Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δείτε live την συζήτηση στην Βουλή
Πρόταση δυσπιστίας: Φουλ επίθεση με απαντήσεις από τον Μητσοτάκη
Αύριο το απόγευμα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτηθεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση, στοχοποιώντας την πολιτική, μιντιακή και οικονομική ετερόκλητη συμμαχία, που στόχο έχει να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
οπως φάνηκε και από τις πρώτες ομιλίες στη Βουλή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει από την άμυνα στην επίθεση επικεντρώνοντας την κριτική της στην πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα το δικαιολογημένο πόνο των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής της κυβέρνησης, καθώς βλέποντας τη δημοσκοπική κατρακύλα του, ανέλαβε τον «βρόμικο ρόλο» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, να μετατραπεί σε εντολοδόχο συμφερόντων, κάνοντας το κόμμα του εκτός των άλλων «ουρά» των υβριστών του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια κριτική αναμένεται να κάνουν και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που παρόλο που το κόμμα του χαρακτηρίζει την πρόταση δυσπιστίας ως σόου και κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, έβαλε τους βουλευτές του να τη στηρίξουν. Σκληρή κριτική βέβαια θα δεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, για το αίτημά του να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές στις ευρωεκλογές, κάτι που ουδέποτε έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τις απόψεις Κασσελάκη, είπε «από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος. Παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμική χώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αρχικά δεν σκοπεύει να μπει σε ονοματολογία κατονομάζοντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, αλλά θα φωτογραφίσει πολιτικές συμπεριφορές και τη… σύμπτωση να ανακοινώσει ο κ. Ανδρουλάκης την πρόθεσή του για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την ίδια ώρα που βγήκε ένα δημοσίευμα, που δεν αλλάζει επί της ουσίας ό,τι γνωρίζαμε για το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.
Από την άλλη, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει σημείο σημείο στα όσα έχουν ακουστεί όλες αυτές τις ημέρες.
Οπως για το θέμα του «μπαζώματος» του χώρου της τραγωδίας, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές απόψεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει… σημαία από την αντιπολίτευση. Παράλληλα αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για το αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάποιο παράνομο υλικό, για το αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση «717» και το κατά πόσο θα είχαμε πετύχει την αποφυγή της τραγωδίας, για το ποιος ευθύνεται που δεν ολοκληρώθηκε και ποιοι είχαν δώσει παρατάσεις, αλλά και το τι αναφέρει το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Απάντηση αναμένεται να δοθεί και για το θέμα του δημοσιεύματος του «Βήματος» σε τι αφορά τη διαρροή συνομιλίας και εάν αυτή ήταν αποτέλεσμα μονταζιέρας που επηρεάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και μια επανεκκίνηση, με στόχο τη συσπείρωση της βάσης και των πολιτών, που στις τελευταίες εκλογές είχαν στηρίξει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Απαντήσεις θα δοθούν και για το ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και για τις ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Οπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου: «Σκοπίμως ή από άγνοια επιχειρείται η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη και τους πολίτες, όταν τίθεται… γενικώς και αορίστως θέμα περί “ασυλίας”. Αλλο θέμα η βουλευτική ασυλία και άλλο η δίωξη κατά (ή διατελεσάντων) μελών κυβέρνησης (ευθύνη υπουργών).Η βουλευτική ασυλία προβλέπεται στα άρθρα 61 (ανεύθυνο των βουλευτών, δηλαδή για γνώμη ή ψήφο του) και 62 (ακαταδίωκτο βουλευτών, για πράξεις ή παραλείψεις του) του Συντάγματος (στο Κεφάλαιο περί λειτουργίας Βουλής). Ομως, ο έλεγχος τυχόν αξιόποινων πράξεων που γίνονται (ή έγιναν) από υπουργό/μέλος κυβέρνησης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (στο τμήμα περί Κυβέρνησης και με τίτλο “Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο”). (Νόμος περί ευθύνης υπουργών). Αρα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Κοκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτιά… στη β’ θέση
Ξεκίνησε άμεσα από χθες το απόγευμα, στην Ολομέλεια, η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της «ενωμένης» αντιπολίτευσης, που η κυβέρνηση την αποδέχθηκε ως «καλοδεχούμενη». Η κυβέρνηση «δεν σήκωσε το γάντι» μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης με τρεις κυρίως επιδιώξεις.
Η πρώτη, για να δείξει έμπρακτα ότι δεν έχει να συγκαλύψει τίποτε και δεν φοβάται την εκτενή πολιτική συζήτηση απέναντι στη σπέκουλα για τα Τέμπη.
Η δεύτερη, για να καταδείξει την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τα εξαναγκάζει για πρώτη φορά από το 2019 να συρθούν σε σύμπτυξη ενός μετώπου για να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η τρίτη στρατηγική επιλογή για τη μη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης ήταν γιατί με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση «καθαρίζει» τον ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές και έως τις αρχές του φθινοπώρου από τη δυνατότητα άσκησης αυτής της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που παρέχουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής στην αντιπολίτευση.
Κυβέρνηση και σύσσωμη η Ν.Δ. προσήλθαν στην τριήμερη συζήτηση, με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Να ξεκινήσει άμεσα. Η Βουλή θα δώσει απάντηση το επόμενο τριήμερο και ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές».
Ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος ευθέως στον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού ανέφερε ότι «το ζήτημα των Τεμπών συζητήθηκε στη Βουλή πλείστες φορές», του επεσήμανε ότι το μόνο «προστιθέμενο στοιχείο που έχει υπάρξει είναι το δημοσίευμα του “Βήματος”», το οποίο όμως αναφέρεται σε ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή, έχει δημοσιευτεί και είχε παιχτεί εκείνες τις ημέρες από την κρατική τηλεόραση, καταλογίζοντάς του πως «είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων».
Ο κ. Βορίδης, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, «που έσπευσε και χαρακτήρισε σόου τη συζήτηση που θα διεξαχθεί», ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι συνυπογράφει την πρόταση αναρωτώμενος «μα καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε να γίνει μια συζήτηση σόου και κοκορομαχίας;».
Η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και συντάχθηκαν πίσω, ως ουρά, τα υπόλοιπα κόμματα, όπως επεσήμαναν βουλευτές της Ν.Δ. καταδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. μεταλλάσσεται πλέον πλήρως σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, ότι ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη έχει απολέσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του να μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες. Παράλληλα καταδείχθηκε και η αδυναμία διεισδυτικότητας της Νέας Αριστεράς -παρά το ότι έχει έμπειρα πολιτικά στελέχη από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ-, καθώς η ανάλογη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει πριν λίγες εβδομάδες για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είχε πέσει στο κενό.
Πίσω, όμως, από τη σύναψη του κοινού μετώπου της «ενωμένης» αντιπολίτευσης για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, κοινοβουλευτικοί κύκλοι της πλειοψηφίας ανέφεραν ότι αυτό που φάνηκε είναι και ο έντονος διαγκωνισμός που υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για την πρωτοκαθεδρία της αντιπολίτευσης. Αποκαλυπτικός, σημείωναν, ήταν ο πρώτος ενικός που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν κατέθεσε και ανέπτυξε την πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας «αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη, θεσμικά, πρωτοβουλία».
Το πρώτο μπρα ντε φερ μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, αφορούσε στο ζήτημα των εκλογών.
Ο κ. Βορίδης ζήτησε να μεταφερθεί στον κ. Κασσελάκη ότι πάντα και σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπήρξαν διεθνείς παρατηρητές. Και όλες οι εκλογές, μα όλες, κρίθηκαν ως «ελεύθερες και δίκαιες». Ο κ. Βορίδης μάλιστα ρώτησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών της Μεταπολίτευσης; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών επειδή βλέπετε να έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς και θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών; Τι ακριβώς είναι αυτή η συζήτηση που ανοίγετε με ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;».
Ειδήσεις σήμερα
ΣΔΟΕ: «Tσίμπησε» κύκλωμα εικονικών επιχειρήσεων με οφειλές άνω των 60 εκατ.
Επίθεση σε σχολείο στα Πατήσια – Στον εισαγγελέα ο 19χρονος [Βίντεο]
Τράπεζες: Κατεβάζουν ρολά σε λίγες ώρες – Ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε
Έδεσαν και λήστεψαν δύο γυναίκες στην Πέλλα [Βίντεο ντοκουμέντο]