Οι πρώτες απόπειρες να επικοινωνηθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πάει καλά. Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για τον κατώτατο μισθό, το αφορολόγητο, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας αφενός δεν γίνονται μέρος της προεκλογικής συζήτησης, αφετέρου, λόγω της προχειρότητας και της αοριστίας, γίνονται επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας!
Αλαλούμ
Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media με την αρμόδια τομεάρχη Εφη Αχτσιόγλου να δεσμεύεται για αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη να δεσμεύεται για αφορολόγητο 12.000 ευρώ και τον υποψήφιο βουλευτή Πάνο Σκουρολιάκο να δεσμεύεται για αφορολόγητο 11.000 ευρώ!
Η πολυδιαφημισμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των «κόκκινων» δανείων, από τη μία προκάλεσε άμεσα θέμα επαναφοράς του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόνοια, αφετέρου ήδη έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στους τραπεζικούς κύκλους αλλά και στους κύκλους της αγοράς για το τι θα σήμαινε για τις τράπεζες -που μετά από πολυετή κρίση έχουν πλέον εξυγιανθεί, έχουν σταθεροποιηθεί και ανακάμπτουν- η επιστροφή στο 2015.
Μήνυση της Λινού στον Πολάκη για συκοφαντικές επιθέσεις - «Η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια»
Παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται αν η εξήγηση περί εύκολου λαϊκισμού στον οποίον έχει επιστρέψει ο κ. Τσίπρας προς άγραν ψήφων είναι επαρκής και έχει δίκιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης που υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας λέει ό,τι θέλει για την οικονομία, χωρίς να κοστολογεί και να σκέπτεται ιδιαίτερα, επειδή γνωρίζει ότι δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει.
Αναρωτιούνται γιατί στελέχη που ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να συμβουλεύεται, όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης, που είναι συγχρόνως σύμβουλος του Α. Τσίπρα και σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ή ο κ. Δημήτρης Λιάκος που ήταν υπουργός παρά τω πρωθυπουργό στην κυβέρνηση Τσίπρα και τώρα είναι στέλεχος της Eurobank, δεν αντιδρούν σε προτάσεις όπως η κρατικοποίηση μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ή στην οριζόντια απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Στο ίδιο πλαίσιο, προτάσεις όπως η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ή της ΔΕΗ επαναφέρουν στη μνήμη όλων (παραγόντων της αγοράς, στελεχών των Βρυξελλών, αλλά και Ελλήνων πολιτών) τόσο την πρόσφατη χρεοκοπία των τραπεζών και πόσο ακριβά την πλήρωσε ο ελληνικός λαός, όσο και ότι μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και μετά ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα γλίτωσε στο… τσακ το ενεργειακό κραχ.
Γκρίνιες
Στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν γκρίνιες για το γεγονός ότι περίπου τέσσερα χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει ως… όπλο στα στελέχη της ένα πρόγραμμα με κενά, γενικότητες, αοριστίες, καμία κοστολόγηση, προχειρότητα και μηδέν επιχειρήματα για τον δημόσιο διάλογο. Γκρίνιες όμως υπήρξαν και για την απόπειρα του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το οικονομικό του επιτελείο, όπως είχε κάνει το 2015 -και είχε λειτουργήσει, τότε- με τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον Γιάννη Μηλιό (σ.σ. ο οποίος μαζί με την Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗΜ.ΑΡ. και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκαν στο ΚΚΕ), τον Γιάννη Δραγασάκη κ.ά.
Το οικονομικό επιτελείο που «έδειξε» ο Α. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, πέραν των Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, που είναι οι αρμόδιοι τομεάρχες, ήταν η Λούκα Κατσέλη (την οποία οι πληροφορίες θέλουν στην 4η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει κατηγορηθεί από τον Παύλο Πολάκη ότι «γ@@@σε τη μεσαία τάξη», ο Δημήτρης Λιάκος που ήταν στην πρώτη σειρά των ομιλητών και ο Γιώργος Χουλιαράκης που δεν πρόλαβε να δώσει το παρών στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος, όχι επειδή διαφωνούσε με αυτό αλλά επειδή ήταν στο αεροπλάνο από τις ΗΠΑ με προορισμό την Αθήνα.