Η προσήλωση στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, καθώς και η άρθρωση προγραμματικού λόγου με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030, θα αποτελέσουν και την απάντηση της κυβέρνησης στο τοξικό πολιτικό κλίμα που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη επίγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας την οποία θα επιδιώκει να καταγράφει με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντείνοντας τις περιοδείες του σε ολόκληρη τη χώρα. Αναγνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και έχουν πλήρη επίγνωση ότι στην πορεία προς τις κάλπες, η κυβέρνηση θα γίνεται αποδέκτης πίεσης από την κοινωνία για όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα στήριξης.
Αξιοποίηση
Σε αυτό το περιβάλλον, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων. Τα θετικά στοιχεία που εξακολουθούν να καταγράφονται σε σχέση με την πορεία της οικονομίας ακόμη και σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, είναι εκείνα που δημιουργούν μάλιστα ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ανοίγοντας «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης που όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία.
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ώρα που διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει, λόγω εκλογών, σε μία λογική πλειοδοσίας. Θα επιμείνει στη σοβαρότητα και στη σταθερότητα και, όπως λένε συνεργάτες του, ό,τι μπορεί να κάνει παραπάνω, θα το κάνει, με βάση και το διεθνές δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται όλες οι χώρες.
Η διαφύλαξη άλλωστε της αξιοπιστίας που έχει ανακτήσει η χώρα σε διεθνές επίπεδο λόγω της μεταρρυθμιστικής δυναμικής και των οικονομικών επιδόσεων της τελευταίας τριετίας, συνιστά άμεση προτεραιότητα με το βλέμμα και στον επόμενο εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.
Κατά το προσεχές διάστημα έμφαση θα δίδεται στην υλοποίηση του συνόλου των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και στη διαρκή μάχη ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό, η οποία δίδεται πλέον με ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα, το «καλάθι του νοικοκυριού». Η έναρξη εφαρμογής θεωρείται θετική, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και στις όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα και προς όφελος πάντα των πιο αδύναμων.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» έρχεται σε συνέχεια των 7 δισ. που έχουν δαπανηθεί φέτος για τη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δρομολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα η καταβολή του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, το έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ που θα δοθεί πριν απ’ τα Χριστούγεννα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους.
Αύξηση συντάξεων
Το 2023 θα ξεκινήσει με την πρώτη μετά από πολλά χρόνια αύξηση συντάξεων που όπως φαίνεται, θα ξεπεράσει το 7,5%, με την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους (δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους), ενώ από 1/1/2023 θα αναμορφωθεί και το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης.
Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει όμως και η διαδικασία για την τρίτη, κατά σειρά, αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Μαΐου 2023.
Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου θα αρχίσει να εξειδικεύει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία με επίκεντρο τη συνέχιση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή, αλλά και το νέο ΕΣΥ και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης που επίσης αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
«Ασπίδα» στη διχαστική πόλωση του Τσίπρα
Ετοιμη, ψύχραιμη και αποφασισμένη φέρεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στις περίπου 180 μέρες που απομένουν έως τις εκλογές τον «τραμπισμό αλά γκρέκα», που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών. Το Μ. Μαξίμου γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας χάσει κατά κράτος τη μάχη των ιδεών και του προγράμματος, καταφεύγει στον τραμπισμό: Λάσπη στον ανεμιστήρα, σκανδαλολογία, fake news, καταστροφολογία και δολοφονίες χαρακτήρων. Κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι επικεφαλής της τραμπικής καμπάνιας τίθεται ο Π. Πολάκης με την υποστήριξη της «στενής παρέας» της Κουμουνδούρου (Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης) και τη συνδρομή του «φρέσκου» Στ. Τζουμάκα, που είναι βαθύς γνώστης των «παλαιοπασοκικών» μεθόδων.
Πέραν των «χρυσών εφεδρειών» που υπάρχουν από τα «έργα και τις ημέρες» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη στο πεδίο των πραγματικών προβλημάτων, όπου έχει καταγραφεί η σαφής υπεροχή της. Εργο, συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας, σοβαρότητα, υπευθυνότητα κι ένα λεπτομερές σχέδιο προγράμματος για την επόμενη τετραετία.
Απέναντι στη σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ το Μ. Μαξίμου είναι αποφασισμένο να απαντά με θεσμικές λύσεις. Οπως π.χ. για τις υποκλοπές -πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί-, η νομοθέτηση της καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα και από ιδιώτες. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να ληφθεί εντός του Νοεμβρίου. Ενώ με αφορμή την «υπόθεση Πάτση», πέραν της διαγραφής του και της παραπομπής του στη Δικαιοσύνη, αναμένεται -έως το τέλος του έτους- η ριζική αλλαγή του πλαισίου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Ο Ν. Ανδρουλάκης
Στο Μ. Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκωδικοποιούνται και δυο νέες και κρίσιμες εξελίξεις. Η θεματική στροφή που έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης στο Contra Channel, ο οποίος άνοιξε ευθέως τον δρόμο της συνεργασίας με τη Ν.Δ., την ίδια στιγμή που μεγάλωσε τις αποστάσεις του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχοντας καταλάβει ότι η μονοθεματική αντιπολίτευση για τις υποκλοπές, που τον οδήγησε σε ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέδωσε, είπε ότι «δεσμεύομαι στον ελληνικό λαό, ότι από την πρώτη εκλογική διαδικασία με την απλή αναλογική, θα έχουμε σταθερότητα, αν η παράταξή μας έχει ισχυρή εντολή». Πρακτικά αυτή η μετακίνηση του Ν. Ανδρουλάκη σημαίνει -εφόσον πάρει ένα ισχυρό ποσοστό-προγραμματική συνεργασία με το πρώτο κόμμα, το οποίο κατά πάσα βεβαιότητα (σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις) θα είναι η Ν.Δ. Ενδιαφέρον έχει ότι αυτή η μερική μετακίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνοδεύτηκε και από συνολική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την αντιπολιτευτική γραμμή του όσο και για το κυβερνητικό παρελθόν του, αλλά και για την πολιτική του στα εθνικά θέματα, τη FRONTEX και την ανειλικρινή, όπως υπονόησε, ψήφιση της απλής αναλογικής. Αυτή η αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αλλάζει τη βασική γραμμή του Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη σταθερότητας μέσω ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η διαφοροποίηση του Ν. Ανδρουλάκη.
Δεν «τσιμπάνε» οι πολίτες στη συριζαϊκή… αγανάκτηση
Η δεύτερη εξέλιξη που αποκωδικοποιείται στο Μ. Μαξίμου είναι η οριστική όπως φαίνεται επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην τοξικότητα, στα «νταούλια», στους αγανακτισμένους» και στην επιδίωξη της μη κανονικότητας. Σημειώνεται δε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η Κουμουνδούρου χτίζει από τώρα αφήγημα αμφισβήτησης της επερχόμενης ήττας της («εκλογές με Predator») και με αποκλειστικό στόχο της -όπως εκτιμούν- την παραμονή του Α. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από ενδεχόμενη τέταρτη ήττα.
Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ «ακραίες συμπεριφορές», οι οποίες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την τοξικότητα στον δημόσιο βίο και να οδηγήσουν σε «μπαχαλοποίηση», ώστε η κρίση του ελληνικού λαού να μη γίνει με ορθολογικά κριτήρια, αλλά με υποκριτική ηθικολογία και πολιτική «θολούρα». Δεν πέρασε έτσι απαρατήρητη η δήλωση του, κατά τα άλλα μετριοπαθούς, τέως Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο (…) να έχει τα κουράγια για σύγκρουση, για απείθεια».
Ωστόσο τα μηνύματα που στέλνει η κοινωνία δείχνουν ότι δεν θέλει τοξική ένταση, αλλά έμπρακτη στήριξη στον πολύ δύσκολο χιμώνα που περνάει, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν στελέχη του Μ. Μαξίμου, «καμία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που θορυβεί για την ακρίβεια, δεν έχει προκαλέσει σοβαρό ενδιαφέρον και δεν έχει περάσει στην κοινωνία». Οπως κλειστά αφτιά βρίσκει πλέον και η πλειοδοσία αλά 2015 στην οποία επιδίδεται ο Α. Τσίπρας. Ελάχιστοι πιστεύουν πλέον, ότι η κατάργηση της εισαγόμενης ακρίβειας και του πρωτοφανούς παγκόσμιου πληθωρισμού (στη Γερμανία που επί δεκαετίες ήταν θέμα ταμπού ξεπέρασε το 11%) μπορούν να γίνουν «με ένα νόμο κι ένα άρθρο».