Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν επεσήμανε: «Εκ μέρους του Εθνους μου και εμένα προσωπικά, με την ευκαιρία της 48ης επετείου της ειρηνευτικής μας (!) επιχείρησης στην Κύπρο, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι πέτυχαν ένα περιβάλλον ειρήνης και ελευθερίας, που έθαψε για πάντα την προσπάθεια καταστροφής των δικαιωμάτων, του νόμου, της ύπαρξης και της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, τον κυρίαρχο, ισότιμο και κοινό ιδιοκτήτη του νησιού, συγχαίρω όλο τον τουρκοκυπριακό λαό με τα πιο εγκάρδια αισθήματά μου.
Ο τουρκοκυπριακός λαός, που έχει αποδείξει πάντα τη δέσμευσή του στην ειρήνη και την επίλυση σε όλη την ιστορική διαδικασία, έχει αποδείξει με κάθε ευκαιρία ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να ξεπεράσει κάθε είδους προκλήσεις, με συνείδηση ενότητας και αλληλεγγύης, ως και την αποφασιστικότητά του για την προστασία του νόμου, παρά τους νομικούς και απάνθρωπους περιορισμούς στους οποίους έχουν υποβληθεί».
Για το Κυπριακό
Προκλητικά επανέλαβε την υποστήριξή του στο σχέδιο διχοτόμησης της Μεγαλονήσου, λέγοντας ότι «η επίτευξη μόνιμης λύσης θα είναι δυνατή με ένα πλαίσιο βασισμένο στην πραγματικότητα επί του εδάφους», προφανώς δικαιολογώντας την εισβολή του 1974 επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και τις έκτοτε απαράδεκτες και ύπουλες ενέργειές του.
«Υπό το πρίσμα της κοινής ιστορικής μας εμπειρίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με ένα πλαίσιο βασισμένο στην πραγματικότητα. Με αυτήν την κατανόηση, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την πλήρη υποστήριξή μας στο όραμα λύσης που παρουσιάστηκε στη Γενεύη πέρυσι από τα κράτη, το οποίο στοχεύει πρωτίστως στην καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτειών στο νησί.
Η Τουρκία, με την ίδια κατανόηση, υποστηρίζει τις προτάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς (!). Επιπλέον, η επίτευξη λύσης στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού θα συμβάλει όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ειρήνη, στην ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας»(!).
Μεγαλοϊδεατισμός
Εμφανιζόμενος ως ειρηνόφιλος (!) και έντονα προβάλλοντας μεγαλοιδεατικές θέσεις για το ρόλο της χώρας του, τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κάνει άκρη, καθώς ο τουρκοκυπριακός λαός παραμένει θύμα (!) του αδιεξόδου» και προχώρησε λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για την κατανόηση της αταλάντευτης αλληλεγγύης με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η αδικία και να διασφαλιστεί ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα φτάσει στο ευημερούν μέλλον που του αξίζει. Ο αυξανόμενος περιφερειακός και παγκόσμιος ρόλος της Τουρκίας θα συνεχίσει αναμφίβολα να είναι η μεγαλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (!).
Με την ευκαιρία αυτή, εκ μέρους του μεγάλου τουρκικού έθνους και εμού, εορτάζουμε ειλικρινά την ημέρα ειρήνης και ελευθερίας (!) του τουρκοκυπριακού λαού, μνημονεύουμε τους μάρτυρές μας που θυσίασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον ευλογημένο αγώνα με έλεος και ευγνωμοσύνη και τους ήρωες βετεράνους μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για εσάς».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ F-16 ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
«Ο Μπάιντεν δεν μας έθεσε κανέναν όρο που να συνδέεται με την Ελλάδα»
Στο θέμα των F-16 αναφερόταν άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» χθες (πριν τις παρακάτω δηλώσεις Ερντογάν), υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει και να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ».
«Κανέναν όρο δεν έχει βάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στην Αγκυρα για τα 40 F-16 που να σχετίζεται με την Ελλάδα», υποστήριξε χθες σε δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συζήτηση που αφορά το αίτημα της Αγκυρας στην Ουάσιγκτον για την απόκτηση 40 νέων μαχητικών F-16 BLOCK 70/72, αλλά και τον εκσυγχρονισμό 80 παλιών με τα δύο θέματα κυριαρχούν στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ.
Σε εξέλιξη είναι μια έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ μετά την τροπολογία που κατατέθηκε και πέρασε από την Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής και προωθείται στη Γερουσία, από ομάδα Αμερικανών βουλευτών, που αντιδρούν στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε επίκαιρη αναφορά για το πώς αξιολογεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνδέσουν την υπόθεση των F-16 με την Ελλάδα, ο Ερντογάν απάντησε ότι «ο Μπάιντεν δεν μας έθεσε τέτοιον όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής μας πρόσφατα στη Μαδρίτη μιλήσαμε για το γεγονός ότι εμείς ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου».
«Καμία δέσμευση»
Αναφερόμενος στη δήλωση Μπάιντεν ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, ο Ερντογάν σχολίασε ότι «δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό, στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή τη στιγμή». Εξέφρασε δε την άποψη ότι ο όρος που τέθηκε από την Αμερικανική Βουλή και σύμφωνα με την οποία τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός για την Τουρκία. Ο Ερντογάν σημείωσε και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικές».
Το άρθρο της «Σαμπάχ» επιπρόσθετα τονίζει ότι «αν και όλα αυτά φαίνονται προβληματικά, καταλαβαίνουμε πώς ξεφορτωθήκαμε τη μάστιγα των F-35. Τα αεροπλάνα F-35 που αποφάσισαν να μη μας πουλήσουν, επειδή αγοράσαμε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και με ένα κέντρο. Αυτό το κέντρο φυσικά βρίσκεται στην Αμερική. Με άλλα λόγια, αν η Αμερική δεν δώσει την τελική έγκρισή της, ίσως να μην είναι δυνατό να πατηθεί καν το κουμπί εκκίνησης αυτών των αεροσκαφών από εδώ. Το υπερβολικό κόστος τους και τα πολλά τεχνολογικά τους προβλήματα είναι δευτερεύουσας σημασίας», αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει τονίζοντας ότι «αν και η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, η στάση της Συμμαχίας απέναντι στην Τουρκία οδηγεί στην αποδυνάμωση των ενδοσυμμαχικών δεσμών. Απλά να επισημανθεί ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί ενισχυμένες διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και αγνοεί τις κυρώσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας (για τη Ρωσία), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ».
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΥΑΤ ΟΚΤΑΪ
Βγάζουν το τέταρτο γεωτρύπανο
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση στα Κατεχόμενα, ενώ έκανε μνεία της κυοφορούμενης εξόδου του τετάρτου πλωτού γεωτρύπανου (6ης προς 7ης γενιάς), υποστηρίζοντας ότι τον Αύγουστο θα αποπλεύσει από το λιμάνι Τασούτζου στην Ανατολική Μεσόγειο (περιοχή Μερσίνας) για έρευνες κι άλλες εργασίες, χωρίς να δώσει ακριβείς χρονικές και τοπικές διευκρινίσεις.
Στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Ως προς το σημείο της πρώτης του γεώτρησης, ο Ντονμέζ είχε δηλώσει τότε ότι «αποστολή του θα είναι στη “Γαλάζια Πατρίδα”».
EΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Στρατολόγηση παιδιών από PKK»
Η τρομοκρατική οργάνωση PKK συνέχισε να στρατολογεί παιδιά για να τα χρησιμοποιήσει σε συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που παρουσίασε επίσημα προχθές βράδυ ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν. Η έκθεση «Trafficking in Persons 2022» τονίζει ότι τα παιδιά παραμένουν ευάλωτα στη βίαιη στρατολόγηση και χρήση από πολλές ένοπλες ομάδες που δρουν στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Daesh/ISIS, PKK και πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν. Και συνεχίζει ότι «πολλές πηγές αναφέρουν ότι το PKK και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που δρουν στη Συρία και στο Sinjar του Ιράκ συνέχισαν να στρατολογούν και να χρησιμοποιούν παιδιά», βάσει της έκθεσης.