Τι σηματοδοτεί η εισαγωγή του προγράμματος «Φιλοξενία μου» στο Δημοτικό Σχολείο;
Η φιλοξενία είναι πρώτα και πάνω από όλα στάση ζωής. Ετσι, μαζί με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, ώστε για πρώτη φορά οι μαθητές της χώρας να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της ελληνικής φιλοξενίας, να γνωρίσουν τη σημασία του τουριστικού τομέα για την κοινωνία και την οικονομία μας, να εμπεδώσουν την εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας στο πεδίο του τουρισμού και, τελικά, να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις. Ταυτόχρονα, μέσα από το καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό οι μαθητές θα μπορούν να προσεγγίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της χώρας μας, τις ξεχωριστές ομορφιές του κάθε τόπου, τον πολιτισμό και την παράδοσή του. Πρόκειται για την πρώτη σχετική πρωτοβουλία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, το ΙΕΠ, αλλά και την ομάδα εκπαιδευτικών, ειδικών παιδαγωγών και κοινωνιολόγων, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του πρωτότυπου και ποιοτικού υλικού του προγράμματος.
Με ποια μεθοδολογία θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία;
Κατ’ αρχάς, σε συνεχή συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς (υπουργείο Εργασίας, ΔΥΠΑ) αλλά και τους σχετικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα, μεριμνούμε τα κενά να εντοπίζονται και να καλύπτονται το συντομότερο δυνατόν. Και παρά το γεγονός ότι επιμέρους ζητήματα παραμένουν, η φετινή χρονιά κύλησε αρκετά ομαλά και ως προς αυτό, ώστε φέτος ο κλάδος της φιλοξενίας να συμβάλει καταλυτικά στη γενική επιτυχία της σεζόν, που έφτασε -και σε ορισμένους μήνες, μάλιστα, ξεπέρασε σε έσοδα- το έτος-ρεκόρ του 2019.
Αυτή η επιτυχία, μάλιστα, είναι το θεμέλιο, ώστε του χρόνου να έχουμε μία ακόμα ομαλότερη αγορά εργασίας και στον τουρισμό. Σε αυτό, φυσικά, παίζουν ρόλο και οι συνολικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους: Μείωση φορολογικών βαρών, μεγάλη αύξηση κατώτατου μισθού, ψηφιακή κάρτα εργασίας και, κυρίως, έντονη μείωση της ανεργίας, που δίνει ακόμα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στον κάθε εργαζόμενο.
Πώς η Ελλάδα προωθεί τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο εξωτερικό;
Το πρώτιστο είναι ότι η χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει ακόμα περισσότερες επιλογές εναλλακτικού τουρισμού, σε τομείς όπως π.χ. ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός (με νέα οινοποιεία να ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό φτάνοντας σε αριθμό-ρεκόρ), ο αθλητικός τουρισμός (δημιουργία αθλητικών ξενοδοχείων, προσέλκυση διεθνών αθλητικών events, όπως το IRONMAN στη Βουλιαγμένη), ο καταδυτικός τουρισμός (με νέα καταδυτικά πάρκα, π.χ. στην Αλόννησο και πιο πρόσφατα στην Αμαλιάπολη) κ.λπ. Γίνονται σημαντικές νέες επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές και σε αυτό θα βοηθήσει τόσο ο νέος επενδυτικός νόμος -που προβλέπει για πρώτη φορά επιχορηγήσεις για επενδύσεις σε ειδικές μορφές τουρισμού- όσο και τα έργα βιώσιμων υποδομών του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνολικά ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.
Το βασικότερο όμως είναι ότι η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα του Economist. Περισσότερες επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές σημαίνει μεγαλύτερη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και μεγαλύτερη ανθεκτικότητά του σε κρίσεις, παρούσες και μελλοντικές.
Τι νεότερο έχουμε στο μέτωπο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου; Κερδίζεται το στοίχημα της διεύρυνσης της σεζόν;
Οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Παρά τα ζητήματα που δημιουργεί η διεθνής πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, ο Οκτώβριος πήγε πολύ καλά και αναμένουμε ανάλογες επιδόσεις και για τον Νοέμβριο και για τον Δεκέμβριο, βάσει και των κρατήσεων. Η έμφαση που, όπως προανέφερα, δίνουμε στις εναλλακτικές και θεματικές μορφές πιστεύουμε ότι θα αποδώσει αποτελέσματα και τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ, πέραν της καμπάνιας του ΕΟΤ, θα υλοποιηθεί και νέο ειδικό πρόγραμμα προβολής και προώθησης αεροπορικών πακέτων για τον χειμώνα. Επίσης, φέτος θα τρέξει για όλο το 1ο εξάμηνο το αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους», με ήδη 275.000 δικαιούχους να έχουν λάβει την ψηφιακή κάρτα και 125.000 να προστίθενται στην επόμενη κλήρωση. Ηδη από τα πρώτα στοιχεία του προγράμματος, προκύπτει ότι ωφελούνται οι ιδιαίτερα εναλλακτικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος για διάχυση της τουριστικής κίνησης σε όλη τη χώρα.
Ποια εικόνα έχουμε για το τουριστικό 2023;
Το 2023 είναι ένα έτος που παγκοσμίως αναμένεται να ξεκινήσει με σημαντικές αβεβαιότητες: Κρίση στην ενέργεια, πληθωριστικές πιέσεις, πόλεμος στην Ουκρανία. Ομως, ειδικά ο ελληνικός τουρισμός, αν κάτι απέδειξε φέτος, είναι ότι μπορεί όχι μόνο να προσαρμοστεί, αλλά και να υπερβεί κάθε πρόκληση. Ηδη σχεδιάζουμε τη νέα χρονιά με βάση την εμπειρία της φετινής, επιφέροντας βελτιώσεις, αλλά και εντείνοντας τις συνεργασίες μας με τους διεθνείς μας εταίρους – κυβερνήσεις αλλά και φορείς της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.
Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στην τουριστική εκπαίδευση;
Ως προς τον γενικό μας σχεδιασμό, προχωράμε με τη δημιουργία Τουριστικής Ακαδημίας με ισχυρό εξωστρεφή χαρακτήρα και ερευνητικό σκέλος, με την αναβάθμιση των προγραμμάτων των σχολών μας, με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων (π.χ. θαλασσοθεραπεία στη μετεκπαίδευση, φιλοξενία δωματίων, υπηρεσίες τουριστικού γραφείου). Επίσης, δρομολογούμε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων ύψους 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό και ανέργους.
Ως προς τις νέες εξελίξεις, έχουμε την επανίδρυση και τον νέο κανονισμό των ΙΕΚ που αναβαθμίζει τη λειτουργία τους, την εκκίνηση των ΙΕΚ και των ΑΣΤΕ από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ προγραμματίζεται και η έναρξη της μετεκπαίδευσης περί τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου. Επίσης, νέα εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού με αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των σπουδαστών των ΙΕΚ μας από 1.000 σε 1.500 ευρώ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.