Αυτή τη φορά το ΕΔΔΑ στην υπόθεση D.S. κατά Ελλάδας καταδίκασε τη χώρα μας για εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης κρίνοντας πως οι αρχές του καταυλισμού τοποθέτησαν δύο φορές μια ασυνόδευτη νεαρή γυναίκα μέσα στο κρύο σε μια σκηνή, όπου στερήθηκε κάθε ιδιωτικότητα και ασφάλεια, ενώ στερήθηκε κάθε αξιοπρεπή συνθήκη υγιεινής και διατροφής. Μάλιστα, το ΕΔΔΑ έλαβε υπόψη του την άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών το 2018, αλλά έκρινε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες για την προσφεύγουσα και καταδίκασαν την Ελλάδα σε καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Στις 11 Μαΐου 2018 η κουρδικής καταγωγής γυναίκα που πιστεύει στο δόγμα Yezidi, συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Πριν εγκαταλείψει το Ιράκ, ζούσε στο Shingal, μια πόλη γνωστή για τις κακοποιήσεις που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος κατά των πιστών του δόγματός της, ενώ οι γονείς της βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και ζουν στη Γερμανία. Η ίδια, δυο χρόνια μετά τις περιπέτειες στη χώρα μας, στις 28 Μαΐου 2020, αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας και της χορηγήθηκε άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Την ημέρα της σύλληψής της, όπως περιγράφεται στην απόφαση, ο αστυνομικός διευθυντής Σάμου διέταξε την προσωρινή διοικητική κράτησή της για τρεις ημέρες και με απόφαση στις 14 Μαΐου 2018, ο ίδιος διέταξε την κράτηση της προσφεύγουσας, με σκοπό την απέλασή της στην Τουρκία. Η τελευταία υπέβαλε την ίδια ημέρα αίτηση για χορήγηση ασύλου και κατά την παραμονή της στον καταυλισμό της Σάμου παραπονέθηκε για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες υποβλήθηκε υπογραμμίζοντας πως ήταν μια ανύπαντρη γυναίκα σε έναν υπερπλήρη καταυλισμό.
Στις 8 Ιουνίου 2018, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Αιγαίου αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία απέλασης της προσφεύγουσας μέχρι να ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου, απαγορεύοντάς της να εγκαταλείψει το νησί της Σάμου και διατάσσοντας την παραμονή της στους χώρους του στρατοπέδου. Ενα μήνα αργότερα ο διοικητής του καταυλισμού της Σάμου κήρυξε τη λήξη της διαδικασίας καταγραφής και έκρινε ότι η προσφεύγουσα δεν ανήκε σε ευάλωτη ομάδα. Εκείνη για να γλιτώσει από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Σάμου έφυγε από το νησί και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κοντά στις Σέρρες.
Αμεσα τέθηκε υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Σιδηροκάστρου με την αιτιολογία ότι είχε εισέλθει και διαμείνει παράνομα στη χώρα και είχε παραβιάσει την απαγόρευση εξόδου από το νησί της Σάμου. Η διαδρομή την έφερε στις 21 Δεκεμβρίου 2018 στο PROKEKA (κέντρο κράτησης αλλοδαπών με σκοπό την απέλασή τους) στον Ταύρο, όπου παρέμεινε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019 για να μεταφερθεί ξανά στον καταυλισμό της Σάμου αναμένοντας την εξέλιξη της αίτησης ασύλου της.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Τραγικές συνθήκες
Στο στρατόπεδο της Σάμου η γυναίκα ισχυρίστηκε στο ΕΔΔΑ ότι διέμενε για το χρονικό διάστημα από τις 11 Μαΐου 2018 έως τις 10 Αυγούστου 2018 και από τις 16 Ιανουαρίου 2019 έως τις 17 Απριλίου 2019. Η ίδια κατήγγειλε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες υποβλήθηκε και, ειδικότερα, τόνισε ότι ήταν μια ανύπαντρη γυναίκα σε ένα υπερπλήρες στρατόπεδο. Υπογράμμισε δε, ότι έπρεπε να μείνει σε μια σκηνή, εκθέτοντας τον εαυτό της σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια, η σκηνή δεν της παραχωρήθηκε καν από τις αρχές του καταυλισμού, αλλά έπρεπε να την αγοράσει εκείνη, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη σκηνή, χωρητικότητας περίπου 30 ατόμων. Σε αυτό το στάδιο, λόγω του υπερπληθυσμού σημείωσε πως δεν είχε επαρκή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγιεινής και ότι η πρόσβαση στο φαγητό ήταν επίσης πολύ περιορισμένη.
Στις καταγγελίες της γυναίκας η κυβέρνηση απάντησε στο ΕΔΔΑ πως επειδή η χωρητικότητα του καταυλισμού είχε εξαντληθεί, η προσφεύγουσα τοποθετήθηκε προσωρινά σε σκηνή, ενώ τη δεύτερη περίοδο της παραμονής της, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η προσφεύγουσα είχε τοποθετηθεί σε σκηνή αφού η χωρητικότητα του καταυλισμού ήταν στο «κόκκινο», με 3.669 άτομα. Πάντως, η χώρας μας υποστήριξε ότι όλες οι βασικές ανάγκες της προσφεύγουσας όσον αφορά τη διαμονή, την πρόσβαση σε νερό, φαγητό, εγκαταστάσεις υγιεινής και πλυντήριο είχαν καλυφθεί.
Στην απόφαση το ΕΔΔΑ παρατήρησε ότι οι αρχές του καταυλισμού τοποθέτησαν δύο φορές την προσφεύγουσα, μια νεαρή γυναίκα που ήταν ασυνόδευτη κατά τον επίδικο χρόνο, σε μια σκηνή, όπου στερήθηκε κάθε ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Μάλιστα, απορρίφθηκε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε χαρακτηριστεί ως ευάλωτο πρόσωπο, αφού ο δικηγόρος της είχε ενημερώσει τις αρχές για την εύθραυστη κατάστασή της και είχε ζητήσει να της παρασχεθεί αξιοπρεπής διαμονή και ψυχολογική βοήθεια.
Ενα ακόμη «φάουλ» ήταν η απόφαση των ελληνικών αρχών να μεταφέρει τη γυναίκα για δεύτερη φορά στον καταυλισμό της Σάμου σε περίοδο κατά την οποία ο καταυλισμός είχε φθάσει στη μέγιστη χωρητικότητά του. Κατά συνέπεια το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστη και επιδίκασε στην προσφεύγουσα το ποσό των 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Ειδήσεις σήμερα
Καραμανλής: Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Το κόστος για μια 4μελή οικογένεια – Αναλυτικά οι τιμές
Χαρίτσης – Νέα Αριστερά: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της τοξικότητας
Σύνταξη: Έρχεται αύξηση 3% την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα