» Πρώτον, «σκανδαλολογία και όπου βγει», καθώς είναι πεπεισμένοι ότι με τον κ. Τσίπρα να αδυνατεί να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι μπορεί καλύτερα από τον κ. Μητσοτάκη, η τοποθέτηση θετικού αφηγήματος στο επίκεντρο της προεκλογικής στρατηγικής δεν θα απέδιδε.
» Δεύτερον, κινήσεις που στόχο θα έχουν την απονομιμοποίηση και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Οπως έμμεση αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος με το πρόσχημα της υπόθεσης των υποκλοπών ή τη δημιουργία κλίματος στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να κυβερνά χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέρος της οποίας ήταν η πρωτοφανής δήλωση του κ. Τσίπρα -που αντιγράφει Τραμπ και Μπολσονάρο– το μεσημέρι της Παρασκευής που έβαζε ως δήθεν προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος σειρά αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτίμηση
Στο επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη Κυριακή των εκλογών -η προϋπόθεση που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας για να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25- είναι ένα σενάριο με ελάχιστες πιθανότητες. Πιστεύουν όμως ότι τους μήνες που απομένουν έως τις εκλογές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ρωγμές στην εικόνα του πρωθυπουργού.
Αναφέρονται, για παράδειγμα, στα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της MRB, όπου ναι μεν στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται με 38,1% έναντι 29,2% του κ. Τσίπρα, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είναι μπροστά στα εθνικά θέματα με 46% έναντι μόλις 20,6% του κ. Τσίπρα και στην ανάπτυξη με 37,6% έναντι 27%, αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μπροστά στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, με 34,7% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση θεμάτων διαφθοράς/διαφάνειας με 29,2% έναντι 24% του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,6% έναντι 29,4% του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει ξανά την «εποχή Πολάκη». Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για το «ροκάνισμα» της ισχυρής εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «αψύ Σφακιανό» για να βρει και να αναδείξει σκάνδαλα, όπως έκανε με την υπόθεση Πάτση, η οποία είναι αλήθεια ότι προκάλεσε ζημιά στην κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «φαντασιώνονται» τον Παύλο Πολάκη σαν τον… Μιχάλη Καρχιμάκη του ΠΑΣΟΚ, που όταν ανέλαβε το Γραφείο Τεκμηρίωσης, είχε ενισχύσει, τότε, την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ με (υπαρκτά ή ανύπαρκτα) σκάνδαλα, προκαλώντας σημαντική ζημιά στη Νέα Δημοκρατία.
Αναξιοπιστία
Μόνο με καταγγελίες όμως δεν γίνεται και αυτό είναι κάτι που το λένε πια και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά στελέχη και είναι έτοιμα να το γράψουν και να το πουν και προς τα έξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αναξιοπιστίας έναντι της κοινής γνώμης -το σημείωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκείνη την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας- και δεν κάνει τίποτε για να το αντιμετωπίσει. Προχθές, όπως ήδη εντοπίστηκε και γράφτηκε από κάποιες στήλες στα ΜΜΕ, πέρασε από ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο προτεινόμενος για πρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ είπε καλά λόγια για τον υποψήφιο, δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά καθώς ο κ. Γιαννόπουλος είχε διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ από τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είπε μεν καλά λόγια για τον κ. Γιαννόπουλο, αλλά ψήφισε «παρών», χωρίς ποτέ να δικαιολογήσει τη στάση του.
Εισηγήσεις για πρόταση μομφής
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Μαζί με την προσπάθεια να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου η σκανδαλολογία, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να φλερτάρει έντονα, για άλλη μία φορά, με την ιδέα της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών. Οχι επειδή στο επιτελείο του θεωρούν ότι με αυτήν την κίνηση θα πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γνωρίζουν ότι αν το αποφασίσουν και καταθέσουν πρόταση μομφής, θα συσπειρώσουν τη Ν.Δ. Ποντάρουν όμως αλλού.
Προσπαθούν να δεσμεύσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μία κοινή πορεία και θεωρούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Θεωρούν βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αναγκαστικά θετική ψήφο στην πρόταση μομφής του Τσίπρα και τότε η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη για ίσες αποστάσεις έναντι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα ακυρωθεί στην πράξη.
Πιστεύουν επίσης ότι μία πρόταση μομφής εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί και στον διεθνή Τύπο και θα προκαλέσει ζημιά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Επιπλέον, επειδή δεν άρεσε στον κ. Τσίπρα και στους συνεργάτες του το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήγε να συναντήσει την PEGA τώρα που ήρθε στην Ελλάδα και σκέφτονταν μήπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέπτεται να πάρει αποστάσεις από τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, η πρόταση μομφής είναι μία κίνηση με την οποία θα επιχειρήσουν να τον δεσμεύσουν να συνεχίσει στη γραμμή των προηγούμενων μηνών.
Ζόρια για τα ψηφοδέλτια
Σκάνδαλα, λοιπόν, μήπως και καλυφθεί η έλλειψη αξιοπιστίας και κυβερνησιμότητας. Σκάνδαλα και ψηφοδέλτια, καθώς μαθαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει περί τα 200 νέα πρόσωπα για να τα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του. Και αν για τη σκανδαλολογία… εγγυάται ο Πολάκης, για τα ψηφοδέλτια τα πράγματα δεν είναι και πολύ εύκολα.
Ο κ. Τσίπρας βιάζεται διότι θεωρεί ότι ανακοινώνοντας υποψηφίους θα ενισχύσει την κινητοποίηση του κόμματος. Και γι’ αυτό πιέζει για ανακοινώσεις εντός του Νοεμβρίου για το περίπου 80% των υποψηφίων του κόμματος. Ανακοινώσεις που, όπως αναμένεται, δεν θα αφορούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που η κατάρτισή του θα γίνει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και θα είναι το τελευταίο που θα ανακοινωθεί. Οπως θα αφήνουν και κάποιες κενές θέσεις σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, ώστε να συμπληρωθούν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Η Κουμουνδούρου διαρρέει ότι είναι σε επαφή με πρόσωπα εκτός κόμματος που είναι σε θέση να αλλάξουν τους συσχετισμούς στις τοπικές κοινωνίες εφόσον δεχτούν να είναι υποψήφιοι. Τα ίδια έλεγαν και το 2019 βεβαίως, ενώ άλλες κομματικές πηγές επιμένουν ότι η προσφορά δεν είναι σπουδαία, ούτε καν ικανοποιητική. Το θέσαμε αυτό σε στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, ο οποίος εμμέσως το παραδέχθηκε, υπολογίζοντας ωστόσο πως αν το κλίμα στις δημοσκοπήσεις αλλάξει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα αυξηθούν τα πρόσωπα που θα θελήσουν να είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Ακόμα δεν έχουν φτιάξει πρόγραμμα!
Ο κ. Τσίπρας πιέζει και για την εκπόνηση ενός προγράμματος, όχι αναλυτικού, που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαντά και στην εύλογη κριτική ότι πηγαίνει σε εκλογές και δεν έχει διαμορφώσει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Μία αρχική δέσμευση ότι στο ξεκίνημα των ημερίδων που έχουν προγραμματίσει σε όλη τη χώρα θα υπάρχει ένα κείμενο για το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, δεν υλοποιήθηκε. Οι ημερίδες ξεκίνησαν αλλά προτάσεις δεν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν προχθές στο Χαλάνδρι τον ρώτησε μία κάτοικος τι θα κάνει εκείνος για την ακριβή στέγαση, της απάντησε να μπει στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ για να διαβάσει τι προτείνει το κόμμα…
Αναζήτηση ευθυνών
Και όμως, τυπικά, στόχος των ημερίδων είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν με τους πολίτες οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος. Προγραμματικές δεσμεύσεις όμως, χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν. Και εκεί ξεκινά η αναζήτηση ευθυνών. Φταίει ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος; Ηταν, λένε, «πνιγμένος» με την εξεταστική και δεν πρόλαβε. Φταίνε τα μέλη του think tank που εν χορδαίς και οργάνω είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας για να δώσει μία κάποια νότα «αρίστων» στο κόμμα του; Οι πληροφορίες λένε ότι το think tank δεν έχει μόνο εξαφανιστεί από το προσκήνιο αλλά υπολειτουργεί κιόλας, για να μην πούμε ότι δεν λειτουργεί καθόλου. Οσο για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό, εξαρτάται με ποιον θα μιλήσεις. Αν μιλήσεις με κάποιον από το think tank, θα σου πει ότι δεν είχε την απαραίτητη στήριξη από τον κ. Τσίπρα για να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση των κομματικών, η οποία ως φαίνεται μάλλον επικράτησε και οδήγησε στον παραγκωνισμό του, πλην εξαιρέσεων, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας που ακόμα περιμένουν τον διορισμό τους από τον κ. Τσίπρα στα ψηφοδέλτια (ο μεν Φαραντούρης στην Κεφαλλονιά, ο δε Γεροτζιάφας σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας).
Αν μιλήσεις με κομματικό, θα σου πει ότι από το think tank ο Τσίπρας δεν πρέπει να περιμένει τίποτε και αν θέλει κυβερνητικό πρόγραμμα, πρέπει να το αναθέσει στο κόμμα για να το έχει εγκαίρως…
Το ζήτημα είναι ότι ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για να ανέβει ο κ. Τσίπρας στο προεκλογικό μπαλκόνι. «Σκάνδαλα και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια» είναι η συνταγή και αυτή θα ακολουθηθεί.