Ο Αλέξης Τσίπρας εκλαμβάνει, εκτός από ανεδαφική, και προσβλητική, την απαίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για «τρίτο πρωθυπουργό» ως απάντηση στο αίτημα για μετεκλογική συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ., που απηύθυνε στο Συνέδριο προς τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βαθιά πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία πρόθεση διαλόγου με το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά επιχειρεί να φορτώσει στον ίδιο τη διαφαινόμενη ρήξη μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε εκείνους που του λένε ότι απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλει να διατηρήσει μία τακτική «καρότου και μαστίγιου», για να μην είναι εκείνος που θα αναλάβει την ευθύνη ενδεχόμενου ναυαγίου της πρότασής του και τους άλλους που του προτείνουν φουλ επίθεση εναντίον του ΚΙΝ.ΑΛ., προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Δυσμενές σκηνικό
Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τους συμβούλους του ότι οι ελάχιστες πιθανότητες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες που βασίζονται σε αριθμητικά δεδομένα, επί της ουσίας δεν υπάρχουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρίτο κόμμα να στηρίξει μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ για λόγους πολιτικούς που όλοι αντιλαμβάνονται, κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, δεν θα μπορεί να σταθεί. Και αυτό είναι το τοπίο στο οποίο καλείται να αποφασίσει τη στρατηγική του.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, βλέποντας ότι η αρχική δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛ. ναι μεν έχει ανακοπεί αλλά του επιτρέπει να κοιτά ψηλά, είναι αποφασισμένος να παίξει το δικό του προεκλογικό παιχνίδι τακτικής. Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός» είναι μέρος αυτής της τακτικής. Βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει βαθύ και έντονο ζήτημα έλλειψης αξιοπιστίας και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι ακόμα σε πλήρη ισχύ και δευτερευόντως στο ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός εμφανίζει τα πρώτα δείγματα φθοράς στις δημοσκοπήσεις.
Σε μέγγενη
Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Ν.Δ. θα αυξηθεί, όπως γνωρίζουν ότι το ζήτημα των συνεργασιών χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην αποδειχθεί η αιτία που θα διχάσει το κόμμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ή αμελητέο ότι μία απλή πρόβα στη Βουλή, όπως ήταν η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη δίχασε το ΚΙΝ.ΑΛ. και δημιούργησε μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του, με κάποιους βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, κάποιους κατά, και κάποιους να απέχουν, αποφεύγοντας να πάρουν θέση.
Επεισόδιο Τσακαλώτου – ΚΙΝ.ΑΛ.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ από τη μία οι «προεδρικοί» επιχειρούν να εκθέσουν το ΚΙΝ.ΑΛ. ασκώντας συνεχώς πίεση για συνεργασία, η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ανάγει σε μείζον ζήτημα την πολιτική προσέγγισης του ΚΙΝ.ΑΛ. Και δίνει συνέχεια… λαβές, για να προκύπτουν επεισόδια μεταξύ των δυο κομμάτων. Ενα τέτοιο επεισόδιο προκάλεσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τη νίκη Μακρόν και τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Αν ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η κεντρική συμβολή του Μακρόν στη γαλλική πολιτική είναι ότι προωθεί προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές, προφανώς δεν έχει καταλάβει πολλά από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Η Λεπέν είναι η λαϊκιστική απάντηση στην έλλειψη τέτοιων πολιτικών και σε έναν ηγέτη με άψογα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια. Αλλο η ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν και άλλο το να μη βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι. Να μη βλέπουμε ποιες πολιτικές τής έστρωσαν τον δρόμο. Ελπίζω, ειλικρινά, να μην είναι αυτό το σοσιαλδημοκρατικό όραμά του για το μέλλον. Αλλιώς ζήτω που καήκαμε», ανάρτησε ο κ. Τσακαλώτος, για να λάβει άμεση και καυστική απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ανακοίνωσε: «Ο κ. Τσακαλώτος μπέρδεψε τις κοινές πολιτικές της Ε.Ε. στις οποίες κάνει ρητή αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωσή του για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, με τις κοινωνικές πολιτικές του Γάλλου προέδρου. Αλλά, προφανώς, κάτι έπρεπε να πει… Επισημαίνουμε στον κ. Τσακαλώτο ότι η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η λαϊκιστική απάντηση, όπως την αναφέρει στην ανάρτησή του, αλλά το σύμβολο της μισαλλοδοξίας και της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Εξαλλου, έχουν παράδοση να ξεπλένουν την Ακροδεξιά, όπως έκαναν επί σχεδόν πέντε χρόνια, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, με τον ακροδεξιό συνεταίρο τους στη διακυβέρνηση, Πάνο Καμμένο. Η σύγχυση είναι προφανώς προϊόν της συνήθειάς τους να αναφέρουν ως συντρόφους τους τα πρώην στελέχη των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, που διακοσμούν το δήθεν προοδευτικό τους μέτωπο. Εμείς πορευόμαστε με γνώμονα την πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Εχουμε καθαρές θέσεις: Δεν είμαστε και με την επιστήμη και απέναντί της. Δεν είμαστε και με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με τον εισβολέα, όπως ακούσαμε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».
Μήνας εξελίξεων ο Μάiος
Στο μήνα που έρχεται, εκτός του Συνεδρίου της Ν.Δ., θα διεξαχθεί η εκλογή Τσίπρα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές κάλπες στο ΚΙΝ.ΑΛ. όπου θα εκλεγούν οι σύνεδροι, αλλά και τα μέλη του κόμματος αναμένεται να ψηφίσουν για τη μετονομασία του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. (20-22 Μαΐου). Εκ των πραγμάτων, ο Μάιος θα αναδειχθεί σε μήνα πολιτικών εξελίξεων αλλά και εντυπώσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ο παγκόσμιος συναγερμός και οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα στην Ελλάδα
Επίδομα καυσίμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά, βήμα-βήμα η αίτηση
Γιάννης Σκαφτούρος: Συμβόλαιο θανάτου για την παλαιά γενιά της Greek Mafia