Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μ. Μαξίμου ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της καμπάνιας με την οποία θα θέσει τα διλήμματα εν όψει των ευρωεκλογών. Πρόκειται για καμπάνια που θέτει τα ελληνικά προβλήματα στην ευρωπαϊκή τους διάσταση. Πυλώνες της φέρονται να είναι:
- Το αγροτικό πρόβλημα που περνά μέσα από την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
- Η ακρίβεια.
- Η ευρωπαϊκή άμυνα.
- Το κράτος δικαίου.
Αφετηρία το Συνέδριο
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να είναι και η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η Ν.Δ., και έχει στόχο την ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Επίσημη αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. θα είναι το Συνέδριό της (5-6-7 Απριλίου), το οποίο φέτος συμπίπτει με τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και της ίδρυσης της κεντροδεξιάς παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Αμέσως μετά, σε ειδική εκδήλωση στις 10 Απριλίου, ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το γαλάζιο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Προχθές, σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Β. Μεϊμαράκη, κλείδωσε και τυπικά η εκ νέου συμμετοχή του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο. Από τους νυν ευρωβουλευτές εκκρεμούν ακόμα οι υποψηφιότητες του Μ. Κεφαλογιάννη και της Μ. Σπυράκη, μετά την απαλλαγή της από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα κατοχυρώνει τον κεντροδεξιό προσανατολισμό της Ν.Δ., θα υπάρχει και «ηχηρό όνομα», με ισχυρές αναφορές στον δεξιό χώρο.
Τόσο το ψηφοδέλτιο όσο και το περιεχόμενο της εκστρατείας στοχεύουν στην ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα της κυβέρνησης, την κατοχύρωση του κέντρου, αλλά και την επαναπροσέγγιση του πιο παραδοσιακού ακροατηρίου της. Μεταρρυθμίσεις, κοινωνικό κράτος, μαζί με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου, περιγράφουν το πολιτικό εύρος της Ν.Δ. Και ταυτοχρόνως αναδεικνύουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης απέναντι σε μια φθίνουσα αντιπολίτευση, η οποία αδυνατεί να συγκροτηθεί σε εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Η κυβέρνηση περιμένει την απόδοση των 4 νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που εφαρμόζονται από προχθές, με πρωτοβουλία του υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα. Η άφιξη των μειώσεων των τιμών στο ράφι εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα στους καταναλωτές. Και σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου (πάνω από τα 800 ευρώ) θα επιφέρουν εξισορρόπηση.
Αγρότες
Η επίμονη συμμετοχή της Ελλάδας στη σοβαρή προσπάθεια για την αλλαγή της ΚΑΠ -ενώ ήδη γίνονται αλλαγές- απευθύνεται στους αγρότες και αποτελεί τη συνέχεια της δέσμευσης της κυβέρνησης για την άμεση, αλλά και τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Η πρωταγωνιστική συμμετοχή στις ευρωπαϊκές ζυμώσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, σε συνδυασμό με την ένταση των εσωτερικών μέτρων για την ασφάλεια στην καθημερινότητα, απευθύνεται πρωτίστως σε ένα πιο συντηρητικό κοινό. Στην ίδια δέσμη μέτρων εντάσσεται και η αυστηροποίηση του ελέγχου των συνόρων (κυρίως των θαλασσίων), προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από τον Απρίλιο και μετά, με τη βελτίωση του καιρού.
Εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για τα Τέμπη
Αποφασισμένη να δείξει απόλυτο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αλλά και να σηκώσει έναν φραγμό στην «υποκινούμενη συνωμοσιολογία» για τα Τέμπη, φέρεται η κυβέρνηση. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί και κινείται γρήγορα -σε σχέση με αντίστοιχες υποθέσεις-, ενώ η έρευνα έχει πάει στο ανώτατο επίπεδο προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε υπόνοια για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Παράλληλα, όμως, σημειώνουν πως η αδυναμία της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση με τεκμηριωμένες προτάσεις και σοβαρό λόγο, την εξωθεί σε σενάρια συνωμοσιολογίας και στην προσπάθεια δημιουργίας «νέων πλατειών», καπηλευόμενη τα 57 θύματα των Τεμπών.
Το Μ. Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να αντικρούσει τον «λαϊκισμό» και την «ανεύθυνη σεναριολογία», που εκπορεύονται εμφανώς από την αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται και φωτίζονται γεγονότα, τα οποία «ξεχνιούνται» ηθελημένα, ενώ άλλα χρωματίζονται αυθαίρετα και εντάσσονται σε ένα σενάριο συνωμοσίας, οδηγώντας σε κραυγαλέες αντιφάσεις και προφανείς ανυπόστατες «θεωρίες».
Το αφήγημα του «μπαζώματος» δέχεται ήδη σοβαρά πλήγματα, καθώς κρίσιμοι μάρτυρες και γεγονότα το διαψεύδουν. Πέραν της κατάθεσης του Ευ. Φαλάρα (συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης και ανεύρεσης των θυμάτων, υπάρχει κι ένα κραυγαλέο γεγονός: «Μπαζώθηκε» μόνο η αριστερή πλευρά του τόπου του δυστυχήματος και όχι και η δεξιά. Στην οποία προφανώς υπάρχουν τα ίδια ευρήματα, που βρίσκονται και στην αριστερή. Ο κ. Φαλάρας ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να σηκωθούν τα βαγόνια, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν βαριά μηχανήματα, μεγάλοι γρύλοι και γερανοί. Τα μηχανήματα αυτά δεν μπορούσαν να στηριχθούν στο λασπωμένο χώμα του τόπου του δυστυχήματος. Πόσω μάλλον, όταν κάτω από το σημείο του δυστυχήματος περνούν αγωγοί φυσικού αερίου, με προφανή κίνδυνο για νέο μεγάλο ατύχημα. Κι αυτό έγινε στην αριστερή πλευρά του δυστυχήματος, αφήνοντας ακάλυπτη τη δεξιά πλευρά, στην οποία υπήρχαν ακριβώς τα ίδια ευρήματα…
Η δεύτερη απατηλή προσπάθεια, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι η προσπάθεια ευθείας σύνδεσης της σύμβασης 717 με το δυστύχημα. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων, «από την εποχή του Χ. Τρικούπη, που δεν υπήρχε τηλεδιαχείριση, δεν έπρεπε να υπάρχουν τρένα; Ή δεν πρέπει να υπάρχουν τρένα σε χώρες που δεν έχουν το σύγχρονο σύστημα ελέγχου; Κακώς κυκλοφορούσαν τα τρένα πριν και μετά το δυστύχημα;».
Ηδη είναι προφυλακισμένα δυο άτομα, ο σταθμάρχης, ο οποίος, ενώ μπορούσε, δεν απέτρεψε να βρεθούν στις ίδιες ράγες τα δυο τρένα, και ο προϊστάμενός του. Γεγονός που σκοπίμως αποσιωπάται και υποβαθμίζεται.
Στις 8 Μαρτίου κατατίθενται στην εξεταστική επιτροπή τα πορίσματα των κομμάτων. Και στις 11 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η συζήτησή τους στην επιτροπή. Ηδη στη διάθεση των μελών της επιτροπής βρίσκεται η δικογραφία που έχει σχηματίσει μέχρι στιγμής η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Τα πορίσματα θα τεθούν υπόψη της Δικαιοσύνης, η οποία, αν βρει πολιτικά πρόσωπα, προφανώς θα την επιστρέψει στη Βουλή, ζητώντας να διερευνηθεί η ύπαρξη ποινικών ευθυνών συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.