Ολοι οι Ελληνες που βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων το πρωί της Τρίτης ένιωσαν βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια, όπως είπαν πολλοί από αυτούς στον «Ε.Τ.», για την αδιαμφισβήτητη τιμή που έγινε στη χώρα μας, στην οποία δόθηκε η ευκαιρία μέσω του πρωθυπουργού να αναπτύξει τις θέσεις της σε αυτό το ακροατήριο.
Το γεγονός αυτό ενισχύει το «μότο» του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα επέστρεψε μετά την οικονομική και την υγειονομική κρίση και ξαναβρίσκει το ρόλο της ως ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πλέον -όπως λένε από το κυβερνητικό επιτελείο-, η κληρονομιά της χώρας σε αξίες και αρχές αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Επίσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές, και χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης, η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της. «Πλέον είμαστε στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι η αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», καταλήγουν.
Χάρις και Πελόζι
Ενθουσιασμένη δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ομιλία του πρωθυπουργού και η Κάμαλα Χάρις, εκτός από τη Νάνσι Πελόζι, που τη χαρακτήρισε αντίστοιχου επιπέδου με εκείνη του Τσέχου προέδρου, Βάτσλαβ Χάβελ, τριάντα χρόνια πριν. «Μιλώντας με την αντιπρόεδρο (σ.σ.: Κάμαλα Χάρις), συμφωνήσαμε πως, όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της Δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας», είπε η κ. Πελόζι και συνέχισε: «Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως “ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου”. Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της Δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας Δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιο τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση». Μετά την ομιλία, εκφράστηκε η απορία από κάποιους ομογενείς γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε καθόλου τη λέξη «Τουρκία». Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν ότι τα μηνύματα για τους γείτονες ήταν σαφή και η ομιλία εμπνευσμένη, προσεκτική και ισορροπημένη, απολύτως κατάλληλη για ένα ακροατήριο όπως το αμερικανικό Κογκρέσο, γι’ αυτό και προκάλεσε τόσο θετικά σχόλια.
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Για τα F-35
Ιδιαίτερης σπουδαιότητας χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, με μέλη του Κογκρέσου, αλλά και τις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις συναντήσεις αυτές ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σχολίασε πως υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της Επιτροπής. «Συνήθως, από τα 20 μέλη της συμμετέχουν μόνο 5 ή 6. Σήμερα ήταν πολλοί περισσότεροι και από τα δύο κόμματα», σημείωσε ο φιλέλληνας γερουσιαστής μιλώντας με Ελληνες δημοσιογράφους, όταν έφτασε στη δεξίωση της ομογένειας προς τιμήν του πρωθυπουργού.
Στα μέλη της Γερουσίας, παρουσιάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και χάρτες με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά, όπως η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, ώστε να τονιστεί ο κίνδυνος από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των παραβιάσεων της τελευταίας εβδομάδας πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στους γερουσιαστές, ειδικά την ημέρα που έγινε γνωστή η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και οι παραβιάσεις χτύπησαν κόκκινο.
Μετά την επίσκεψη, η ελληνική αποστολή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι είναι δύσκολο να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα. «Τους κάναμε σαφές ότι αυτά που θέλουν να αγοράσουν είναι τα αεροσκάφη με τα οποία γίνονται οι παραβιάσεις που τους παρουσιάσαμε με στοιχεία», σημείωσε υψηλόβαθμη πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας που ονειρεύονται οι Τούρκοι και ο πρωθυπουργός έδειξε στην αμερικανική ηγεσία, τουλάχιστον στον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κρατήθηκαν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στα γραφεία τους. Οσο για την αγορά των αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, το επόμενο βήμα θα είναι να στείλει η χώρα μας στην αμερικανική κυβέρνηση ένα letter request, δηλαδή μια πρόταση ενδιαφέροντος, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που αναμένεται να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. H πρόταση αυτή, πάντως, αναμένεται να σταλεί άμεσα.
Επενδύσεις και ενέργεια
Οι επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στη χώρα μας, όπως επίσης ο ενεργειακός κόμβος που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή κρίση, απασχόλησαν μεγάλο μέρος των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον. Τα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από αμερικανικούς κολοσσούς για επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν -όπως λένε στην κυβέρνηση- ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πύλη εισόδου φυσικού αερίου και ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός για τις τιμές, καθώς η κλιμακούμενη ακρίβεια αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες και προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα. Για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό, έχει γίνει ήδη και το πρώτο βήμα με την τοποθέτηση του Νίκου Τσάφου, ο οποίος θεωρείται ότι διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία τα ενεργειακά θέματα, στη θέση του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανοιχτή γραμμή που θα έχει με τον αντίστοιχο σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν.