Επίσης στη τροπολογία περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορηγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και αλλων εποπτευόμενων φορέων. Ειδικοτερα, η πρωτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθει με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την τοπολογία
Πιστοποιητικό νόσησης: Τρίμηνη ισχύς και θα χορηγείται μόνο μία φορά – Τι θα γίνει με εμβολιασμένους που νοσούν
Περισσότεροι από 350.000 πολίτες που νόσησαν τους τελευταίους μήνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό νόσησης ως «διαβατήριο» για πολλές δραστηριότητες μετά τη νέα εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να διαρκούν τα πιστοποιητικά νόσησης τρεις και όχι έξι μήνες.
Επίσης, το πιστοποιητικό νόσησης θα μπορεί να εκδίδεται μόνο μία φορά και όχι περισσότερες σε περίπτωση επαναλοίμωξης, με στόχο να δοθεί ώθηση προς τον εμβολιασμό. Η πρόταση των επιστημόνων για τα πιστοποιητικά νόσησης έρχεται τη στιγμή μιας γενικότερης συζήτησης που πραγματοποιείται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ισχύ των πιστοποιητικών, μιας και τα αντισώματα τόσο από εμβολιασμό όσο και από νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσον αφορά στη νόσηση, θεωρείται ότι η προστασία φθίνει ταχύτερα και περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό.
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να λήξουν στις 31/1/2022. Οσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021 θα λήξουν σε τρεις μήνες. Δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης όσων μολύνθηκαν από τον ιό από τρεις μήνες και πλέον. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα κάποιος που νόσησε αρχές Σεπτεμβρίου περίμενε ότι θα είχε το πιστοποιητικό και κατ’ επέκταση «ελευθέρας» στις δραστηριότητες έως και τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, πρέπει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του νωρίτερα, αφού το πιστοποιητικό του θα ισχύει έως τις 31 Ιανουαρίου.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την 1η Αυγούστου έως και χθες έχουν καταγραφεί 490.997 λοιμώξεις Covid-19. Εξ αυτών οι 116.222 αφορούν σε ανηλίκους 0-17 ετών. Εάν αφαιρέσει κανείς τους ανηλίκους, τότε οι ενήλικες είναι συνολικά 374.775. Στο ίδιο διάστημα, βέβαια, υπήρξαν απώλειες, δηλαδή θάνατοι, επομένως το νούμερο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, πρόκειται χοντρικά για περισσότερους από 350.000 πολίτες. Ενα μεγάλο μέρος εξ αυτών θα εμβολιαστεί πιθανόν νωρίτερα σε σχέση με ό,τι υπολόγιζε. Για όσους νόσησαν αρχές Αυγούστου, το πιστοποιητικό θα έληγε έτσι και αλλιώς αρχές Φεβρουαρίου. Για όσους, όμως, νόσησαν μέσα ή τέλη Αυγούστου τα πιστοποιητικά νόσησης θα λήξουν νωρίτερα. Οι ενήλικες που νόσησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιστοποιητικό νόσησής τους θα λήξει αναγκαστικά νωρίτερα, υπολογίζονται σε 299.108. Σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, κάτι που συμβαίνει και στην εξάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, τότε υποχρεώνονται σε διαρκή rapid tests όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test ή δεν έχουν πρόσβαση σε όσους χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Μετά την εισήγηση της Επιτροπής, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.
Η ανοσία
Η φθορά της ανοσίας μετά τη νόσηση ήταν το σκεπτικό της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε χθεσινή τους συνεδρίαση. Από μετρήσεις αντισωμάτων, φαίνεται πως καταγράφονται μεγάλες πτώσεις σε όσους έχουν νοσήσει στο 3μηνο. Ετσι, και ενώ η χώρα βρίσκεται σε φάση θωράκισης τόσο απέναντι στο χειμώνα, που αποτελεί «σύμμαχο» του ιού, όσο και απέναντι στη μετάλλαξη «Ομικρον», κρίθηκε αναγκαίο τα πιστοποιητικά νόσησης να λήγουν στο τρίμηνο και όχι στο εξάμηνο.
Σύμφωνα με όσα είναι έως τώρα γνωστά, οι ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα έχουν ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με όσους νόσησαν πιο ήπια. Η ανοσία που επάγει το εμβόλιο προσομοιάζει με την ανοσία που επιτυγχάνεται με σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης. Για το λόγο αυτό είναι πιθανό πολλοί εμβολιασμένοι να έχουν καλύτερη ανοσία σε σχέση με πολλούς που έχουν νοσήσει και έχουν περάσει τη λοίμωξη ελαφριά.
Εμβολιασμένοι
Ενα σημαντικό ποσοστό του παραπάνω αριθμού κρουσμάτων είναι εμβολιασμένοι που κολλάνε τον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ενημέρωση που παρείχαν πρόσφατα στελέχη του ΕΟΔΥ σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε ότι για μια συγκεκριμένη ημέρα 40% των κρουσμάτων ήταν εμβολιασμένοι. Πρόκειται για έναν μέσο όρο ενδεικτικό, όπως είπαν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν κάποιος νοσεί αφού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, συστήνεται να γίνεται αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Συνεπώς, το διάστημα κάλυψης της νόσησης είναι και σε αυτή την περίπτωση τρεις μήνες και κατά συνέπεια το πιστοποιητικό νόσησης εφόσον η νόσηση έρχεται μετά τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Επιτροπή εισηγείται, επίσης, να έχει κάποιος «δικαίωμα» πιστοποιητικού νόσησης μόνο μία φορά. Εάν δηλαδή επαναμολυνθεί από τον ιό, δεν θα μπορεί να εκδοθεί ξανά πιστοποιητικό νόσησης – ακόμη ένα μέτρο πίεσης προς τον εμβολιασμό.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Παραλλαγή Όμικρον: Σύγχυση και αντιφατικές μελέτες για τη νέα μετάλλαξη και το εμβόλιο
- Πιστοποιητικό νόσησης: Τρίμηνη ισχύς και θα χορηγείται μόνο μία φορά – Τι θα γίνει με εμβολιασμένους που νοσούν
- Καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες – Γιατί ανησυχούν οι μετεωρολόγοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr