Η πρώτη αφορά στη διάλυση της Βουλής, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει στις 22 Απριλίου. Μία ημέρα νωρίτερα θα φανεί εάν η Ελλάδα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, με βάση την έκθεση της Standard and Poor’s. Εάν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση θα μπει με άλλον… αέρα στην τελική ευθεία των εκλογών. Στις 24 Απριλίου αναμένεται η έκθεση της Eurostat, στην οποία θα καταγράφεται τι πέτυχε η Ελλάδα το 2022 αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για το 2023.
Η τελευταία κρίσιμη ημερομηνία (3 ή 5 Μαΐου) αφορά στην απόφαση του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος «Ελληνες» στην εκλογική διαδικασία. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συνέντευξή του στην Ελεονώρα Μελέτη, απάντησε επί της ουσίας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για τη θέση του περί πρωθυπουργού «Χ», τονίζοντας ότι στην κάλπη των εκλογών της 21ης Μαΐου οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα αλλά και πρωθυπουργό. Επίσης, χαρακτήρισε «χρέος» τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην «εισαγόμενη ακρίβεια» και αποκάλυψε ότι, αν και χρησιμοποιεί το TikTok για να έρθει σε επαφή με τους νέους, δεν έχει την εφαρμογή στο κινητό του και έχει ζητήσει το ίδιο να κάνουν και οι υπουργοί του. Παράλληλα, εξομολογήθηκε ότι «ίσως και να έκλαψα ιδιωτικά» για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ όσον αφορά στην τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε: «Εμείς κάναμε το καθήκον μας, τώρα είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», για την οποία δήλωσε σίγουρος ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει και την αντιπαραβολή που κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής, γιατί οι πολίτες έχουν μπροστά τους επιλογές. Δύο είναι τα κόμματα που μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές και δύο οι πολιτικοί που μπορούν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία. Γι’ αυτό και η σύγκριση αυτή γίνεται αναπόφευκτα. Η σύγκριση αυτή έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είχα τη μεγάλη τιμή να είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός πριν από εμένα και είναι πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός. Αρα πιστεύω ότι οι πολίτες αυτόματα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία με τον κ. Τσίπρα και τι επί των ημερών μου» .
Τέλος, χθες, στο Μαξίμου, έγινε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποφασίστηκε να καταβληθούν μέχρι τις 10 Μαΐου στους αγρότες οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις. Το ποσό ανέρχεται στα 155 εκατ. ευρώ, ενώ για επιπλέον 30 εκατ. αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ετσι, το συνολικό ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την ουκρανική κρίση) ανέρχεται σε 185,8 εκατ. ευρώ.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «BILD» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
«Χρειαζόμαστε ένα τείχος και μία πόρτα»
Το Μεταναστευτικό ήταν το κεντρικό θέμα στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην «Bild», όπου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
«Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει η Deutsche Welle.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους «New York Times» τονίζοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα». Και εξηγεί: «Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μία γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια – διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα της «Bild» για το επίμαχο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, επισημαίνει: «Δεν κάνουμε pushbacks. Ομως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι συνάδει με το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.».