Η διαφορά είναι ότι στην Αγκυρα άκουσαν και κατάλαβαν όλα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για την Τουρκία, την Κύπρο κ.λπ., ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι δεν άκουσαν επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν όσα άκουσαν. Και σκοπίμως επικέντρωναν στην παραπολιτική διάσταση της επίσκεψης, στα «Μπαϊντενόπουλος» και «Μπαϊντενάκης», για να μην ασχοληθούν με την πολιτική ουσία και όσα ενθουσιασμένοι έλεγαν Αμερικανοί γερουσιαστές και αναλυτές για την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.
Η αλήθεια είναι ότι τόση αντίδραση δεν σημειώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το 2017 που ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε ως πρωθυπουργός να δηλώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «μοιάζει διαβολικός, αλλά τελικά ό,τι κάνει είναι για καλό»!!!
Και τι δεν είπαν…
Και είναι άδικο τα φώτα της κριτικής περί αμηχανίας και πολιτικού αναλφαβητισμού να πέφτουν στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. Επειδή ο πρώτος δήλωσε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέτυχε πριν ξεκινήσει και ο δεύτερος ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές χειροκροτούσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό επειδή τον βρήκαν διασκεδαστικό. Ολο το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στάση τήρησε, εκτός από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Δεν είναι μόνο οι Τζανακόπουλος και Σκουρλέτης που δεν κατάλαβαν ούτε τη διαφορετική στρατηγική Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου για πρώτη φορά δεν εμφανίστηκε ένας Ελληνας πρωθυπουργός να γκρινιάζει για την Τουρκία και να παραπονιέται, αλλά είπε τα πράγματα με το όνομά τους από τη θέση του ηγέτη της Ελλάδας, που από την περιφέρεια της ευρωζώνης επέστρεψε στον πυρήνα της.
Η «Αυγή» είχε τίτλο «Σιωπηλός πελάτης», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η επιβάρυνση της κλονισμένης ελληνικής οικονομίας, με ακόμα ένα βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα, το μοναδικό αποτέλεσμα του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ», ενώ ο εκ των βασικών συμβούλων του κ. Τσίπρα, Θ. Καρτερός, έγραψε για «το Βατερλώ ενός γελοίου».
Κεραμέως: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας
Και ο Κοτζιάς
«Εδωσε ό,τι του ζητούσαν, γην και ύδωρ, με αντάλλαγμα φωτογραφίες προεκλογικής χρήσης. Ξέχασε τη λέξη Τουρκία στην ομιλία του και το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, σε μια επίσκεψη που το σημαντικότερο γεγονός ήταν η φωτογραφία με τη δική του οικογένεια», σχολίασε στα social media και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς, λες και την εισβολή στην Κύπρο την έκαναν… εξωγήινοι! Ισως ο κ. Κοτζιάς καλά θα έκανε για την ουσία της επίσκεψης Μητσοτάκη να ρωτούσε τον επιστήθιο φίλο του, τον Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος ως Ελληνας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μπορεί και να του εξηγούσε κάποια πράγματα που δεν κατάλαβε…
Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η αδυναμία διαχείρισης του επιτυχημένου ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ή η συνήθης αμηχανία και αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να χειριστεί τα πραγματικά μεγάλα γεγονότα, θετικά ή αρνητικά, για τη χώρα.
Ντιρεκτίβα σιωπής στα στελέχη για να πει… τα ίδια επισήμως η Κουμουνδούρου
Μαζί με όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί το μίγμα λαϊκισμού και δογματικού αντιαμερικανισμού που επικρατεί στις τάξεις του κόμματός του. Μίγμα που ο ίδιος επιχείρησε να ξεπεράσει ως πρωθυπουργός, αλλά δεν τα κατάφερε και για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους υπηρετεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο όνομα αυτού του μίγματος λαϊκισμού/αντιαμερικανισμού μίλησαν δημοσίως ο Τζανακόπουλος και ο Σκουρλέτης. Και επειδή πήρε αποστάσεις ο Γ. Κατρούγκαλος, βγήκε το φιρμάνι από την Κουμουνδούρου να μη μιλούν τα στελέχη γιατί θα υπάρξει επίσημος σχολιασμός της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μετά το τέλος της.
Και τι είπε ο «επίσημος σχολιασμός»; Οταν βγήκε; Μια από τα ίδια. Ιδού ολόκληρο το κείμενο:
«Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα, αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία. Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 ν.μ. Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου “συμμάχου”. Ενός “συμμάχου” που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Τέλος, η ανακοίνωση αγοράς F-35 -για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία- δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F-16 στην Τουρκία.
H Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Φέρνοντας στο νου και μία άλλη ελληνική παροιμία που λέει «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια…».