με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που τον κάλεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Επειδή θέλω η Βουλή να διατηρηθεί στο ύψος της και δεν θέλω να δημιουργηθεί σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού και στις επίκαιρες δεν επιτρέπονται ούτε μονόλογοι, ούτε μονόπρακτα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε για την προστασία του κύρους του Κοινοβουλίου από κάθε κοινοβουλευτικό ακτιβισμό», σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας που ζητά για δεύτερη φορά εκτός διαδικασίας το λόγο, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να φιμώσει κάθε αντίθετη άποψη.
«Αυτός που παραβιάζει τον Κανονισμό δεν είμαι εγώ, αλλά πρωθυπουργός που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη Βουλή και επιχειρεί να φιμώσει κάθε αντίθεση φωνή τόσο στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας και στην αναφορά του Κώστα Τασούλα περί πολιτικού ακτιβισμού, είπε πως η Βουλή δεν είναι σκηνικό.
«Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων κι όχι ως Πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ποιο είναι το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός; Μιλάτε για διαδικασία εν είδει παραστάσεως, δεν είναι σκηνικό η Βουλή», είπε και κάλεσε τον κ. Τασούλα να αναλογιστεί τις ευθύνες του. «Να μην υποπέσετε στο παράπτωμα να παριστάνετε τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος… Σταθείτε ως Πρόεδρος της Βουλής κι όχι ως Πρόεδρος ΝΔ», υποστήριξε.
Ο Κώστας Τασούλας απαντώντας ανέφερε οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να παρεμβαίνουν στη νομοθετική εργασία, τις επερωτήσεις, τις προτάσεις μομφής αλλά και τις εξεταστικές αλλά όχι στη διασικασία των επίκαιρων ερωτήσεων.
Σημείωσε ακόμη, πως στο ήμισυ της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις και προκαλέσει 5 συζητήσεις για την ενημέρωση της Βουλής με δική του πρωτοβουλία, όταν -όπως είπε- επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ υποβλήθηκαν 160 ερωτήσεις και απαντήθηκαν μόλις 8.
«Πιο δυνατά, δεν ακούγεστε, φέρτε μια ντουντούκα»
Στις 29 Μαρτίου του 2024 όταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήρθε αντιμέτωπος με την πληθωρική προσωπικότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η τριήμερη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας που είχε κατατεθεί τότε. Σε κάποιο σημείο ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ανέφερε: «Τώρα είναι η σειρά του πρωθυπουργού. Και τον φωνάξατε και δεν θέλετε να τον ακούσετε; Δεν παλεύεται αυτό. Μια ντουντούκα στην κυρία Κωνσταντοπούλου, να ακούγεται». Σε άλλο σημείο, δε, όταν και πάλι ακούγονταν φωνές, ο κ. Τασούλας σχολίασε: «Πιο δυνατά, δεν ακούγεστε».
Επίσης σημειώθηκε ο ακόλουθος διάλογος:
Τασούλας: Σας έχουμε καλομάθει, σας κάνουμε όλα τα χατίρια
Κωνσταντοπούλου: Για την αλλαγή σύνθεσης της Κυβέρνησης θα μας ενημερώσετε; Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί. Δεν ανακοινώνεται στη Βουλή;
Πλεύρης: Ανακοινώνονται στη Βουλή αυτά;
Τασούλας: Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Όλα θα γίνουν. Ησυχία, ησυχία! Σας έχουμε καλομάθει. Σας κάνουμε όλα τα χατίρια και νομίζετε ότι θα μας λέτε τι να κάνουμε.
Κωνσταντοπούλου: Και εκεί συγκάλυψη;
Τασούλας: Ελάτε, ελάτε, εντάξει. Κύριε Φάμελλε, έχετε τον λόγο.