Την κυρία Στάικου πλαισίωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κος Αντώνης Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ισπανός Ευρωβουλευτής, κ. Esteban Gonzalez Pons καθώς και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Σύμβουλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, κος Κώστας Καρτάλης. Εναρκτήριο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι.
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ συντόνισε τη συζήτηση, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του πολιτιστικού τουρισμού και ειδικότερα των θεματικών μουσείων για την περιφερειακή ανάπτυξη, την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού αλλά και την οικονομική ευημερία του τόπου μας. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο σημαντικό έργο της κας Σοφίας Στάικου, που με την έμπνευση, καθοδήγηση και συμβολή της έγινε πραγματικότητα το δίκτυο των εννέα ελληνικών θεματικών μουσείων.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Η εκδήλωση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφερόμενος στα εννιά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, σημείωσε ότι ξεκίνησε ως «όνειρο» και κατέληξε ως ένα «σύγχρονο θαύμα», εξαίροντας την αφοσίωση όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία τους. Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στο γενικότερο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο των μουσείων.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Gonzalez Pons, συνεχάρη την κα Βόζεμπεργκ για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που – όπως χαρακτηριστικά είπε – χρωστάει πολλά στην πλούσια μεσογειακή κουλτούρα, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία παραδείγματα. Συνεχίζοντας δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε το ρόλο του πολιτισμού, ως κινητήριου μοχλού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις χώρες και τις περιφέρειες μας. Μέσω του πολιτισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, προάγοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον τουρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, κυρία Στάικου, στάθηκε με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εννέα θεματικά μουσεία της ελληνικής περιφέρειας (Σουφλί, Ιωάννινα, Βόλος, Στυμφαλία, Δημητσάνα, Σπάρτη, Λέσβος, Χίος), που κρατούν ζωντανή την παραγωγική ιστορία του τόπου μας και αναδεικνύουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η επικεφαλής του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς είπε χαρακτηριστικά: «Tο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ αλλά και κάθε ένα από τα Μουσεία χωριστά αποτελούν θύλακα αριστείας που λειτουργεί με διεθνή πρότυπα που διαφοροποιεί το τουριστικό προϊόν από τα γνωστά στερεότυπα, που λειτουργεί ως καθημερινός πόλος πολιτισμού, που εμπιστεύεται τις νέες τεχνολογίες και διεκδικεί τη νέα γενιά αλλά και που θεωρεί τον επισκέπτη φίλο του Μουσείου».
Τέλος, ο καθηγητής κος Καρτάλης, αναφέρθηκε στη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον, που διαμορφώνει νέες προτεραιότητες για τον πολιτιστικό τουρισμό και δημιουργεί νέες διαδρομές, στις οποίες αποτυπώνεται η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση στο πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι προνομιακά πλούσια σε τέτοιες διαδρομές, ιδίως αυτές που ενώνουν περιοχές του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.