Τα μηνύματα που ήδη έχει λάβει από στελέχη που κινούνται εντός του προοδευτικού χώρου (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου) και εκτός ΠΑΣΟΚ (Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Καμίνης) έχουν καταστήσει δύσκολους τους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να τον στηρίξει προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η πρώτη προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να πείσει ότι η απόφασή του στηρίζεται σε επιχειρήματα όπως ο ελλιπής έλεγχος των μη κρατικών πανεπιστημίων, η ανυπαρξία αυστηρών όρων λειτουργίας ή η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, έπεσε στο κενό.
Ακυρο από Πιερρακάκη
Η δεύτερη προσπάθεια να πει ότι θέλει τη λειτουργία τους, μέσω αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, κράτησε μόλις λίγες ώρες, καθώς την ακύρωσε η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει στον κατάλληλο χρόνο και την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Από την πρώτη στιγμή της προαναγγελίας της καταψήφισης, φάνηκε ότι ο πραγματικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν να στρίψει αριστερά και να προσεγγίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για να εκμεταλλευτεί, εν όψει και των ευρωεκλογών, τη συγκυρία στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Παίρνοντας μεγάλες αποστάσεις από τη Ν.Δ. και ερχόμενος πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας θέσεις αρεστές στο ακροατήριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
Και αυτός είναι ο λόγος που ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον υποστήριξε και στην προσπάθειά του να αναλάβει την ηγεσία, είπε στο OPEN: «Εγώ το ΠΑΣΟΚ το θέλω ως κυβερνητική πρόταση και όχι ως μόνιμη αντιπολίτευση» και υποστήριξε ότι «αν ο υπουργός Παιδείας κάνει αποδεκτές τις δικλίδες ασφαλείας προς το δημόσιο συμφέρον, οι οποίες είναι η αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου και οι όροι λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, τότε το κόμμα του θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τη “γραμμή” του “όχι”».
Ανοικτό θέμα κομματικής πειθαρχίας
Το τι θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία αναμένεται σίγουρα πριν από την Παρασκευή, δεν είναι βέβαιο.
Ο ίδιος άφησε ανοικτό, σε μία από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις τις τελευταίες ημέρες, το θέμα της επιβολής κομματικής πειθαρχίας, καθώς οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη υπολόγισαν ότι το ότι δεν δόθηκε κομματική γραμμή στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι βουλευτές αφέθηκαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση και βρέθηκαν περισσότεροι από δέκα να «σπάσουν» τη γραμμή του κόμματος, εκλήφθηκε ως αδυναμία του προέδρου, που δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Από την άλλη πλευρά, όμως, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στις μετρήσεις, στο εσωτερικό του κόμματος θεωρούν το ζήτημα ταυτοτικό και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.