Επίσης, σε συνεργασία με τη Europol εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης στη Βόρεια Ελλάδα που αποσπούσε χρηματικά ποσά μέσω Διαδικτύου με διασυνδέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο.
Ειδικότερα:
1. Στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας, διαπιστώθηκε η ίδρυση πλήθους εικονικών – ανύπαρκτων επιχειρήσεων, με φερόμενους διαχειριστές και μέλη αυτών «αχυρανθρώπους», άτομα που λόγω της προσωπικής τους κατάστασης ήταν αδύνατο να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ήταν εξαιρετικώς δύσκολο ή και αδύνατο να εντοπιστούν. Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον επτά επιχειρήσεις και δεκαεπτά φυσικά πρόσωπα.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ατόμων που είχαν καθοδηγητικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς και άλλων που είχαν τον ρόλο να εντοπίζουν και να στρατολογούν τους «αχυρανθρώπους». Οι απώλειες εσόδων από έκδοση εικονικών φορολογικών παραστατικών και κατά συνέπεια μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ ανέρχονται στα 7,3 εκατ. ευρώ. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 63,7 εκατ. ευρώ.
2. Το ΣΔΟΕ διενήργησε ελέγχους σε νομικά πρόσωπα που έλαβαν επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις βάσει του αναπτυξιακού νόμου, διαπιστώνοντας τα ακόλουθα:
• Εντοπίστηκε βιομηχανική επιχείρηση η οποία δεν τήρησε τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Με αφορμή το γεγονός ότι η επιχείρηση διέκοψε την παραγωγική της διαδικασία πριν από την 5ετία που ορίζει ο αναπτυξιακός νόμος, έγινε ανάκτηση επιδότησης ύψους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.
• Διαπιστώθηκε ότι ξενοδοχειακή μονάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε επιδότηση, λαμβάνοντας εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 760.000 ευρώ. Για την εν λόγω υπόθεση παραδόθηκε ήδη πορισματική αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα.
3. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε 273 επιχειρήσεις, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 32 παραβάσεις αδήλωτης εργασίας και 147 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας. Για τις ανωτέρω παραβάσεις, που επιφέρουν πρόστιμα άνω των 500.000 ευρώ, συντάχθηκαν και απεστάλησαν εκθέσεις ελέγχου στους αρμόδιους φορείς.
4. Από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 11 επιχειρήσεις στον νομό Θεσσαλονίκης με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο μέσω courier και με τρόπο πληρωμής αντικαταβολή, διαπιστώθηκε κατά τα έτη 2020-2021 απόκρυψη φορολογητέας ύλης λόγω μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων συνολικού ύψους 753.066 ευρώ. Επίσης, από έλεγχο σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών «Γραφείο εύρεσης εργασίας» στην πόλη της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών απόκρυψη φορολογητέας ύλης ύψους 209.482 ευρώ, ενώ σε άλλο έλεγχο εντοπίστηκε απόκρυψη ύψους 74.800 ευρώ
5. Αξιοποιώντας πληροφόρηση μέσω του δικτύου Europol διενεργήθηκε έρευνα σε κάτοικο της Βορείου Ελλάδας για εμπλοκή σε διεθνές κύκλωμα απάτης μέσω Διαδικτύου με διασυνδέσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα το διεθνές κύκλωμα, υποσχόμενο επενδύσεις με υψηλή απόδοση, παρείχε παραποιημένα έγγραφα αποσπώντας χρηματικά ποσά τα οποία κατόπιν άρσης τραπεζικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι κατέληξαν σε τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό αποσπάστηκαν συνολικά ποσά άνω των 500.000 ευρώ με τελικούς αποδέκτες στην Γκάνα.
Ειδήσεις σήμερα
Αιγάλεω: Ανήλικος προσπάθησε να ληστέψει συνομήλικο του – Συνελήφθη ο 13χρονος