Διαψεύδοντας όσους διακινούσαν ότι θα κινηθεί ενωτικά, ο Στέφανος Κασσελάκης κινήθηκε επιθετικά προς τον Αλέξη Τσίπρα και την εσωκομματική αντιπολίτευση, δείχνοντας ότι πάει στο συντακτικό Συνέδριο για να επιβάλει το σχέδιό του να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο, προσωποπαγές κόμμα.
Από την άλλη, η πλευρά Τσίπρα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το χρόνο ως το Συνέδριο, με σκοπό να επιβάλει τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς εντός του κόμματος, αποδυναμώνοντας τον νέο αρχηγό, που τώρα όμως δείχνει πιο δυνατός.
Το πλέον δυνατό σενάριο είναι η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το συντακτικό Συνέδριο.
Αν οι «τσιπρικοί» δουν ότι πάνε σε ένα Συνέδριο επιβολής της γραμμής Κασσελάκη, θα φύγουν πριν τους διαγράψει όπως ανοικτά τους απείλησε, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι θέλει ένα μικρό, δικό του κόμμα χωρίς κυβερνητική προοπτική.
Σε αυτή τη φάση, νομιμοποίηση στον Στέφανο Κασσελάκη να επιβληθεί του Αλέξη Τσίπρα και να τον ωθήσει στην έξοδο δίνουν στελέχη που είχαν ταυτιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Ρένα Δούρου μπορεί να μην έχουν ταυτιστεί με τον Κασσελάκη, αλλά τον στηρίζουν, αδειάζοντας τον πρώην αρχηγό τους και τους πρώην συντρόφους τους.
Ο Κασσελάκης πέρασε την πρότασή του για κατάργηση των κομματικών οργάνων, από πάνω ως κάτω, έκανε θέση του ΣΥΡΙΖΑ την αυτόνομη πορεία και τη μη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: δεν είναι τυχαίο ότι έβαλε το Συνέδριο 4-6 Οκτωβρίου, πάνω στην πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ) και μένει να κερδίσει μία ακόμα μάχη, για να επιβληθεί ολοκληρωτικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποφασίσει το Καταστατικό Συνέδριο εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ενιαία Κεντροαριστερά, με τον ίδιο τον νυν πρόεδρο να πρέπει να εξηγήσει εντός αλλά και εκτός ΣΥΡΙΖΑ γιατί την ίδια ώρα που διαφημίζει τη συμμετοχή των απλών μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τάσσεται κατά ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
Οπως γράφαμε λοιπόν και χθες στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει για το συντακτικό του Συνέδριο, πλήρως διχασμένος και με τον Στέφανο Κασσελάκη να προσπαθεί να τελειώσει οριστικά την άτυπη «διαρχία» που προσπαθεί να επιβάλει η πλευρά Τσίπρα.
Η πρόταση Κασσελάκη για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» επικράτησε ολοκληρωτικά στην Κεντρική Επιτροπή και απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις της μειοψηφίας. Το κομματικό όργανο υπερψήφισε με καθαρή πλειοψηφία την εισήγηση του προέδρου του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές, ενώ απορρίφθηκαν οι δύο προτάσεις των διαφωνούντων που είχαν κατατεθεί για εσωκομματικά δημοψηφίσματα, το πρώτο για τη σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και το δεύτερο για τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος.
Σε αυτό το σκηνικό, ο Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι θα ακολουθήσουν διαγραφές αν η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του συνεχιστεί.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Να συμφωνήσουμε όλοι μας ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή, είναι κοινή λογική», είπε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερό του μήνυμα ήταν το «όχι» στην ενιαία Κεντροαριστερά, αφήνοντας ένα «παράθυρο» για αλά καρτ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Θα πάρω τηλέφωνο όποιον κι αν είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. όταν είναι έτοιμες αυτές οι προτάσεις και θα δούμε τι θα πουν», είπε, απειλώντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το θέμα τον στήριξε ουσιαστικά ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επευφημούμενος από μεγάλη μερίδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής είπε από το βήμα ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα είναι καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναλυτές ήδη γράφουν ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στα κόμματά τους, αρνούμενοι τη μεταξύ τους συνεργασία και αναδεικνύοντας ως «τοτέμ» την αυτόνομη πορεία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
«Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση. Οι αναρτήσεις στο facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις, γνώμες», είπε στον Κασσελάκη η Oλγα Γεροβασίλη, εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τους «87», οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν πιο δυναμικά στο δρόμο για το συντακτικό Συνέδριο εναντίον των σαρωτικών αλλαγών που πρότεινε ο Κασσελάκης στην οργανωτική δομή.
Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ολγα Γεροβασίλη συνέχισαν με τις επικριτικές ομιλίες τους στην Κεντρική Επιτροπή, απ’ όπου είχαν σταματήσει την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία. Αλλος μίλησε για υποκρισία του προέδρου κι άλλος για υπονομευτές. Μαζί τους ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, δήλωσε: «Σήμερα φάνηκε ποιοι είναι υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και ποιοι τη χρησιμοποιούν προσχηματικά και ευκαιριακά. Νομίζω ότι είναι λάθος του προέδρου ότι τις αποφάσεις για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως και για τις οργανωτικές αλλαγές δεν θα τις πάρουν τα μέλη του κόμματος».
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΧΡΗΜΑ
Απέναντι στην όποια κριτική η πλευρά Κασσελάκη -και έναντι του απλού ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ και έναντι της κοινής γνώμης εκτός ΣΥΡΙΖΑ- συνεχίζει ακάθεκτος να καταγγέλλει «μαύρα» χρήματα που κυκλοφορούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα.
Αυτό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην Κεντρική Επιτροπή και «τρώει» από μέσα κάθε προσπάθεια της πλευράς Τσίπρα να περάσει τη δική της γραμμή.
«Είναι απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες επιθέσεις, στοχοποιώντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα», είπε κάποια στιγμή ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος, τον οποίο απέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, αντικαθιστώντας τον με τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.
Και όταν κατάλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι ο Θύμιος Γεωργόπουλος έφτιαχνε «κλίμα» μιλώντας με τους δημοσιογράφους εκτός αίθουσας, προκάλεσε επεισόδιο, ενώ χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή για τα οικονομικά του κόμματος που συνέστησε η Κεντρική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τρ. Αλεξιάδη, Ν. Κασσιμάτη, Γ. Κασσάρα, Π. Μελαχροινό, Γ. Πούλου, Β. Σκούφα και Ρ. Χρηστίδου για να πουν τι θα γίνει με τα λειτουργικά έξοδα, τα κομματικά ΜΜΕ κ.λπ.
Η ΓΚΑΦΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Ξεχωριστό ενσταντανέ η καταγγελία του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, όταν από το βήμα παραδέχθηκε ότι όταν έγινε διευθυντής στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» βρήκε εργαζομένους που δούλευαν με «μαύρα» χρήματα, κάνοντας λόγο για λογική «αλληλέγγυων και ακτιβιστών», και μετά από δικές του πρωτοβουλίες μπήκαν στο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να ανέβει αρκετά το σχετικό μισθολογικό κόστος, κάτι που αποτυπώθηκε στα οικονομικά του Μέσου. Ωστόσο ξέσπασαν διαμαρτυρίες από κάτω, με αποτέλεσμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι εννοούσε πως δεν πληρώνονταν και όχι ότι πληρώνονταν με «μαύρα». Αναμφισβήτητα υπέρ του Κασσελάκη και κατά του Τσίπρα το παραπάνω επεισόδιο, με τα στελέχη να προσπαθούν να καταλάβουν με ποιον είναι τώρα ο Αρβανίτης.
Καταγγελίες για τραμπουκισμούς
«Η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είμαι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής», είπε, μεταξύ άλλων, η Ολγα Γεροβασίλη, προσπαθώντας να πείσει ότι οι «87» δεν θέλουν τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς, όπως υποστηρίζει η πλευρά Κασσελάκη.
«Θυμάμαι τη διαδικασία εκλογής προέδρου να συνοδεύει τον Στέφανο στη Μακρόνησο, στο νησί που ακούγονται ακόμη φωνές από τα βασανιστήρια, που υπάρχουν οι “Παρθενώνες” και τo “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”… Το νησί αποτελεί ιστορία για τον κόσμο της Αριστεράς», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και απευθυνόμενος στον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη συνέχισε: «Σύντροφε Βαγγέλη, δεν είπες στο Στέφανο ότι εκεί βασανίστηκαν, σακατεύτηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη. Αυτή είναι η κληρονομιά, αυτή την πολιτική κληρονομιά δεν πρόκειται να προδώσουμε όσους τραμπουκισμούς, ύβρεις και χουλικανισμούς υποστούμε».
«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “βρείτε τα” για τις συνεργασίες να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου επί Τσίπρα, και συμπλήρωσε: «Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος».