Οι ιδέες και τα σημεία που προκύπτουν από την πολυσυζητημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού – δίνοντας έμφαση στην ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ιδρυμα του πρίγκιπα για την αποκατάσταση του Dumfries, την αξιοποίησή του για εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις και την ανάδειξή του σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία- ενδεχομένως να ενταχθούν και να προβλεφθούν στα επικείμενα ελληνικά σχέδια για την καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές. Τα έργα αυτά αποτελούν τον πρώτο κύκλο αναγκαίων παρεμβάσεων ώστε το κτήμα να λειτουργήσει έως το τέλος του 2025. Στο χαρτοφυλάκιο των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο σε μουσείο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση – συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση – συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες – επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 υφιστάμενα κτίρια.
«Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ, όπως επισήμανε, ετοιμάζεται «η σύσταση Εταιρίας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στη διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών».
Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ιδρυμα του πρίγκιπα για την αποκατάσταση του Dumfries, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση. Το Dumfries φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στο σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και την κηπουρική.
Οι επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου που φθάνουν στο ιστορικό κτήμα περιηγούνται στους εκπληκτικούς κήπους και χώρους περισσότερων από 2.000 στρεμμάτων, όπου διοργανώνονται ξεναγήσεις στο ανάκτορο, εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια 365 ημέρες το χρόνο, με δωρεάν είσοδο και χώρο στάθμευσης. Το ανάκτορο και τα βοηθητικά κτίριά του χρονολογούνται τον 18ο αιώνα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο διάκοσμος και τα ιστορικά αντικείμενα του λόρδου Ντάμφρις και η πλούσια συλλογή επίπλων της βασιλικής κατοικίας. «Το Dumfries House έχει κάτι για όλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ιστορικού κτήματος και ίσως αυτό να είναι το «στίγμα» για την αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος, που όταν υλοποιηθεί θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όχι μόνο της περιοχής, αλλά ευρύτερα της Αττικής.
Δημόσιο και ιδιώτες
Οπως εύλογα προκύπτει, το πρώην Βασιλικό Κτήμα θα στηρίζεται σε ένα μικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες. Με τη στενή συνεργασία και το συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων, και παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν στο φυσικό περιβάλλον οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η πολιτική ηγεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το κτήμα, μέσα στους χρόνους που έχουν τεθεί, να αποκατασταθεί, όπως του αρμόζει, προκειμένου να αποτελέσει έναν πόλο εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Ο καθορισμός των χρήσεων των κτιρίων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τον Ιανουάριο του 2021. Μία κύρια ξενοδοχειακή µονάδα με υποστηρικτικές δομές φιλοξενίας από τα παρακείμενα κτίρια του ιστορικού «Τατόιον», ένας ξενώνας Υψηλών Προσώπων, δύο τουλάχιστον εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια και καταστήματα πώλησης αναμνηστικών κι αγροτικών προϊόντων θα πλαισιώνουν τις μουσειακές υποδομές στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοίου.
Τα μαγειρεία θα λειτουργήσουν ως εκδοτήριο εισιτηρίων του ανακτόρου, πωλητήριο και αναψυκτήριο του μουσείου. Μόλις λίγα μέτρα πιο πάνω από το ανάκτορο, το κτίριο του προσωπικού μετατρέπεται σε ξενώνα Υψηλών Προσώπων, ενώ η Οικία Sturm και το Κτίριο Τηλεπικοινωνιών θα χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι επιμέρους θεματικών συλλογών. Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τις μελέτες, το Συγκρότημα των Στρατώνων μετατρέπεται σε εστιατόριο και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων, ενώ η Οικία Αρχικηπουρού θα στεγάσει το Κέντρο Ελέγχου του κτήματος.
Ξενοδοχειακή μονάδα
Το ιστορικό ξενοδοχείο Τατόιον θα επαναλειτουργήσει, ωστόσο λόγω περιορισμένου μεγέθους μερικά από τα παρακείμενα κτίριά του θα συγκροτήσουν μια ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπόλοιποι μουσειακοί χώροι, που δημιουργούνται εντός του κτήματος: το Παλιό Βουστάσιο μετατρέπεται σε έκθεση αμαξών και στο Νέο Βουστάσιο δημιουργούνται δύο διαφορετικές εκθέσεις των αυτοκινήτων-μνημείων και αγροτικής παραγωγής. Στο σχέδιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ, αναδεικνύεται η ιστορία του κτήματος σε ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον και την αγροκτηνοτροφική και αγροδιατροφική του δραστηριότητα του. Ο Στάβλος Κρυονερίου θα είναι το Κέντρο Ιππασίας, ενώ ο Αστυνομικός Σταθμός Βαρυμπόμπης θα διαμορφωθεί σε κεντρικό πωλητήριο προϊόντων του κτήματος. Το Φυλάκιο της Κιθάρας θα φιλοξενήσει υπαίθριες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία και ιππασία, ενώ ο Στάβλος Πλατάνου να λειτουργήσει ως αναψυκτήριο, καφέ και εστιατόριο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων. Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου.
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ο παγκόσμιος συναγερμός και οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα στην Ελλάδα
Επίδομα καυσίμων: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά, βήμα-βήμα η αίτηση
Γιάννης Σκαφτούρος: Συμβόλαιο θανάτου για την παλαιά γενιά της Greek Mafia