Η κόντρα που ξεκίνησε ανάμεσα στους υποψηφίους δεν ήταν ούτε τεχνητή ούτε είχε χαρακτήρα πρώτης, «αναγνωριστικής» αψιμαχίας. Ηταν το πρώτο επεισόδιο της μετωπικής σύγκρουσης που έρχεται ανάμεσα στους υποψηφίους της Φώφης Γεννηματά, που δείχνει ότι η ενότητα στο Κίνημα Αλλαγής είναι τουλάχιστον εύθραυστη.
Είναι βέβαιο πως αν δεν βρισκόταν σημείο συμβιβασμού την τελευταία στιγμή, τόσο οι εκκλήσεις της Φώφης Γεννηματά για διαφύλαξη της ενότητας όσο και το κλίμα πανελλήνιας συγκίνησης αλλά και ενδιαφέροντος που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το Κίνημα Αλλαγής λόγω της άδικης και αιφνίδιας απώλειας της προέδρου του θα εξανεμίζονταν.
Και είναι περισσότερο από βέβαιο πως η αναμέτρηση των υποψηφίων στο Κίνημα Αλλαγής θα λάβει πολύ σύντομα χαρακτηριστικά γενικής σύρραξης, καθώς υπάρχει μεγάλο φορτίο έντασης ανάμεσα στους υποψηφίους.
Το ζήτημα που είχε προκύψει, πριν ακόμα το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ήταν γνωστό. Ποιος θα εκπροσωπεί ως προεδρεύων το Κίνημα Αλλαγής εντός της Βουλής, το διάστημα κατά το οποίο εκείνη δεν θα μπορούσε -λόγω της αγωγής που είχε προγραμματιστεί να ακολουθήσει αν η υγεία της δεν επιδεινωνόταν ραγδαία- να ασκήσει τα καθήκοντά της.
Παρά το κλίμα συγκίνησης που κυριαρχούσε αλλά και την αυθόρμητη συμπαράσταση που έφτανε στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι».
Κάποιοι έφτασαν μέχρι και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για να τον ρωτήσουν αν είναι απαραίτητη η εκλογή νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα ασκούσε τα καθήκοντα του προέδρου ή μπορούσε να προκύψει λύση από το υπάρχον σχήμα. Ο κ. Τασούλας φέρεται να απάντησε πως για αυτό το μεταβατικό στάδιο το κόμμα μπορεί να εκπροσωπηθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, δηλαδή τον Κώστα Σκανδαλίδη ή τον Μιχάλη Κατρίνη, και δεν χρειαζόταν εκλογή.
Αυτή η εκδοχή όμως, κατά πληροφορίες, δεν άρεσε στην πλευρά Παπανδρέου, καθώς την ανάληψη καθηκόντων προέδρου για αυτή τη σύντομη περίοδο από τον έμπειρο βουλευτή της Α’ Αθήνας και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προωθούσαν τα επιτελεία του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Μετά από όλα αυτά, βγήκαν στον «αέρα» δύο διαρροές. Μία που έλεγε ότι καθήκοντα προέδρου έπρεπε να αναλάβει ο γραμματέας της Κ.Ο., δηλαδή ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που παραιτήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου και είχε «σκοτωθεί» στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και αυτές οι διαρροές «απαντήθηκαν» με μία άλλη διαρροή. Οτι για να μην προτείνει εκλογή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του προσώπου που θα αντικαταστήσει στη Βουλή τη Φώφη Γεννηματά η πλευρά Παπανδρέου, σημαίνει πως θεωρεί ότι δεν έχει τα «κουκιά». Και αυτή η διαρροή «απαντήθηκε» με μία άλλη διαρροή που έφερε τον Γ. Παπανδρέου έτοιμο και αποφασισμένο να θέσει υποψηφιότητα για νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής μέχρι την εκλογή προέδρου, αν φυσικά προκρινόταν η λύση να αποφασίσουν οι βουλευτές μέσω ψηφοφορίας γι’ αυτό.
Τελικά, επελέγη η πιο ανώδυνη, προσώρας, λύση, η οποία όμως αφήνει πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος θα εκπροσωπούν το Κίνημα Αλλαγής στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ή σε άλλες κρίσιμες συζητήσεις της Ολομέλειας και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (που όπως επισημαίνει η πλευρά Παπανδρέου δεν έχει οριστεί, αλλά έχει εκλεγεί) Βασίλης Κεγκέρογλου θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως αυτά ορίζονται από τη λειτουργία της Βουλής και του κόμματος.
Απαντώντας στο γιατί αντέδρασε στην ανάδειξη ενός ιστορικού και έμπειρου στελέχους όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης σε προεδρεύοντα του κόμματος (σ.σ.: επειδή δεν μπορούσε να παραδεχθεί τον πραγματικό λόγο, που ήταν πως στο πρόσωπο του βουλευτή της Α’ Αθήνας και υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν είχαν συμφωνήσει Λοβέρδος και Ανδρουλάκης), η πλευρά Παπανδρέου φέρεται να αντέτεινε ότι δεν αποδέχεται την ανωτερότητα του Α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε σχέση με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν τη συγκαλεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο γραμματέας της.
Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι έχει επέλθει μία άτυπη καταρχήν συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων σε αυτή τη λύση και τη Δευτέρα που θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα όλα δείχνουν ότι θα αποφασίσει γρήγορα και χωρίς εντάσεις. Που σημαίνει απλώς «λήξη συναγερμού» και τίποτε περισσότερο, καθώς τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής είναι βαθιά και οφείλονται τόσο σε πολιτικές όσο και σε προσωπικές διαφορές.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr