Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του χθες (ΣΚΑΪ), εκτίμησε ότι η χώρα μας θα καταγράψει πέντε – δέκα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας. «Υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ “ορφανά”, κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μια εκτεταμένη εξάπλωση είτε ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά επειδή πιθανότατα είχαμε καραντίνα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 «είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».
Συμπεράσματα
Σε ανάρτησή του στο facebook, αναφέρει τα εξής συμπεράσματα μέχρι στιγμής σε σχέση με την ηπατίτιδα: Κατ’ αρχάς, το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του, καθ’ ότι ήδη θα βρίσκεται παντού. «Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μιας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», έγραψε και πρόσθεσε ότι τόσο ο αριθμός νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες όσο και ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων. Κανένας εκ των δύο αριθμών δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Στην πρώτη περίπτωση επειδή υπάρχει εγρήγορση και οι γιατροί ψάχνουν επισταμένα τις διαγνώσεις, στη δεύτερη καθώς θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η προσωπική εκτίμηση του κ. Μαγιορκίνη με βάση και νεότερα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας είναι ότι το πιο πιθανό αίτιο της νόσου έως τώρα είναι ο αδενοϊός 41, «χωρίς να αποκλείεται ότι υπάρχει και δεύτερος ενισχυτικός παράγοντας», όπως έγραψε σε νεότερη ανάρτησή του χθες.
Αναλύοντας τα δεδομένα, ανέφερε ότι «έχουμε ισχυρές ενδείξεις υψηλότερου επιπολασμού του Adeno 41 στα περιστατικά με την οξεία ηπατίτιδα απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, και αυτό είναι μια αρκετά ισχυρή ένδειξη αιτιότητας». Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος αδενοϊός ανιχνεύθηκε στο 77% των περιστατικών, ενώ τα ποσοστά θετικότητας του ιού αυτού στον γενικό πληθυσμό είναι πολύ χαμηλότερα του 77%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, ενώ έως και το Μ. Σάββατο είχε ενημερωθεί για 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.
Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ ενός μήνα και 16 ετών. Τα 17 (ποσοστό περίπου 10%) κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.