Μία σειρά από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, αρχής γενομένης από όσα ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, καταδεικνύει τους προβληματισμούς που υπάρχουν και τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το περιεχόμενο των υπό εξέταση «σημειακών αλλαγών» με βασικό στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση και με στόχευση την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.
Στον απόηχο των δηλώσεων τόσο του κ. Σκέρτσου όσο και του γ.γ. Συντονισμού Θ. Κοντογεώργη που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί και για τη χώρα μας η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου σύνδεσης της τρίτης δόσης με τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους άνω των 60 ετών, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε χθες πως «ό,τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να έχουν την προστασία απέναντι στον κορονοϊό όντας εμβολιασμένοι όπως πρέπει -δηλαδή και με την τρίτη δόση μετά την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος όπως οι ειδικοί μας καθορίζουν- να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει, παρακολουθώντας και τους ρυθμούς αύξησης αυτών των εμβολιασμών».
Τρίτη δόση
Το μήνυμα μάλιστα του Μεγάρου Μαξίμου με φόντο τη συζήτηση που γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως «εκείνο που έχει σημασία να τονίζουμε τούτη την ώρα είναι πως για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση» και αυτό συνεπάγεται -όπως είπε ο κ. Οικονόμου- ότι «με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί, χωρίς κανένα πρόβλημα, να έχει την πρόσβαση που έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι παντού και κυρίως την ασφάλεια απέναντι στις απειλές του κορονοϊού».
Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ενταθεί και η εκστρατεία ενημέρωσης με ειδικά σποτάκια που θα στοχεύουν ειδικά στους εμβολιασμένους. Οπως δήλωσε ο κ. Σκέρτσος, είναι περίπου 450.000 οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν κάνει και τη γ’ δόση και πρέπει να φθάσουμε το 1-1,2 εκατ.
Προβληματισμός
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Ενδεικτικές των προβληματισμών που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε χθες πως είναι κάτι που ποτέ δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά πάντα εξετάζεται σε σχέση με την επαφή των υπαλλήλων με το κοινό και όχι γενικώς στο σύνολο.
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ωστόσο πως «η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές μας», ενώ προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου.
Το ζήτημα για το οποίο είναι ξεκάθαρη η θέση όλων των κυβερνητικών στελεχών αφορά στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, κάτι που έχει επανειλημμένα επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι αυτό που εξετάζει και συζητά η κυβέρνηση είναι εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αυτά να αφορούν τους ανεμβολίαστους και να μην αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το παράδειγμα της Αυστρίας και το αυστηρότερο πλαίσιο για ανεμβολίαστους, τόνισε πως «είναι μία ιδέα που θα την εξέταζα».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr