Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης
Παρόν στην συνάντηση, η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό, ήταν και ο ελληνικής καταγωγής Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, καθώς και η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κάθλιν Μακφάρλαντ.
«Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά. Διάρκεσε τελικά μια μισή ώρα. Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Για την Οικονομία
«Νομίζω ότι αυτό (η στήριξη στην οικονομία) θα συνεχίσει. Έχοντας μια καταρχάς συζήτηση επί του θέματος, νομίζω ότι θα συνεχίσει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».
https://www.youtube.com/watch?v=6JzSdgwrplY
Για την Τουρκία και το Ενδεχόμενο Προεκλογικής Εκστρατείας για το Δημοψήφισμα στην Ελλάδα
Ο υπουργός χρησιμοποίησε τον καθιερωμένο πλέον όρο «τουρκική νευρικότητα» για να περιγράψει τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην γείτονα χώρα. Αναφερόμενος στην κορύφωση της αντιπαράθεσης με μια σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, ο κ. Κοτζιάς είπε «πως (η Τουρκία) προσπαθεί να εξάγει την νευρικότητα της σε τρίτες χώρες» και σχολίασε παράλληλα πως «ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια σύγκρουση στα λόγια θα βοηθήσει την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν Τούρκοι πολιτικοί προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και απάντησε διπλωματικά πως «η θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν του τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Όταν ρωτήθηκε για τον αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν να ανησυχούν για την πρόκληση ενός νέου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, μια ανησυχία την οποία μάλιστα είχε εκφράσει και δημόσια ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο Συνέδριο των Δελφών, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως το περιεχόμενο της συζήτησης δεν αφορούσε τόσο συγκεκριμένες διμερείς σχέσεις της Ελλάδας αλλά τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή.
«Όχι δεν είχαμε τέτοιου είδους συζήτηση. Είχαμε συζητήσεις περισσότερο για τον εν γένει ρόλο της χώρας και όχι τόσο πολύ να κατηγορήσουμε ή να μιλήσουμε για τρίτους».
https://www.youtube.com/watch?v=xDhvOwYPo6A&feature=youtu.be
Προσφυγικό
Το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση. Διπλωματικές πηγές παρουσίασαν μια αισιόδοξη εικόνα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εκφράζοντας την πεποίθηση πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο προσεχές διάστημα.
«Έχουν σκέψεις και θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα είναι θετικές για την Ελλάδα», σχολίασαν χαρακτηριστικά.
Κυπριακό
Το Κυπριακό δεν ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την συζήτηση. Ο Έλληνας υπουργός αποκάλυψε πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να ακούσει κάτω από ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Ελλάδα να αποδεχτεί μια λύση, με τον κ. Κοτζιά να επαναλαμβάνει την πάγια κόκκινη γραμμή που αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Ο όρος είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητά ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει», διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.
https://www.youtube.com/watch?v=6-iTZWlkFjU&feature=youtu.be
Ανάγνωση της Νέας Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής
Οι επαφές του υπουργού εξωτερικών στην Ουάσινγκτον αποτέλεσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αντιλαμβάνεται ότι η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο και την σημασία της εξωτερικής της πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μέσω της σφυρηλάτησης πιο «εντατικών και ισότιμων επαφών» με κράτη με τα οποία η Αμερική έχει «ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις».
Ο χαρακτήρας των συναντήσεων του κ. Κοτζιά φαίνεται πως ήταν περισσότερο αναγνωριστικός, καθώς κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις επαφές ήταν ότι το περιεχόμενο της συζήτησης δεν αφορούσε τόσο την πορεία των εθνικών θεμάτων, αλλά τον ευρύτερο στρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική διπλωματία.
«Ήθελαν να καταλάβουν τον τρόπο που βλέπουμε την περιοχή. Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στην μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτή. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένα ρόλος ευθύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Υπό αυτό το πρίσμα, η στρατηγική της ελληνικής αποστολής ήταν να παρουσιάσει μια συστημική ανάλυση για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου που θα εμφανίζει την Ελλάδα ως έναν κομβικό περιφερειακό παίκτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας και ως εκ τούτου ως μια ζωτικής σημασίας σύμμαχο χώρα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.