Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύοντας τους λόγους για την απόφασή του τόνισε ότι «η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο. Επίσης τόνισε ότι έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου.
Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας. Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ».
Αναφερόμενος στην επιλογή του να μην στηρίξει την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου τόνισε ότι έκρινε, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Φυσικά εξήρε το έργο της τονίζοντας ότι αφήνει το θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας. Επίσης ανακοίνωσε ότι ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα προτείνει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι εξαετής και να μην ανανεώνεται.
Γιατί αναβλήθηκε το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Τασούλα
Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναβλήθηκε καθώς και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος να γίνει το ραντεβού. Η κυρία Σακελλαροπούλου προφανώς και δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πολλές ημέρες νωρίτερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα στον οποίο του ανακοίνωσε την απόφασή του και ουσιαστικά σε αυτή τη συνάντηση ολοκληρώθηκε το θρίλερ για το ποια θα ήταν η απόφαση του Πρωθυπουργού. Οπως προμηνύονταν ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία έκπληξη επιλέγοντας ένα πολιτικό πρόσωπο με χαρακτηριστικά ευρύτερης συναίνεσης.
«Πρόσωπα της κεντροαριστεράς δεν μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την μη επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherosrtypos.gr το όνομά του ποτέ δεν έπαιξε πολύ σοβαρά. Μάλιστα σε ότι αφορά την συναινετική εκλογή διευκρίνιζαν πως «δεν υπάρχει μονοπωλιακή ιδιοκτησία εννοιών σε πρόσωπο από την κεντροαριστερά». Για ενωτική επιλογή σε ό,τι αφορά τον Κώστα Τασούλα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές. «Εκλέγεται 25 χρόνια. Χειρίζεται με ευπρέπεια δύσκολες καταστάσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Σχετικά με την κυρία Σακελλαροπούλου σημείωναν πως «επιτέλεσε στο ακέραιο τα καθήκοντα της», ενώ για την αναβολή του σημερινού ραντεβού με τον πρωθυπουργό σημείωναν πως αυτό έγινε «για να αποφευχθεί μια άβολη στιγμή».
Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην ψηφοφορία ακόμη επισήμως δεν έχει ειπωθεί κάτι αλλά από κάποιους προεξοφλείται ότι δεν θα στηρίξει την επιλογή Τασούλα. Μάλιστα πολλοί ανάφεραν την αντίδραση Τασούλα τότε για την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, όταν μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Βουλής του είχε απαντήσει κάνοντας λόγο για μία «αχρείαστη κινδυνολογία και τοξικότητα» κάτι που ενόχλησε τον πρώην πρωθυπουργό. Παρόλα αυτά τα παραπάνω δεν έχουν επιβεβαιωθεί ενώ εμφανίζεται θετικός στην επιλογή Τασούλα ο Μάριος Σαλμάς αλλά και οι 5 βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ορισμένοι ανεξάρτητοι όπως οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Παύλος Σαράκης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης.
Από εκεί και πέρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την κυβερνητική επιλογή όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Τασούλα στη θέση του προέδρου της Βουλής. Το όνομα που εμφανίζεται ως φαβορί είναι αυτό του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πριν λίγη ώρα βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τασούλας: Κορυφαία τιμή αλλά και ευθύνη η πρόταση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Την ώρα του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού ο Κώστας Τασούλας βρισκόταν στην Ολομέλεια της Βουλής και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε. Η πτέρυγα της ΝΔ τον χειροκρότησε θερμά, ενώ όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι υπουργοί από τα υπουργικά έδρανα σηκώθηκαν όρθιοι, τον χειροκρότησαν και γρήγορα μαζεύτηκαν γύρω του σε ένα μεγάλο πηγαδάκι συγχαρητηρίων. Η συνέχεια δόθηκε στο γραφείο του κ. Τασούλα στη Βουλή, το οποίο «γέμισε» από βουλευτές για τα συγχαρητήρια, ευχές, αλλά και… selfies, με πολλούς βουλευτές της ΝΔ να μιλούν «για μια καλή ημέρα για την παράταξη».
Μπελέρης για Τασούλα: Μεγάλη τιμή για τους Ηπειρώτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων
«Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί για μένα μια κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη, καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, το βλέπουμε αυτό και κοντά μας και ευρύτερα στον κόσμο» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας από το βήμα της Βουλής. Πρόσθεσε ότι « η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της πολιτείας γίνονται ακόμη πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για την σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας. Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις, η ενότητα και η αρμονική λειτουργία των θεσμών, ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι΄αυτό και ο όρκος που δίδει εδώ στο Εθνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει και αυτά, αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων. Τώρα όμως τον λόγο έχει η Εθνική Αντιπροσωπεία. Εσείς. Γι’ αυτό και ως Πρόεδρος της Βουλής θέτω άμεσα σε κίνηση της προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου».
Ο κύριος Τσουκαλάς θα παραιτηθεί από το αξίωμά του και από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας όταν φτάσει η ώρα να ορκιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τη θέση του στην ΚΟ της Βουλής θα πάρει ο Γιώργος Αμυράς.
Αναλυτικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει. Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς. Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων.
Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.
Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας. Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ.
Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία. Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία έχω ήδη ενημερώσει για την επιλογή μου, τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια, εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου.
Με προτάγματα πολιτισμού και επιστήμης, αλλά και αναπτύσσοντας μία ανεπιτήδευτη επικοινωνία με τους πολίτες. Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας.
Ως Πρωθυπουργός και ως απλός πολίτης την τιμώ και θέλω να την ευχαριστήσω από καρδιάς. Καλώ όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου με την μεγαλύτερη ευθύνη
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε την εξής δήλωση. «Πριν από 5 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και το θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων».
Αντιπολίτευση: Δεν θα ψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση για τον Κώστα Τασούλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, έκαναν λόγο για κομματική επιλογή και δήλωσαν πως δεν θα τον ψηφίσουν. «Ο πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμη και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια. Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε».
ΣΥΡΙΖΑ: Στενά κομματική επιλογή η πρόταση Τασούλα
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Πρωθυπουργού για τη θέση του ΠτΔ εξέφρασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Σωκράτης Φάμελλος. Eιδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η επιλογή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα αποτελεί μία στενά κομματική επιλογή, ενώ προσέθεσε πως με αυτόν τον τρόπο ο ανώτατος πολιτειακός θεσμό υποτάσσεται στα εσωκομματικά θέματα και προβλήματα της ΝΔ. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά. Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό. Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή. Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο. Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».
Κουτσούμπας: Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την επιλογή του Κώστα Τασούλα. «Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Νέα Αριστερά: Η έγνοια του κ. Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη δεξιά πολυκατοικία
«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο κ. Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17 Ιουλίου του 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά. Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012 (Μάιος και Ιούνιος). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.
Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε, από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στις εκλογές τις 7ης Ιουλίου του 2019 επανεξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Ιωαννίνων.
Στις 18 Ιουλίου του 2019, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνοντας 283 ψήφους, τις περισσότερες δηλαδή που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ σε αντίστοιχη διαδικασία. Τον Μάιο του 2023 επανεξελέγη με 270 ψήφους Πρόεδρος της Βουλής, η οποία ωστόσο διαλύθηκε μέσα σε μια ημέρα. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, εξελέγη για μια ακόμη φορά Πρόεδρος της Βουλής της νυν κοινοβουλευτικής περιόδου, με 249 ψήφους.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία – Ποια η διαδικασία εκλογής
Θυμίζουμε πως η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία εξελέγη το 2020 ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025. Όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας. Επομένως, η Βουλή των Ελλήνων καλείται να κινήσει τη διαδικασία εκλογής έως τις 13 Φεβρουαρίου 2025. Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή του.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, Κωνσταντίνος Τασούλας οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.
Πρόεδρος Δημοκρατίας: Πώς εκλέγεται – Όλη η διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.
Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση πολέμου έως τη λήξη του.
- Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι τέσσερα:
- Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.
- Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
- Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
- Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα).
Η διαδικασία
1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.
5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.
Ο Όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας
“Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού”.
Ειδήσεις σήμερα
«Σπίτι μου 2»: Δείτε εδώ τα 35 SOS – Αναλυτικός οδηγός για το πρόγραμμα
Όσκαρ 2025: Κίνδυνος να ακυρωθούν για πρώτη φορά μετά από 96 χρόνια λόγω των φονικών πυρκαγιών