Ο κ. Βλάχος προσθέτει πως: «Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί, λοιπόν, τη μοναδική επιλογή προοπτικής και σταθερότητας για την επόμενη ημέρα, η οποία διασφαλίζει τις επιτυχίες που σημείωσε η χώρα και έχει την πολιτική βούληση να διορθώσει τις όποιες παραλείψεις».
Βρισκόμαστε περίπου 40 μέρες πριν από τις εκλογές. Θα καταφέρει η Ν.Δ. να κλείσει την πληγή που άνοιξαν τα Τέμπη;
Η τραγωδία στα Τέμπη άφησε πίσω της ανοιχτές πληγές σε όλους μας και, κυρίως, στις οικογένειες των θυμάτων. Χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει και να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας του κράτους όπου εκεί διαχρονικά συγκρούονται δύο λογικές. Η πρώτη να μην αλλάξει τίποτα, όλα λειτουργούν καλά, δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση και πάνω από όλα τα δικαιώματα και η διασφάλιση της ηρεμίας των εργαζομένων. Η δεύτερη, με σύνθημα είτε την επανίδρυση του κράτους είτε το ψηφιακό κράτος, διαχρονικά αποσκοπεί στον περιορισμό των κρατικών δομών, δηλαδή της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των συναλλαγών. Για να πάμε στη νέα εποχή χρειάζονται νέες σύγχρονες δομές, αξιοποίηση της τεχνολογίας και πάνω από όλα οι αξιολογήσεις των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες. Οσο τέλεια και αυτοματοποιημένα συστήματα εισέλθουν στη ζωή μας, η ανθρώπινη υπευθυνότητα θα παραμένει προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.
Πιστεύετε ότι στο τέλος θα καταφέρετε να πάρετε την αυτοδυναμία;
Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι εφικτή η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, χρέος μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι όχι μόνο πρώτη, αλλά και αυτοδύναμη. Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι παραμονεύουν κάθε στιγμή και σε κάθε γωνία, η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι μονόδρομος. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και που θα μπορεί να κυβερνήσει την επόμενη ημέρα με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές;
Στην τετραετία που πέρασε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις, όπου κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πρώτα η υγειονομική και πλέον η ενεργειακή κρίση, που έχει δημιουργήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Παρά, λοιπόν, τις νέες προτεραιότητες που η πραγματικότητα μας επέβαλε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τήρησε το πρόγραμμά της με τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους συμπολίτες, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη μείωση της ανεργίας, τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και σειρά άλλων επιτυχιών. Το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν, είναι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα και με αυτό θα κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές.
Τι έκανε η Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική;
Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έφερε σημαντικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα. Μία εξ αυτών στο Κορωπί, όπου πλέον εδράζεται το 3o και μεγαλύτερο Data Center, που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποδομή που διαθέτει σήμερα η χώρα μας στο κομμάτι των κέντρων δεδομένων. Είναι σαφές ότι η αναπτυξιακή πορεία και η πληθυσμιακή έκρηξη στην Ανατολική Αττική φέρνουν συνεχώς και νέες εκκρεμότητες. Ευθύνη δική μας είναι να δώσουμε λύσεις, που θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ανάπτυξης του τόπου μας, μιας περιοχής με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, δύο λιμάνια που τα επόμενα χρόνια θα συνδεθούν με τον προαστιακό, μεγάλο μέρος του αυτοκινητοδρόμου, τον περίφημο αμπελώνα με την αγροτική παραγωγή που τροφοδοτεί το σύνολο της Αττικής, βιομηχανική συγκέντρωση, που συνεχώς επεκτείνεται δίνοντας νέες θέσεις εργασίας, παραλίες και προορισμούς ανάσας για τους πολίτες και πάνω από όλα προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που αναδεικνύουν την ιστορική πορεία και συνέχεια της Αττικής στον χρόνο. Από την πλευρά μας, λοιπόν, επιδιώκουμε τον προσδιορισμό του πλαισίου αυτού και την επιβολή ξεκάθαρων κανόνων, που θα διασφαλίζουν το παρόν και το μέλλον της Ανατολικής Αττικής με σεβασμό πάντα στην Ιστορία της.
Τελικά, γιατί να ψηφίσει κάποιος Ν.Δ. στις εκλογές;
Την τετραετία που ολοκληρώνουμε, κάναμε πράξη όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά το 2019. Δώσαμε τις εξετάσεις μας και θεωρώ ότι, παρά τις όποιες αστοχίες, το πρόσημο της κυβερνητικής μας θητείας είναι θετικό. Για την επόμενη τετραετία κεντρικός μας στόχος είναι οι καλύτεροι μισθοί για όλες και για όλους. Η εξαγγελία αυτή τίθεται ως στόχος και όχι ως ένα είδος υπόσχεσης ή ενός προεκλογικού τεχνάσματος. Διότι σκεφτόμαστε τι λέμε σήμερα, ώστε την επόμενη ημέρα να έχουμε μια συνέπεια λόγων και έργων. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί, λοιπόν, τη μοναδική επιλογή προοπτικής και σταθερότητας για την επόμενη ημέρα, η οποία διασφαλίζει τις επιτυχίες που σημείωσε η χώρα και έχει την πολιτική βούληση να διορθώσει τις όποιες παραλείψεις.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πολιτικά ανεύθυνη η στάση του κ. Ανδρουλάκη
Πώς κρίνετε τη στάση του ΠΑΣΟΚ να… φλερτάρει τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πατά σε δύο βάρκες, χωρίς, ωστόσο, να αποδέχεται κάτι πολύ βασικό, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας εκλέγεται από τον λαό στις κάλπες. Η στάση του, λοιπόν, και ειδικά του προέδρου του είναι πολιτικά ανεύθυνη. Παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη ως ένα κόμμα υπέρ των συνεργασιών, αλλά την ίδια στιγμή υπονομεύει κάθε προσπάθεια προγραμματικής σύγκλισης. Δεν νοείται ο κ. Ανδρουλάκης να ζητά, εκείνος να ορίσει τον πρωθυπουργό της χώρας και όχι η πλειοψηφία των συμπολιτών. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, με το σύστημα της απλής αναλογικής, δύσκολα χτίζονται κυβερνητικές πλειοψηφίες, ιδιαίτερα όταν ακόμη και εκείνοι που την ψήφισαν την υπονομεύουν, αρνούμενοι τη βασική αρχή της οποίας είναι η συνεργασία. Αρα, χωρίς συνεργασίες η απλή αναλογική ακυρώνεται στην πράξη. Επομένως, οι εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να μη δίνουν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο, η εκλογική δύναμη ιδίως του πρώτου κόμματος, που κανείς ουσιαστικά δεν αμφισβητεί ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία, χτίζει την πλειοψηφία της επόμενης κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον η μόνη δύναμη με προοπτική κυβερνησιμότητας.