Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κύπρος δεν αντιτίθενται στο ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικών αερίου από τη Ρωσία.
Από πλευράς της Ελλάδας, οι βασικές ενστάσεις είναι δύο και η πρώτη αφορά το γεγονός ότι η χώρα μας αυτή την στιγμή διοχετεύει περίπου το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Έτσι, τίθεται θέμα επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνάρτηση με την έλλειψη επάρκειας φυσικού αερίου. Ένας περιορισμός της τάξεως του 15% θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.
«Όταν η Ελλάδα έχει φροντίσει να διασφαλίσει – στο μέτρο του δυνατού, βεβαίως – την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να τη θωρακίσει απέναντι στην περίπτωση της διακοπής φυσικού αερίου, δεν μπορεί να έρχεται μια οριζόντια απόφαση από την Κομισιόν και να υποχρεώνει την Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη που έχουν προνοήσει, να μειώσουν κατά 15% το φυσικό αέριο που καταναλώνουν», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Δεν είχε προηγηθεί σοβαρή διαβούλευση πριν την εκπόνηση του Σχεδίου».
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο υπουργός, η υποχρεωτική μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι βελτιώνει την επάρκεια εφοδιασμού του Βορρά της Ευρώπης και των δυτικών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που εν γένει έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα αξιοποιεί ήδη στο μέγιστο την χωρητικότητα των αγωγών προς τα βόρεια, οι οποίοι επιπλέον τροφοδοτούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Δεν υπάρχουν άδειοι αγωγοί, τόνισε, που θα μπορούσαν να γεμίσουν παραπάνω από ό,τι γεμίζουν τώρα.
Η άποψη της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών που αντιτίθενται στο μέτρο έχει κατατεθεί προς συζήτηση στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 26 Ιουλίου, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση για το σχέδιο, ανακοίνωσε τέλος ο κ. Σκρέκας. Κατόπιν επικοινωνίας με την Ισπανίδα ομόλογό του, Τερέζα Ριμπέρα, ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε τη σύνταξη μιας κοινής επιστολής διαμαρτυρίας προς την Κομισιόν που αναμένεται να προσυπογράψουν και άλλοι υπουργοί.
Οι χώρες διαφωνούν τόσο ως προς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της οδηγίας, όσο και ως προς το ύψος του περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα εξάλλου έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου: Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η ΔΕΗ έχει διαταχθεί να διπλασιάσει την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Επιπλέον, 5 εργοστάσια φυσικού αερίου έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο αντί για ντίζελ σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, είπε ο κ. Σκρέκας.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός για όλους: Κλείνει το βράδυ της Πέμπτης η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε την αίτηση
Πυρκαγιές: Χωρίς ενεργά μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα, Σαλαμίνα – Ποιες περιοχές είναι σε επιφυλακή
Επιμένει ο Ερντογάν σε διχοτόμηση της Κύπρου – Ετοιμάζει έξοδο πλωτού γεωτρύπανου
Ξανά σε λειτουργία ο Nord Stream 1 – Παραμένουν τα ερωτηματικά για το ρυθμό ροής