Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «τα 50 δύσκολα χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες – το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά το 2004 έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, όταν το νησί έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό το ότι είχαμε τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα μας. Νομίζω ότι αυτό το βήμα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, για διαπραγματεύσεις πέρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Να συμμετέχει και η Ένωση. Δεν μπορεί σε ένα κράτος μέλος να υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Γνωρίζω τις αγωνίες και τις προσπάθειές σου για την πολυπόθητη λύση βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» .
«Γνωρίζω την ποιότητά σου ως ευρωβουλευτή από τα χρόνια της θητείας σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη συνεργασία που ανέπτυξες με τους Κύπριους συναδέλφους σου και τις παρεμβάσεις σου στα θέματα του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευσαν ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπεύθυνος ΚΤΕ ‘Αμυνας και ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Κύπρος: Στα Φυλακισμένα Μνήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, τόπο μαρτυρίου και ταφής των ηρωικών αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων,Αννίτα Δημητρίου.
«Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε, ως ένα ενιαίο μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου, είναι ότι δεν ξεχνάμε, όσα χρόνια και αν περάσουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται συνεχιζόμενη κατοχή» σημείωσε η κα Δημητρίου απευθυνόμενη στον κ. Ανδρουλάκη.
«Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε τους νεκρούς μας, τους αγνοούμενους, εκείνους που έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες.Καταφέραμε όλοι μαζί η Κύπρος να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλυτο το κυπριακό. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου όσον αφορά στη λύση αυτή καθαυτή, αλλά και άλλα θέματα που είναι αδιανόητα για οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη, όπως είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων σε κράτος μέλος της Ένωσης» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης. Ακολούθως συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο.